Interactiuni

Suc de soc (sau: socată)

with 59 comments

Daca ati avut norocul sa copilariti la țara, atunci cu siguranta va aduceti aminte de excelentul suc de soc al bunicii! Ei bine, nu am mai baut asa ceva de pe la 12 ani – daca nu punem la socoteala zeama chimica numita “Suc de soc si lamiie”, pe care o gasiti sub denumirea firmei “Clever” la Billa (si costa 1 RON doi litri!). Din cauza asta, vedeti voi, cind am observat anul trecut (deh, pina atunci eram ocupat pina peste cap) ca in Budapesta creste socul prin parcuri, o idee mica si draceasca mi-a incoltit in minte. Nu am avut atunci nici curajul, nici timpul sa o pun in practica. Insa ideea a prins radacini, iar anul asta s-a cerut realizata. Da, intrucit este sezonul florilor de soc, m-am apucat sa fac suc de soc (pe linga faptul ca sucul e foarte bun, socul este excelent pentru sanatate – vezi aici si aici).

Primul lucru care trebuie facut este sa culegi socul. Cum copacii pe care i-am vazut eu se aflau in parcurile dintre blocuri, nu as fi avut probleme daca eram vazut ca rupeam citeva flori, in definitiv proprietatea comuna e proprietatea nimanui si in consecinta poate fi furata sistematic – se vede ca am trait in Rumeinia si ca mi-am invatat lectiile! :) Totusi, pentru a evita eventualele probleme cu doua-trei bucati guri de babe nebune, am purces noi sa culegem florile cam dupa zece noaptea, cind am aproximat eu ca stimabilele dorm. Evident, ma simteam si eu rusinat ca si Nea’ Mărin cu ouale de vinzare la Severin: om “bătîrn” si sa umblu cu de-alde astea… In fine… iata cam cum arata floarea de soc (atentie, trebuie sa culegeti florile cu multa grija, intrucit crengile copacului sint subtiri si se rup repede) :

029. suc de soc 6 [640x480]

Ne-am intors noi acasa cu o prada impresionanta: cam trei pungi de Tesco pline ochi. Am asezat florile de soc la uscat, intinzindu-le pe hirtii. Aceasta intrucit erau oricum prea multe pentru o tura de suc, si doream sa pastram si pentru alte rinduri. Cum era seara ne-am culcat, urmind sa reincepem treaba a doua zi.

029. suc de soc 5 [640x480]

Bunnn… A doua zi a venit si, cu emotie dublata de nostalgie, am inceput sa prepar sucul. Reteta am luat-o de aici, insa – ca de obicei – o voi completa cu propriile mele observatii. Mentionez insa ca inainte sa ma apuc de treaba propriu-zisa am taiat coditele florilor pe cit posibil (pentru a nu da un gust amar sucului). Apoi am pastrat cantitatea de flori necesara pentru prima tura de suc, iar restul florilor le-am pus intr-o punga de hirtie, pentru alte serii. Iar acum hai sa incepem:

Ingrediente: 1 kg zahar, 10-12 flori de soc mari (sau doua miini de flori de soc uscate), 5 lamii sau un pachetel cu sare de lamiie, 8 litri apa.

Mod de preparare: Este, in fapt, foarte simplu sa faceti sucul de soc. Puneti la fiert 3 litri de apa, impreuna cu kilogramul de zahar si cu zeama de la o lamiie. Lasati totul sa fiarba 15 minute. Intre timp, va trebui sa luati doua lamii si sa le dati coaja prin razatoare. Puneti separat pe o farfurie firicelele de coaja rezultate. Apoi luati cele doua lamii a caror coaja ati ras-o si celelalte doua lamii ramase si le stoarceti bine pe toate patru, iar sucul il puneti intr-o cana. Mai trebuie sa pregatim si recipientul in care vom lasa sucul la fermentat: ideal ar fi un borcan de 10 litri, dar in lipsa lui puteti folosi la fel de bine si doua butoiase de cinci litri fiecare (de acelea de apa minerala). Spalati bine bidoanele respective. Sa ne amintim ca am pus la fiert trei litri de apa, deci ne mai ramin cinci litri de apa (rece) pe care ii vom pune in mod egal in cele doua bidoane (cite 2,5 litri in fiecare). Apoi adaugam in fiecare bidon, in mod egal, coaja de lamiie si sucul de la lamii. In final, vom pune florile de soc (cite o mina pentru fiecare bidon). Intre timp probabil au trecut cele 15 minute, asa ca vom lua oala cu cei trei litri de apa, zahar si lamiie de pe foc si vom turna in mod egal in fiecare bidon (cite 1,5 litri in fiecare). Acum, ar trebui sa aveti in fiecare bidon cite patru litri de lichid, ceea ce este perfect: spatiul pentru inca un litru (intrucit bidonul are cinci litri) va trebui sa ramina gol, pentru a avea loc sucul sa fermenteze. Acum punem capacul celor doua bidoane si le zdruncinam bine, sa se amestece. Le lasam la temperatura camerei, nu inainte insa de a desface dopurile si de a le pune deasupra gurilor de la bidoane, insa fara a le insuruba – altfel riscati o explozie de toata frumusetea din cauza fermentarii :)

Butelcile rezultate ar trebui sa arate cam asa:

029. suc de soc 2 [640x480]

Ei, acum e acum. Urmeaza trei-patru zile in care va trebui sa reinsurubati capacele si sa zdruncinati bine bidoanele, pentru ca sa se amestece compozitia. Si va trebui sa repetati actiunea de trei-patru ori pe zi. In fine, trebuie sa decideti cita rabdare aveti pentru a astepta sa se faca sucul. In mod normal, compozitia trebuie lasata cam doua saptamini. Daca insa nu aveti rabdare – cum nu am avut noi – atunci se recomanda ca, dupa ce ati turnat apa clocotita in bidoane, sa faceti in felul urmator: puneti intr-o cana cam 10 grame de drojdie si o frecati bine-bine cu o lingurita de zahar pina se lichefiaza (la inceput va fi mai greu, va veti gindi de ce dracu’ se face ca aluatul gros, dar pina la urma daca insistati se va lichefia, va promit!). Ei, puneti drojdia lichefiata in parti egale in cele doua bidoane, apoi puneti capacele si urmariti procedura descrisa mai sus. Atentie insa! Sa fie strict 10 grame de drojdie, daca puneti mai mult va fermenta foarte repede si va deveni vin! Nu rideti: unu la mina, exista o reteta de vin de soc aici; doi la mina, asa am patit eu cind am facut o a doua tura de suc, am pus prea multa drojdie si pe urma ma ameteam cu socul, nu mai erau trebuincioase vinoasele si nici beroasele :) In fine, cum am spus, fara drojdie sucul e gata in doua saptamini. Cu drojdie, e gata in 48 de ore. Nu uitati insa ca in cele doua zile sa il agitai de 3-4 ori pe zi, asa cum am spus mai sus (si dupa ce agitati, sa nu insurubati capacul)!

Ei, sa zicem ca au trecut cele doua zile sau cele doua saptamini. E timpul sa turnam sucul in sticle, folosind o leica si o sita asezata pe leica. De regula, daca aveti de gind sa pastrati sucul o lunga perioada de tip (se poate pastra si patru luni) e bine sa il puneti in recipiente de sticla, astupate cu dop de pluta legat cu sirma (ca la sampanie). Puneti apoi sticlele in camara sau, mai bine, in frigider. Atentie, la deschidere sucul se va comporta (adica va spuma) exact ca sampania, deci aveti grija cum deschideti sticla! Daca insa sinteti “haplea” si stiti ca veti termina sucul in una-doua saptamini, atunci nu are rost sa va complicati, e ok sa il puneti si in sticle de plastic. Aceste sticle (dupa ce lea-ti insurubat bine capacele, de data asta) le veti pune in frigider. Evident, iarasi va trebui sa fiti atenti cind le deschideti. Iata productia mea – din tura a doua, care a iesit mai mult vin :)

029. suc de soc 3 [640x480]

De mentionat ca sucul de soc este excelent pentru cocktail-uri, de obicei in compozitie cu bauturi tari – eu nu-l recomand pentru cocktail-urile non-alcoolice intrucit e pacat de el :) Si iata un pahar de suc:

029. suc de soc 4 [640x480]

Aiasta-i pohta ce-am pohtit!

About these ads

Written by Andrei Stavilă

mai 24, 2009 at 7:00 am

Postat in Ceaunu' si Cratitza

Tagged with

59 Răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. stii ca mi-a venit si mie ideea asta? n-am pus-o in practica fiindca 1. uitasem cum arata si 2. ma trezesc in afara sezonului. acum abia incerc sa repopulez curtea mea cu urzici, care au fost practic eliminate din flora locala :)

    mai stii mancarea de urzici?

    zamolxis

    mai 27, 2009 at 11:22 pm

  2. Ah, da… Numai ca, avind privilegiul de a merge in fiecare an la tara, o degust (relativ) des :)
    Dar mersi pentru idee, o sa incerc sa fac si eu, niciodata nu am gatit asa ceva pina acum.
    Nu e tocmai in afara sezonului, mai poti gasi flori de soc neofilite inca. Depinde cum e temperatura si vremea pe la tine.

    Andruska

    mai 28, 2009 at 12:11 am

  3. Si cine nare pungi de Tesco merge si alte pungii?

    dadatroll

    mai 29, 2009 at 5:19 am

  4. E buna si aia de Billa, da’ e cam mare :)

    andruska

    mai 29, 2009 at 8:15 am

  5. cel mai sanatos suc ,antradevar are si foarte multe vitamine si an plus nu contine chimicale ai dau nota10 faceti si voi si nu veti regreta

    adi

    decembrie 17, 2009 at 9:10 am

  6. Salve!
    In seara asta am pregatit si eu 2 borcane de cate 5 litri de suc de soc. Am sa astept cele 2 saptamani necesare fermentarii pentru a obtine un suc bun. Si mie mi s-a intamplat in urma cu multi, multi ani, ca sucul de soc sa se transforme in vin. Doar ca in cazul meu, aceasta transformare s-a produs pentru ca neavand sticle suficiente pentru a pune sucul, atrebuit sa il las in borcanele mari si… am obtinut ceva ca o sampanie care te ametea de cap…Pe vremea aia am adaugat si foarte putin praf colorant alimentar, galben. Nu va spun ce vin am obtinut si ce culoare!
    In seara aceasta am folosit zahar de trestie, pentru ca de circa un an folosesc numai produse biologice si bio-organice. Sa va mai spun cat de mare este curiozitatea de a vedea ce va iesi?
    Am cules socul de pe Monte Grappa. Am fost foarte bucuroasa cand l-am gasit, pentru ca este mai putin poluat (sau cel putin asa sper!)iar eu fac alergie la tot ceea ce este chimic. Saptamana viitoare am sa adun din nou si am sa fac suc folosind fructoziu; asta pentru a pastra culoarea galbuie, frumoasa a sucului, pentru ca asta din seara asta este maroniu…
    In orice caz, vreau sa multumesc pentru reteta si pentru toate detaliile! Si eu uitasem cum se prepara si faptul ca am gasit aceste informatii aici m-a ajutat mult.
    A! Si vreau sa-mi mai exprim si admiratia si aprecierea pentru aceasta pretuire a “amintirilor din casa bunicilor”! Cat timp ele mai sunt vii si apreciate, inseamna ca noi, poporul roman mai avem sanse sa ne pastram identitatea. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

    blidul si ulciorul

    mai 25, 2010 at 12:00 am

  7. Ma bucur ca v-a placut! Din pacate, anul asta nu mai am timp de suc… Sa-mi spuneti insa cum a iesit! Si nu uitati sa lasati un borcan totusi si pentru vin!

    andruska

    mai 25, 2010 at 6:21 am

  8. eu sunt de 11 ani in spania si de 7 ani nu am fost acasa, dar ieri am gasit un copac de soc, asa ca ma pregatesc sa fac o buna socata. Va anunt cand e gata si va spun cum a iesit. un pupic.

    lacramioara

    mai 31, 2010 at 11:15 am

  9. stiti cate grade de alcol are vinul de soc?

    lacramioara

    mai 31, 2010 at 11:19 am

  10. cred ca aveti dreptate este diureti

    lacramioara

    mai 31, 2010 at 11:35 am

  11. n-am copilarit la tara,m-am nascut in oras,am crescut in oras; doar acum,la pensie,m-am retras la,,tzarova” cu sotul.DAR suc de soc am baut si eu si e f.f.f.bun..ceea ce vreau sa adaug este ca florile trebuie<>adica neaparat culese pe soare.au un miros…si dau o aroma deosebita sucului (SOKATEI)asa ca faza cu stransul pe timpul noptii trebuie sa cada.stiam reteta. dar daca tot ai calculator fugi repede pe net si GATA.am incercat cu drojdie intr-un an (acum vreo 40 de ani) si s-a facut ca o sampanie -o sticla a si explodat in camara ,noaptea, asa ca sa ne surprinda la maximum.oricum eram mai tineri.ehe .alte vremuri.cu multumiri

    buna elisabeta

    iunie 1, 2010 at 1:47 pm

  12. Buna seara tuturor! Am revenit sa va spun cat de bun a fost sucul de soc pe care l-am preparat dupa reteta de aici!
    Imi propusesem sa fac din nou folosind fructoziu, dar nu am mai facut. Si ma bucur ca s-a intamplat asa, pentru ca am descoperit ulterior ca fructoziul nu este prea sanatos.
    Azi am fost din nou la munte, ceva mai sus de Misurina, la Le Tre Cime di Lavaredo. M-am bucurat ca un copil in momentul in care am gasit o multime de pomisori de soc infloriti. Am coborat din masina si am adunat o plasa plina; din fericire, aveam in portbagaj o plasa de panza destul de incapatoare.
    In momentul de fata, o parte din flori sunt deja pregatite in borcane, iar celelalte, cele mai multe, sunt deja intinse pe hartii la uscat. Astept sa fiarba apa cu zaharul ca sa pun peste florile deja acoperite cu apa rece.
    Sucul pe care l-am preparat la sfarsitul lui mai-inceputul lui iunie a iesit de o bunatate de nedescris. Si o culoare… de chihlimbar, care te invita sa tot bei. O cunostiinta a pregatit si ea, insa folosind miere. Sunt convinsa ca a obtinut un suc foarte bun. Eu insa voi folosi si de data aceasta tot zahar de trestie. Am si miere in casa dar este de castan si este nitel cam amaruie… Poate ca am sa merg maine sa iau miere de salcam si am sa incerc si eu sa fac o portie cu miere.
    In orice caz, data trecuta am avut rabdarea de a astepta cele 2 saptamani necesare unei bune fermentari. Am clatit borcanele doar o singura data pe zi, insa rezultatul a fost oricum excelent. Toti cei care au baut sucul facut de mine au fost foarte incantati. Incantata am fost si eu, ca, de, doar eu l-am pregatit si… complimentele erau magulitoare… Insa, pentru ca fara reteta de aici eu nu as fi fost in masura sa fac un suc asa de bun, consider ca felicitarile si complimentele le merit doar in parte, si in consecinta, le adresez celui care ne-a pus la dispozitie reteta sa, pentru ca le merita din plin si merita si toate multumirile noastre si aprecierea.

    Stiti ce am mai facut anul acesta?
    Am avut privilegiul de a culege personal visine, din livada. Cam aprox. 80 de kg. GRATIS!
    Lasand la o parte aspectul pecuniar, care fie vorba intre noi nu e deloc de neglijat, m-am bucurat ca un copil de posibilitatea de a retrai momente extraordinare ca acela oferit de adunatul fructelor direct din pom. Am pregatit de toate: gem (mai scazut pentru cornulete dar si mai putin compact, numai bun pentru intins pe paine sau pentru pregatirea tartelor, compot, sirop, fructe in miere pentru prajituri, visinata si cidru. Maine urmeaza sa trag vinul (cidrul) in damigeana si in curand am sa il pun in sticle. Faptul de a vedea toata multimea asta de borcane, si borcanase pline cu bunatati, imi inunda sufletul cu o bucurie greu de descris in cuvinte. Este o incantare cand cobor in camara si le vad acolo, asezate frumos pe rafturi, cu etichetele lor… Fiica-mea, venita in vizita si in seara asta incerca sa ma convinga sa deschid iar un borcanel… Am reusit sa nu cedez insistentelor sale. Pastram totul pentru iarna. Acum papam fructe proaspete ca se gasesc din abundenta. La iarna, cand vom da iama prin borcane, vom retrai bucuriile verii infruptandu-ne cu banatatile adunate in sticlute si borcanele.
    Ieri am pregatit si primele borcanele de gem de piersici. Saptamana viitoare am sa prepar si de caise, apoi de prune si de smochine. Mai prin august-septembrie am sa pun si cateva borcanele cu mure. Nu imi mai amintesc cum pregateam candva dulceata de coaaja de lubenite (sau pepene verde). Stiu doar ca obtineam ceva de o bunatate…
    Apoi am sa incep sa pregatesc alt gen de conserve…
    De cateva saptamani incerc sa imi amintesc cum pregatea bunica mea chisalita de tarate, de corcoduse…
    Modernismul si consumismul asta ne-a indepartat prea mult de bunele si sanatoasele obisnuinte gospodaresti. E timpul sa revenim la ele, sa le redescoperim, sa le pastram si sa le transmitem copiilor nostri.

    blidul si ulciorul

    iulie 4, 2010 at 10:58 pm

  13. Multumim, pofta buna si spor in continuare!

    andruska

    iulie 5, 2010 at 12:14 pm

  14. Am o intrebare. Cind fac sucul de soc cu flori uscate dupa citeva zile se trage si se ingroasa!
    Chiar daca l-am mestecat in fiecare zi si de mai multe ori pe zi…
    Ce se poate face?

    stelian

    august 1, 2010 at 4:29 pm

  15. Si mie mi s-a intimplat asta cind am folosit flori uscate. Nu stiu daca se poate face ceva…

    andruska

    august 2, 2010 at 8:42 pm

  16. Aloha!
    Mai, dar chiar nu mai spune nimeni nimicuta, nimicuta despre bunatatile din camara bunicii? Anul acesta nimeni nu a mai dat atentie socului?! Ati renuntat sa mai gustati delicatesele de la Mama Natura?

    blidul si ulciorul

    mai 12, 2011 at 10:53 pm

  17. Bine ai revenit! din pacate lipsa timpului ne-a cam indepartat de blog si de bunatati in ultimele luni. Dar vom reveni. ‘Vom fi iarasi ce-am fost si mai mult decit atit’ :)))

    Andrei Stavilă

    mai 15, 2011 at 4:52 pm

  18. pot sa folosesc florile de soc direct dupa ce le-am cules?dar nu am citit eu atent …florile de soc le clatesc in apa na….praf nu are pe ele?astept un raspuns!

    mariana

    mai 23, 2011 at 5:44 pm

  19. E chiar recomandat sa folosesti florile de soc imediat dupa ce au fost culese.
    Dar nu se recomanda deloc sa fie clatite in apa: savoarea sucului este data si de polenul lor, polen care se duce pe apa simbetei daca sint clatite florile. Sigur, au praf, dar… astea sint riscurile meseriei.
    Doar un exemplu: un bucatar cunoscut spunea ca nici ciupercile nu se clatesc sub nici o forma: in cel mai bun caz li se taie radacina cu cutitul si se curata cu un penson curat de pamintul pe care il pot avea. Asta e… secretul gustului trebuie pus in balanta cu riscul asumat :))))))))

    Andrei Stavilă

    mai 23, 2011 at 6:09 pm

  20. va multumesc frumos pentru sfaturi !!!

    mariana

    mai 27, 2011 at 5:20 pm

  21. Placerea e de partea noastra!

    Andruska

    mai 31, 2011 at 9:14 pm

  22. o placere pentru toti acest suc miraculos !!!!

    ADINA

    iunie 2, 2011 at 11:26 am

  23. Intreaga natura este incarcata de praf si asta de cand lumea si pamantul. Si tot de cand lumea si pamantul oamenii s-au hranit si tratat cu plantele care cresc pretutindeni in natura. Si stim, sau ar trebui sa stim cu totii, ca plantele medicinale nu se spala, dar se culeg in anumite perioade ale anului, intre anumite ore ale zilei si, datorita poluarii, din anumite zone. Ca sa eviti o incarcatura mare de praf si eventuale substante chimice toxice, iti sugerez sa iti recoltezi florile de soc din zonele de munte sau macar de deal, departe de soselele traficate, zone industriale, linii ferate, centrale electrice sau nucleare, de zonele cultivate de catre agricultorii care fac uz masiv de produse chimice: ierbicide, pesticide cu care de fapt otravesc natura si prin ea otravesc pe cei care consuma produsele lor.

    blidul si ulciorul

    iunie 3, 2011 at 12:41 am

  24. Am facut anul acesta socata si cu miere si cu zahar de trestie. Ambele variante au fost foarte reusite si excelente ca gust, parfum si culoare. Ginerele meu a facut si el, cu soc cules de mine dar folosind o alta reteta, italiana. A aruncat intreaga compozitie. Mi-a spus ca ii iesise o posirca greu de suportat ca miros ca gustul nici macar nu l-a mai incercat. I-am dat iar soc si reteta de aici pe care o folosesc si eu si i-am dat si socata “la pachet”. A fost super-multumit. Un motiv in plus pentru a-ti multumi inca odata, si in acest an, Andrei Stavilă pentru generozitatea cu care ne-ai daruit reteta ta si ne-ai oferit toate detaliile.
    Spor la fabricarea socatei, sa o beti sanatosi si in buna companie si o vara frumoasa, de neuitat tuturor!

    blidul si ulciorul

    iunie 3, 2011 at 12:52 am

  25. Felicitari pentru succes si multumiri pentru aprecieri!

    Andrei Stavilă

    iunie 4, 2011 at 7:39 pm

  26. apreciem reteta..dar cam prea mult..
    va propun o reteta muult mai simpla si, pe pariu, mult mai gustoasa..prin rezultat!
    se pune socul(6-10 flori) in 8 l apa, cu zahar (dupe gust) si lamaie (dupe gust) si…se lasa 2-3 zile..dupa care se bea, fara drojdie, fiert de apa si ingalbenit de…suc…

    Andrei

    iunie 5, 2011 at 8:19 am

  27. … Draga Andrei, socata facuta dupa reteta ta poate sa placa unora dar sa nu placa altora, ca de altfel si cea obtinuta dupa reteta lui Andrei Stavila. Totul in functie de gusturi, de necesitati. Cea obtinuta dupa reteta lui Andruska este usor acidulata, fapt deosebit de apreciat de foarte multi consumatori si mai ales de cunoscatorii beneficiilor sucurilor si alimentelor obtinute in urma fermentarii. Pentru ca…socata astfel obtinuta nu este doar buna de baut, ci are si exceptionale proprietati curative.
    In general socul este o planta cu efecte tamaduitoare miraculoase, pornind de la scoarta pomisorului, la frunze, flori si ajungand la fructe. Socata dupa reteta lui Andruska se obtine in urma unui proces de fermentare complet naturala si drojdia nu se regaseste nicicum intre ingredientele folosite. Cea pe care o propui tu este o socata obtinuta prin procesul de macerare. Beneficii curative au oricum ambele desi sunt diferite. E cumva ca si la conservarea castraveciorilor: este diferenta mare intre cei conservati cu otet si cei conservati prin metoda fermentarii cu acid lactic (doar cu apa, sare si castraveciori, expunand borcanul la soare). De gustibus non disputandum est!

    blidul si ulciorul

    iunie 5, 2011 at 10:10 pm

  28. acum am cules 2 plase de flori!!!(de REAL :))):))am intrat sa vad reteta pentru ca este prima data cand fac asa cv cu mana mea!!!pana acum am baut de la bunica sau de la mama!!!as vrea sa dau sh eu 2 sfaturi…1 daca snteti alergic la praf sau va deranjeaza prafu de pe flori (cum am vazut mai sus) culegeti florile in ziua ce succede unei ploi.atmosfera nu e asa de incarcata de praf iar florile au fost spalate natural!…..2 folositi numai ingrediente naturale fara drojdie..coloranti..s.a.m.d……..aveti rabdare daca tot vreti sa va aduceti aminte de ce ati baut din mana bunicilor….bunici nu aveau nici coloranti ….nici zahar de trestie ….nici drojdie nu puneau sa nu zic de fructoziu.spor la suc …..P.S. imi vine sa plang pentru romani de peste hotare care au uitat sa mai vorbeasca sau sa mai faca mancare romaneasca!!!

    eugen2006

    iunie 6, 2011 at 10:20 am

  29. Eugen draga, orice sugestie sau sfat este binevenit atunci cand are un suport logic. Mie insa imi pare ca te-a deranjat cumva folosirea zaharului brun, de trestie de zahar in locul zaharului alb pe care il folosea bunica si mama ta. Ei bine, cum eu sunt cea care a nominat ingredientul “incriminat” spunand ca am facut socata fie cu acest tip de zahar cat si cu miere, ma simt datoare sa aduc explicatia unei asemenea alegeri.
    Cand facem cate ceva pentru alimentatia noastra si nu numai, ar trebui sa fim atenti si la cat de sanatoase sunt ingredientele pe care le folosim. Zaharul brun, derivat din trestia de zahar, ca si zaharul brun obtinut din sfecla de zahar, fiind zaharuri nerafinate sunt si indicate pentru ca nu dauneaza sanatatii organismului uman. Dar… cine a mai vazut in ultimii cel putin 30 de ani zahar brun din sfecla de zahar? Cel alb, care se gaseste pe piata internationala, este un zahar care a trecut prin procese de rafinare multiple, procese in care s-au folosit substante chimice numite “aditivi” care odata ajunsi in corpul consumatorului in functie si de cantitatea folosita, pot provoca numeroase boli printre care unele chiar foarte grave. Ideal ar fi sa se foloseasca numai mierea curata, naturala, nu cea “masluita” la care se foloseste de obicei o cantitate de zahar obisnuit nu chiar indiferenta. Dar mierea curata , este destul de scumpa si ca sa fii sigur de provenienta ei, ar trebui sa cunosti bine pe cel care ti-o vinde. Pentru ca in ziua de azi, campurile si livezile de unde isi recolteaza albinele nectarul si polenul sunt contaminate chimic, prin folosirea fara criteriu si discernamant a chimicalelor la cultura plantelor si intretinerea alberilor fructiferi.
    Bine-nteles, este vorba de alegerea constienta a fiecaruia si nimeni nu obliga pe nimeni la nimic. Aici se incearca doar sa se dea idei care cu adevarat sa fie de folos celor care ” se ratacesc” pe aceasta pagina. Tot din motivul poluarii spuneam eu ca mi-am recoltat socul in zone de munte. Si tu vii cu sugestia de a recolta florile dupa ploaie tot pentru a se evita o excesiva poluare a lor.
    Bunicile si mamele noastre foloseau zaharul alb pentru ca era singurul care se gasea in mod firesc in comert. Erau neinformate si deci nu stiau ce poate sa se intample dupa consumul lui. Acum avem posibilitatea de a gasi informatii multe si fiind dotati cu inteligenta, putem sa facem discernamant intre ceea ce este pozitiv si ceea ce este negativ, alegand numai ceea ce nu ne poate dauna. Si spre diferenta anilor in care bunatatile le faceau mamele si bunicile, in vremurile de acum, cand “producatorii” suntem noi, poluarea este net superioara si ea este provocata accidental sau constient de catre noi oamenii, de unii mai mult, de altii mai putin. Deci… ceea ce pare ca tu ai perceput ca un “moft” al romanilor de peste hotare, nu este deloc moft ci doar o alegere constienta, informata. Si uite, ca sa nu iti mai vina sa plangi pentru “romani” de peste hotare care “au uitat sa mai vorbeasca sau sa mai faca mancare romaneasca” o sa te rog sa faci efortul de a intelege ca unii dintre ei au trecut hotarul cu multi, multi ani in urma si uneori le mai scapa cate o greseala, folosind cuvinte straine sau chiar o “corceala” intre romanesc si strain. Si cum eu ma simt “luata in vizor”, pentru a fi scris “fructoziu” si nu “fructoza”, am considerat ca se impune sa explic cum a fost posibila strecurarea unei astfel de erori. Mea culpa!
    Acum ca lucrurile s-au clarificat, cred ca si “bunici” nostri vor fi mandri ca nepotii lor nu au manifestari egoiste si nici nu sunt superficiali ci cauta sa impartaseasca tuturor ceea ce stiu ei si sa convietuiasca in seninatate, pace si armonie cu toti ceilalti.
    O vara frumoasa, si sa te bucuri in liniste, sanatate si pace de sucul mminunat pe care ai sa il obtii!

    blidul si ulciorul

    iunie 6, 2011 at 6:05 pm

  30. Pare destul de simplu. Tocmai am pus si eu de o socata si astept acum, nu prea mult sper (unii ar zice ca fara drojdie e gata cam in 5zile)
    Ma intreb oare daca ri de soc in congelator nu sant mai aromate decat cele usca

    Iulia

    iunie 16, 2011 at 6:39 pm

  31. Eiii…acum e acum . Am cules din padure intr-o sacosha marca Provigo :)) soc. In Canada vara vine mai tarziu . Am avut ceva probleme cu recunoasterea socului pentru ca nu am mai facut niciodata si cred ca aici e putin diferit de europa. Sper sa fie la fel de bun ca in Romania (Europa).Fac jumi-juma suc-vin .Sper sa iasa bun

    Florin Negru

    iulie 1, 2011 at 10:10 pm

  32. Succes cu ambele!

    Andrei Stavilă

    iulie 4, 2011 at 7:41 pm

  33. Ciao la toata lumea

    Azi, 20.04, am facut socata. Reteta e una simpla: se toarna intr-un borcan de 5l: 2 pumni flori de soc uscat (cules anul trecut si uscat la umbra inainte de a fi depozitat in pungi de hartie), 300 gr zahar, 2 lamai mari stoarse, 1 varf cutit drojdie uscata (din aia pentru gogosi). Am umplut borcanul cu 4,5l apa de izvor. Am lasat borcanul in repaus maxim 48h. A iesit extrem de aromat, frumos colorat si usor acidulat (sunt sofer asa ca nu-mi permit sa ma imbat cu socata ;). Incercati. In mai putin de 5 minute pragatiti 4,5l de suc natural si fara conservati

    DA

    aprilie 21, 2012 at 11:06 pm

  34. Multam pentru varianta asta! Cum nu am pastrat nimic de anul trecut, va trebui sa mai asteptam nitel :)

    Andrei Stavilă

    aprilie 22, 2012 at 6:36 am

  35. Dragilor…ce pot sa va spun…sunteti tari de tot. Dupa ani si ani de zile am decis sa fac si eu suc de soc. Si…iaca asa am ajuns pe-aci….Multumesc frumos de retete…Sper sa-mi iasa bine sucul.Numai bine, va salut!

    Valentina, Florenta

    aprilie 24, 2012 at 9:16 am

  36. Multumim! Si va asteptam cu o vorba despre rezultate!

    Andrei Stavilă

    aprilie 24, 2012 at 10:57 am

  37. Pofta buna tuturor acelor ce iubesc Romania asa cum e ea cu bune cu rele,pofta buna romanilor de peste hotare care duc dorul acestei tari minunate si care vor o viata mai buna,pofta buna mie ca am savurat sucul facut dupa aceasta reteta minunata care i-mi aduce aminte de anii frumosi ai copilariei mele….
    O viata minunata va doresc tuturor!!!!!!!!!
    O vara cat mai placuta !!!!!!!!!!

    lucica

    iunie 5, 2012 at 1:16 pm

  38. Am respectat reteta ta si mi s-a ingrosat,pot s-o aruc sau mai se mai poate salva???
    Recunosc nu am avut drojdie.

    anutaboariu

    iunie 5, 2012 at 2:45 pm

  39. chiar acum beau suc de soc,facut de mama soacra.maine fac si eu dupa reteta prezentata,si vreau sa si congelez cateva pungi cu flori de soc!
    multumesc pentru idei!

    Ioana Gavris

    iunie 5, 2012 at 9:35 pm

  40. @ Lucica: aceleasi urari de bine!
    @anutaboariu: i s-a stricat gustul?
    @Ioana Gavris: succes!

    Andrei Stavilă

    iunie 5, 2012 at 9:38 pm

  41. Multumesc pentru reteta, cat despre suc, toti am fost copii si suntem nostalgici dupa vremurile cand bunicii ne serveau cu aceasta bautura racoritoare de exceptie si parca ii aud: Mai vrei, unul ?

    St

    iunie 10, 2012 at 2:30 am

  42. Cu placere, multumim pentru gindurile bune. Glasul bunicilor il aud si eu…

    Andrei Stavilă

    iunie 10, 2012 at 6:36 am

  43. Buna seara,
    Am facut si eu suc de soc din flori proaspete. Dinpacate si mie mi s-a ingrosat, chiar daca fermenteaza in continuare. Este fara drojdie. Nu reusesc sa identific ce nu a mers….

    Ed

    iunie 11, 2012 at 6:02 pm

  44. Poate lipsa drojdiei? :)

    Andrei Stavilă

    iunie 12, 2012 at 12:13 am

  45. Chiar azi am preparat un borcan de 10 l. Sa vedem ce iese ! Numai bine.

    Cosmin23

    mai 13, 2013 at 3:31 pm

  46. Succes! :)

    Andrei Stavilă

    mai 22, 2013 at 10:54 am

  47. salut, am urmat reteta ta,D-le Andrei, si cred ca va da rezultate bune,am incercat sa fac vin de soc, am pus 2 damigene direct,sper sa fie buna reteta, n-am mai facut pana acum… Mult noroc tuturor :)

    Vlad

    mai 24, 2013 at 2:43 pm

  48. azi e a 3-a zi de fermentare a damigenelor,am uitat sa specific :)

    Vlad

    mai 24, 2013 at 2:44 pm

  49. D-le Vlad, sper din tot sufletul sa iasa ok. Din experienta mea, vinul nu iese foarte alcoolizat, dar e cel putin interesant – mai ales cind il prepari singur. Si eu ma pregatesc acum de inca o tura de 10 litri de vin de soc – dar totul e o incercare care tine si de noroc. Sa vedem ce va iesi la amandoi. M-as bucura sa aflu cum a iesit la dumneavoastra! Tineti-ma la curent, va rog! Succes!

    Andrei Stavilă

    mai 24, 2013 at 5:55 pm

  50. …..m-am trezit de dimineta cu o pofta de suc de soc …asadar fuguta am cautat flori si dupa reteta de aici am pregatit doua bidoane insa ce ma fac …nu am rabdare nici 48 de ore :)))))….ma intreb are cineva facut pana se face al meu :))))

    crina

    mai 25, 2013 at 5:38 pm

  51. Sa iasa bun si sa ai pofta!

    Andrei Stavilă

    mai 26, 2013 at 7:17 am

  52. socul canadian nu e acelasi lucru cu socul european

    cristi

    iunie 3, 2013 at 5:31 am

  53. Sa inteleg ca din socul canadian nu se face suc, sau ca sucul are un gust diferit?

    Andrei Stavilă

    iunie 3, 2013 at 6:26 am

  54. Buna seara, poate cineva sa imi spuna daca socata este contraindicata in alaptare?

    Alina

    iunie 15, 2013 at 11:46 pm

  55. chiar nu am nici o idee, dar daca aveti suspiciuni intrebati medicul de familie…

    Andrei Stavilă

    iunie 16, 2013 at 8:04 am

  56. Cand puneti in aplicare reteta, puneti si 2 linguri de orez (crud).Sucul va fi limpede .

    Dan

    mai 14, 2014 at 6:55 pm

  57. Hmm, nu stiam, multumesc pentru idee! O voi incerca in curand!

    Andrei Stavilă

    mai 14, 2014 at 9:12 pm

  58. Bună, prima dată când am uscat flori de soc, au rămas cu o culoare frumoasă . La a doua incercare s-au cam înnegrit. Oare să le păstrez sau nu ? Mulţumesc

    Sorana

    iunie 8, 2014 at 2:29 pm

  59. Hmmm… depinde. Daca nu s-au mucegait, teoretic ar trebui sa fie bune chiar daca si-au schimbat culoarea.

    Andrei Stavilă

    iunie 15, 2014 at 3:45 pm


Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 32 other followers

%d bloggers like this: