Interactiuni

Intre „Pastorul cel Bun” si Patriarhie

leave a comment »

Stirea aparitiei unui sindicat al preotilor (aici) poate parea Patriarhiei o dovada de rebeliune si „neascultare”, mirenilor o initiativa greu de inteles, iar ateilor un alt fapt penibil si hilar legat de Ortodoxia romaneasca. In ceea ce priveste Patriarhia, cred ca nu aduce nimic rau un asemenea sindicat: faptul ca partile moi ale inaltilor ierarhi vor fi de acum inainte preafericit zguduite din cind in cind de nemultumirile preotilor mi se pare un lucru de dorit. Nici de mireni nu ma ingrijorez eu: li se va explica – si cei care au treaba cu biserica vor intelege – iar ceilalti, vor da pe la biserica tot din ani in Pasti, pentru a-si sfinti pasca si… ouale.

Asa ca prefer sa ma limitez la presupusa afirmatie a prezumtivului ateu: este hilar? este penibil? Eu cred ca nu. Haideti sa fim seriosi. Cunosc indeaproape situatia unui preot „sarac si cinstit” (da, chiar mai sint de astia si nu, nu ii cheama Iliescu). Stiu ce probleme poate avea un asemenea preot, si de aceea cred ca aceasta initiativa e una buna. Enumar mai jos citeva idei personale:

1) Cel mai bun mijloc de a controla activitatea economica si legislativa a Arhiepiscopiilor si, mai departe, a Sinodului este un organism din interiorul Bisericii. La ora actuala, aceste institutii nu sint controlate de nimeni: pot legifera in ceea ce priveste viata clerului si a mirenilor dupa cum le taie capul. Pot trimite banii oriunde si in functie de orice criteriu. Atita timp cit totul e corect din perspectiva legala, nimeni nu poate controla aceasta mina de oameni care ia decizii. Si nu cred ca e bine. Un sindicat al preotilor ar fi un fel de opozitie in Parlament: ar exista, astfel, o pirgie de control al activitatii inaltilor ierarhi

2) Salariul preotilor e o alta problema reala – si majora. Daca lasam la o parte cliseul cu popa care e bogat (un cliseu nu fara baze reale, e adevarat, dar totusi un cliseu), atunci putem vedea realitatea: „În prezent, doar 30% din salariul unui preot vine de la stat. Restul vine din contribuţiile enoriaşilor, care plătesc – dar numai dacă vor – o aşa numită taxă de cult. De aceea au salarii mici unii preoţi, care slujesc în parohii foarte sărace” (cititi intregul articol aici). Asta in contextul in care salariul Patriarhului Daniel depaseste 80 de milioane de lei vechi… Si la ora actuala popii sarmani nu au unde sa se plinga – daca o fac individual, o patesc. Cu virf si indesat. Asa ca sindicatul, iarasi, este o idee buna.

3) Sint o groaza de probleme administrative urgente intr-o parohie, care datorita faptului ca trec prin multe filtre ierarhice nu pot fi rezolvate rapid. Sint o groaza de probleme personale ale preotilor pentru care acestia din urma depind de deciziile superiorilor (de exemplu, un preot care doreste sa divorteze, oricit de intemeiate i-ar fi motivele, risca sa fie caterisit). Si sint o groaza de ilegalitati cu parfum de coruptie tocmai pentru ca totul depinde de decizia unui episcop, care nu poate fi contestata decit mai sus, la mitropolit sau patriarh (de exemplu, preotii sint mutati de la o parohie la alta, indiferent de dorinta lor sau a mirenilor, numai in functie de clanuri, sau de cine da mai mult pentru o parohie sau alta). Rezolvarile acestor probleme ar putea avea solutii mai echilibrate, daca ar exista un organism oficial care poate lua atitudine fata de deciziile superiorilor

4) Evident, un „sindicat” nu inseamna automat greva. Nu imi inchipui ca un preot adevarat ar face greva, ar refuza o inmormintare pentru ca nu i s-a marit salariul, sau ceva de genul asta. Iarasi, un sindicat al preotilor nu inseamna automat schisme sau „neascultare”. Toate acestea sint exagerari menite sa discrediteze o actiune in fapt laudabila. Cred ca relatia dintre un asemenea sindicat si Patriarhie va depinde foarte mult de intelepciunea preotilor simpli si a ierarhilor lor. Iata de ce, desi apreciez foarte mult editorialele lui Florian Bichir, de data asta nu sint de acord cu ceea ce scrie el aici.

Written by Andrei Stavilă

mai 27, 2008 la 9:12 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: