Interactiuni

M-am saturaaaaaaat!!!!!!!!!!!!

with 5 comments

De cite ori sa mai spun ca romania cu r mic e o tara plina intr-o mare proportie de circari (in cel mai rau sens al cuvintului!)? In anul 2000, romanii il trimiteau pe Corneliu Vadim Tudor (alias VACCIN, alias VACCIN MEDICAMENTE, alias VeCe Tudor) in turul doi la alegerile prezidentiale. Din punctul meu de vedere, cine l-a votat se aseamana cu el. Iata-l pe Vadim Tudor in anul 2008! Si iarasi: noapte buna, romania cu r mic – oriunde te-ai afla!

http://www.youtube.com/watch?v=jxTlsTwAWds

Si spre aducere aminte:

http://www.youtube.com/watch?v=DIE3DH0Rs4Q

Dar de asta ce ziceti?

http://www.youtube.com/watch?v=oIWg8PB8h9E

Written by Andrei Stavilă

mai 30, 2008 la 10:34 pm

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Întrebare: de unde ştia Vadmim că Lavinia Şandru rupea bilete la Circul Globus? Probabil fiindcă el era principalul Saltimbanc al circului.
  Gura lui Vadim e o cloacă, partidul lui e o cloacă, toate locurile prin care trece se îmbibă de pestilenţă (i)morală.
  Cândva o sa i se oprească şi lui în gât discursurile isterice… Ipocrizia e durabilă, dar nu eternă.

  vaisamar

  mai 31, 2008 at 8:24 am

 2. Mda, dar ma intreb cind anume se va intimpla si asta. Probabil atunci cind nu il vor mai vota romanii – slabe sanse…

  andruska

  mai 31, 2008 at 12:54 pm

 3. Sa nu uitam un simplu fspt, anume ca in orice democratie (cu atit mai mult in democratiile tinere), exista un segment de populatie care va raspunde pozitiv la mesaje de extrema dreapta, dintr-un motiv sau altul (procentele sustinatorilor partidelor de extrema dreapta variaza, desi, din cite am inteles, e putin probabil sa treaca de un anumit prag destul de modest). In acest sens, un politician (sau grup politic) in cautarea afirmarii poate sa vizeze foarte bine acoperirea aceastei nisa, in special in tarile cu sistem electoral de tip „reprezentare proportionala” (unde locurile in Parlament sunt alocate in functie de procentul obtinut la alegeri de partidul respectiv). In cazul tarilor cu sistem electoral de tip „cistigatorul ia totul” (US, GB), e foarte probabil ca politicienii sa se distanteze de discursul de extrema dreapta, pur si simplu pentru ca nu ar avea niciodata sansa sa intre in forul legislativ suprem. Sa retinem acest punct, pentru ca el explica, prin sistemul specific de „incentives,” de ce anume e posibil un Vadim in Romania si nu in US, spre exemplu.

  Cit priveste cauzele infloririi discursului extremist, in cazul tarilor Europei de Vest, „cestiunea zilei” este fara indoiala imigratia (in special cea din spatiile african si asiatic). E usor sa pui in joc un discurs de extrema dreapta care sa mobilizeze fantasme etnofobe, xenofobe, cu atit mai mult cu cit imigratia este constant asociata de politicieni cu ideea de periclitare a pietei muncii. E fapt cunoscut ca in prezent, votantii partidelor extremiste vest-europene sunt muncitori albi care si-au pierdut locurile de munca si sunt in somaj (desi cel mai adesea protejati de un sistem de welfare care a functionat bine in trecut dar incepe sa scirtiie). In fapt, cauza acestui fenomen nu este atit imigratia cit globalizarea si lipsa din ce in ce mai serioasa de viabilitate a sistemului de welfare din aceste tari. Globalizarea face ca multe segemnte din industrie sa devina perimate, iar oamenii care s-au specializat in meserii sau domenii devenite perimate se gasesc in situatia de a nu mai gasi un loc de munca acceptabil, cu toate eforturile de recalificare sustinute de la bugetul de stat. In alta ordine de idei, aceste persoane nu mai pot fi sustinute prin sistemul de welfare obisnuit in trecut. Acest sistem devine din ce in ce mai insustenibil. O data cu bunastarea care s-a instalat in Occident dupa anii ’50-’60, a crescut speranta de viata si, implicit, numarul de pensionari + costurile medicale sustinute de stat. In prezent, imigratia este o necesitate reala, dar costul acestei masuri e alienarea electoratului autohton. In aceste conditii, extrema dreapta reuseste performante incredibile, spre ex. in Suedia, Olanda si Belgia.

  Revenind la oile/berbecii mioritici, genul de extremism promovat de vadim este unul perfect explicabil. As spune, e chiar rational pentru vadim sa continue in stilu-i caracteristic. Citeva aspecte ii rau motive foarte serioase sa o faca:

  – sistemul electoral romanesc ii asigura accesul constant in Parlament.

  – ambiguitatea doctrinara a partidelor romanesti face ca vadim sa poata avansa o strutocamila ideological national- comunisto- fascista. In fapt, e greu de inteles unde anume se situeaza dotrinar vadim.

  – discursul extremism mizeaza in fapt mai mult pe retorica (in sensul prost al cuvintului), decit pe un program economic coerent. Asadar, a face circ, cum bine comenteaza vaisamar, este mediul in care trebuie sa se balaceasca vadim, daca vrea sa continue sa aiba succes.

  – integrarea economica a Romaniei in EU, impreuna cu trecerea la Euro in mai putin de un deceniu, va produce cataclisme sociale si economice intr-o prima faza, de pe urma carora vor avea de cistigat vadim si alti nostalgici criptocomunisti (ilici iliescu, daca va mai trai pina atunci).

  – valahofobia crescinda a Occidentalilor (a se vedea etnocentrismul italian din prezent) va genera ca raspuns o gonflare reactiva a nationalismului gaunos mioritic, ce isi gaseste expresia suprema, evident, tot in vadim. Atit Cccidentul, cit si etnia rroma vor deveni tinta discursului extremist: Occidentul – pentru ca nu ne recunoaste/accepta (deficitul nostru identitar ne face sa tinjim constant dupa „recunoastere”), iar rromii – pentru ca „ne strica imaginea” in Occident (eterna obsesie valaha).

  – electoratul de virsta a treia, naucit si calicit de lipsurile din perioada acestei tranzitii fara de sfirsit, va continua sa celebreze pe Marele Inchizitor ceausescu in versiunea copiei sale upgradate, ceausescu 2.0 (adica vadim). Fantasma grijii parintesti…

  – la masa de pensionari se adauga masa noilor votanti (baietii de baieti ai tranzitiei, scursurile cartierelor muncitoresti, populatorii blocotetelor cenusii din suburbii), cei care, daca ne amintim bine, Andrei, au votat masiv pe vadim in acea seara de neuitat cind ne-am adunat cu George in Copou, la o bere, sa dezbatem situatia si sa recunoastem, oripilati, ca singura solutie e sa speram ca ilici iliescu va iesi pina la urma cistigator. Lovitura de maestru a criptocomunistilor, care ne-au pus in fata unui fapt de toata gravitatea: fie votati un mascarici dement, fie un rinocer activist ahtiat dupa puterea, cum plaminii sunt ahtiati dupa oxigen.

  Iulian

  mai 31, 2008 at 1:54 pm

 4. Analiza ta este perfecta si „la rece”, asa ca nu pot decit sa fiu de acord cu tine si sa te admir pentru capacitatea de a nu te inflama. Intr-adevar, xenofobia la nivel european este in crestere. Asta in conditiile in care natalitatea scazuta din Europa face ca batrinul continent sa aiba nevoie urgenta de imigranti. Si totusi, paradoxal, asupra imigrantilor se arunca intreaga ura…
  Cit despre somaj in Europa… Eu imi amintesc ca in Germania nici un neamt, nici macar un cersetor neamt nu voia sa spele vase la restaurant. Job-uri sint, dar se pare ca unii sint prea mindri sa le faca…

  andruska

  mai 31, 2008 at 4:51 pm

 5. O sa mai adaug cateva remarci daca imi permiteti:

  – Occidentalii se tem de imigranti din cauza ca acestia sunt purtatorii unei culturi diferite de a lor. Teama lor e reala, deoarece unul din pilonii prosperitatii vestului a fost si cultura si civilizatia acestuia. Vesticii sunt oamenii care au cladit-o, care ii inteleg necesitatea si care o respecta. Imigrantii o primesc de-a gata. Ei observa prosperitatea vestului dar ignora (si de multe ori dispretuiesc) factorii care au generat-o.
  Si in Romania, daca incerci sa-i explici unuia (mai „sarac cu duhul” dar fudul tocmai din aceasta cauza) cum stau lucrurile in vest el iti raspunde: „da, dar aia au bani dom’le” de parca in occident ar ploua regulat cu bancnote de 50 de euro.
  Fac o mica divagatie: am citit mai demult o carte a unui fost mahar comunist care explica prabusirea URSS prin faptul ca nu a putut tine pasul cu ritmul inarmarii din SUA, si ca tot americanii ar fi vinovati pentru ca au fortat intentionat ritmul inarmarii pana la o cota la care sovieticii nu i-au mai putut face fata. Explicatia e pur si simplu halucinanta: adica nu sovieticii erau vinovati ca propria lor economie nu genera suficienta plusvaloare ca sa se compare cu americanii ci parsivii de americani aveau o economie prea performanta pentru ca bietii sovietici sa-i faca fata. Omul isi apara dreptul de a fi prost 🙂

  Similar, multi imigranti nu isi dau seama ca modul de viata occidental (in care, de exemplu oamenii sa casatoresc spre 30 de ani nu la 15 tocmai ca sa aiba timp pentru aducatie si in care si femeile sunt educate si aduc venituri in casa si in societate) e generator de prosperitate. Imigrantii (printre care si romani) nu vad punctualitatea germana (specifica de altfel si altor natiuni prospere) ca pe un exemplu demn de urmat si o iau in ras, socotind-o o bizarerie cel mult. Si lista poate continua la nesfarsit…

  – Un alt aspect demn de mentionat e corectitudinea politica, care de multe ori e o piedica in rezolvarea unor probleme. Corectitudinea politica ridica anumite subiecte la rang de tabu, interzice sa fie discutate. De exemplu, un tigan, ca individ, nu mi-e inferior mie sau unui occidental, CU CONDITIA SA PRIMEASCA O EDUCATIE CORESPUNZATOARE. Nu inteleg de ca traiul in cort/rulota si optiunea pentru o categorie extrem de restransa de meserii (multe din ele depasite de peste 100 de ani) specifice tribului ar face parte din traditia lor care trebuie pastrata cu orice pret si acceptata de restul. Lumea se schimba si noi ne adaptam o data cu ea, faptul ca „noi traim asa din mosi stramosi” nu e o scuza.
  Un factor care complica si mai mult lucrurile e dreptul parintilor de a-si educa copiii cum vor, de parca ar fi cumva proprietatea lor. Un stat normal ar trebui sa considere abuz asupra minorilor si proasta educatie care il condamna pe copilul respectiv la o viata in saracie si inapoiere.

  Referitor la xenofobia italienilor: metoda de a da vina pe o minoritate pentru problemele majoritatii e veche de cand vor ungurii sa ne ia noua Ardealul 🙂

  alex

  iunie 3, 2008 at 8:34 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: