Interactiuni

Pentru binele liberalismului romanesc: PNL in opozitie!

with 5 comments

Dincolo de diversele tabere din PNL, si indiferent cu ce tabara simpatizati, un lucru e clar. PNL a scos un scor bun astazi, tinind cont ca a fost la guvernare in ultimii patru ani (si singur la guvernare in ultimul an). Ce urmeaza? Cred sincer ca lucrul cel mai bun pentru PNL este sa intre in opozitie. Ar avea citeva avantaje:

(a) nu face alianta cu PSD si astfel nu isi dezamageste „nucleul dur”; (b) nu face alianta cu PDL, si in felul asta nu risca sa o pateasca din nou din partea lui Basescu & co.; (c) stind in opozitie, in urmatorii ani nu poate decit sa creasca in preferintele electoratului.

Intr-adevar, urmeaza vreo doi ani grei (in primul rind d.p.d.v. economic), si o alianta cu PDL pentru guvernare nu va face decit sa reitereze scandalul dintre cele doua partide si liderii lor. Iar Basescu va avea in PNL un cal de bataie de fiecare data cind i se va ridica suvitza. Daca PNL se retrage in opozitie, si lasa o alianta PSD-PDL-UDMR sa guverneze, atunci se delimiteaza deopotriva de greselile urmatorului guvern, de situatia grea prin care va trece tara, si de circul care cu siguranta va exista intre puterile statului, indiferent cine va compune guvernul. Sa nu mai vorbim si de faptul ca, stind nitzel in opozitie, PNL: (1) se poate primeni; (2) poate scapa de multi oportunisti; (3) isi va regasi cu siguranta unitatea.

Lideii PNL vor gresi enorm daca nu vor face acest pas (spre deosebire de Istodor, eu NU imi doresc PNL + PDL + UDMR). Sa-l lase pe Geoana premier, sa vada romanii pe cine au votat! Sa urmareasca linistit circul dintre viitorul premier Geoana si Basescu (pe de o parte) si cel dintre colegii de guvernare PSD si PDL (pe de alta parte). In felul asta, in 2012 SIGUR cistiga un procent dublu fata de cel de azi.

Daca insa va accepta o alianta cu PSD va fi distrus ideologic si d.p.d.v. al credibilitatii; iar o alianta cu PDL ii va strivi fizic, intrucit dupa nici un an de azi inainte Basescu si PDL isi vor incrucisa tirurile asupra PNL.

Va rog acordati-mi un minut din timpul vostru si votati (in partea dreapta a acestui site)!

[Nota: rezultatele preliminare ale alegerilor: PSD+PC: 36%; PDL: 31%; PNL: 20%. Un bravo sincer romanilor care i-au trimis pe Vadim si Becali in afara Parlamentului]

Written by Andrei Stavilă

noiembrie 30, 2008 la 8:38 pm

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tu ai foarte mare dreptate si de data asta sunt complet de acord cu tine, numai ca alegerile astea mi le-am petrecut la sediul PNL si zvonurile de acolo nu se potriveau deloc cu ce zici tu. Olteanu zice ca dupa 2 dec anunta linia viitoare a partidului. Eu una abia astept…

  raluca

  decembrie 1, 2008 at 2:45 am

 2. Raluca, eu am zis ce ar trebui sa faca PNL pentru binele lui. Faptul ca zvonurile de la sediul PNL nu se potriveau cu ce spun eu arata ca unora dintre liderii PNL-ului le pasa mai mult de putere decit de soarta partidului si a liberalismului in Romania. Uita-te si tu, un napirstoc precum Crin Antonescu spune ca e bine pentru PNL sa se alieze cu PSD! Cit despre Olteanu, mai bine tac…

  andruska

  decembrie 1, 2008 at 8:36 am

 3. As mai cugeta un pic inainte de asemenea analize. Pe scurt, hai sa-ti spun asa:
  1. Scopul/menirea unui partid nu poate fi altul/alta decit de a accede la putere. Dovedeste mare naivitate politica sa inviti vreun partid la opozitie cind are posibilitatea de a intra intr-o formula de guvernare. E ca si cum i-ai spune: ai facut 4 ani de eforturi ca sa ajungi in fatza unor bucate, dar acum abtine-te. ce mai conteaza inca 4 ani? Atunci o sa ai parte de bucate si mai gustoase daca te abtii acum…
  2. Gindeste-te: oamenii politici sint, nu doar la noi, in toata lumea, niste prelungiri ale lumii economice, una care-i sustine inclusiv financiar (asa zisele si demonizatele grupuri de interese basesciene). Acesti oameni cum ar putea sa accepte ca PNL-ul sa fie acolo, sa aiba posibilitatea sa faca jocurile, dar sa refuze in numele unei opozitii care ar putea fi profitabila? Hai sa nu fim ridicoli!
  3. O opozitie nu garanteaza o crestere a aprtidului in intentiile de vot. Opozitia inseamna: nu mai am eu instrumentele, dar pot profita de greselile lor. Inseamna adica sa-ti construiesti viitorul asteptind greseala adversarului. Or, nici un politician respectabil, cu atit mai putin un partid, n-ar trebui sa faca asa ceva.
  4. Cu opozitia de multumesti LA NEVOIE. Niciodata opozitia nu e o optiune, de vreme ce exista alte variante.
  Si-acum, concret: cit ar fi obtinut PNL-ul daca, sa spunem, ar fi stat in ultimii 2 ani in opozitie? Mult sub cei 18-19% de-acum! Puterea, daca e garnisita cu performant, iti poate aduce mult mai usor profit electoral! Deci PNL-ul n-are de ce sa accepte opozitia si sa spere intr-un succes pasiv. Dimpotriva, PNL-ul e obligat sa fie activ si sa reuseasca. Atit!

  dante

  decembrie 1, 2008 at 1:48 pm

 4. @ Dante
  E interesant ce spui si pe de o parte iti dau dreptate. Dar cred ca viziunea ta e putin unilaterala. Mai exista si alte puncte de vedere. Iti raspund punctual, asa cum ai scris si tu:
  1. Desigur ca scopul unui partid e sa ajunga la guvernare. Dar un partid mai are si alte scopuri, printre care: supravietuirea, consolidarea unui nucleu dur, unitatea, si, mai ales, orice partid are nevoie de o viziune pe termen lung. In istoria Romaniei, din pacate, PNL-ului i-a lipsit tocmai o asemenea viziune – de aici diversele diviziuni si partidulete liberale, de pilda. Trecerea in opozitie pentru urmatorii patru ani ar ajuta PNL sa-si indeplineasca multe din aceste alte scopuri.
  Care ar fi varianta? O guvernare alaturi de PSD ar dezamagi multi liberali convinsi. Ca sa nu mai spun ca, in conditiile economice actuale ar implica o performanta scazuta, si deci apa la moara lui Base si PDL. In aceasta varianta ar pierde o groaza de procente in patru ani.
  Varianta cu PDL? N-as crede. In mai putin de sase luni Basescu iar se va lua de PNL, PDL-ul iar iese de la guvernare, si PNL ramine responsabil pentru toate nenorocirile tarii…
  2. Corect, oamenii politici pot fi priviti ca prelungiri ai lumii economice. Problema este ca interesele economice nu sint promovate doar de „cei de la putere” – ci si de cei din opozitie. In acest sens, interesele economice sint promovate in parlament, prin intermediul legilor. Pentru asa ceva oamenii de afaceri fac lobby la politicieni, iar politicienii fac lobby printre colegii lor. Sa nu uitam ca, cel putin in Romania, interesele economice au trecut intotdeauna peste divergentele dintre partide. Daca e o lege care sa favorizeze lumea de afaceri, o vor vota politicieni din toate partidele.
  Ce vreau sa spun cu aceste lucruri: (a) interesele economice (inclusiv ale „clientelei”) se pot proteja si din opozitie; (b) prin negocieri cu partidele de la guvernare poti cistiga mult (iata cit de mult a cistigat PSD-ul in ultimul an prin negocieri cu PNL!). Deci analiza ta mi se pare cumva corecta, dar prea simplista.
  3. Desigur ca opozitia nu garanteaza cresterea in sondaje. Eu doar am zis ca, date fiind cauzele enumerate in post, exista o sansa mare de crestere de data asta.
  Apoi: tu spui ca „sa-ti construiesti viitorul asteptind greseala adversarului” e un lucru pe care nici un politician serios nu trebuie sa-l faca. Imi pare rau sa te anunt, dar Machiavelli si orice consilier politic actual te va contrazice. Politica nu e pentru Maica Tereza.
  4. Opozitia e intotdeauna o optiune. Iata, PDL a iesit de la guvernare si se pare ca a fost o optiune libera – ba mai mult, una desteapta 🙂

  andruska

  decembrie 1, 2008 at 5:38 pm

 5. @ Dante
  Robert Turcescu imi da dreptate aici

  andruska

  decembrie 2, 2008 at 1:00 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: