Interactiuni

Nesimtire moldoveneasca – marca Simirad

with 15 comments

Bun. Guvernul a dat o lege prin care salarriatii statului nu mai au dreptul sa primeasca si pensie de la stat. Cu alte cuvinte, trebuie sa aleaga: ori salariul, ori pensia. Legea, asa cum este ea in forma actuala, e de-a dreptul idioata, intrucit atinge tocmai oamenii care, datorita saraciei, aveau nevoie de acest cumul (aici). Totusi, in anumite puncte tintele reale sint atise. Iata un exemplu.

Constantin Simirad, primar al Iasului intre 1990-2002 si ambasador al Romaniei in Cuba intre 2003-2006 (plus membru calator al PAC si PSD, plus fost sef al unui partid neverosimil, intitulat Partidul Moldovenilor) a fost ales de locuitorii judetului Iasi, in iunie 2008, drept presedinte al CJ Iasi.

Mai departe. Simirad este, in acelasi timp, pensionar (a fost profesor universitar de matematica). La ce salarii au acum profii universitari, va dati seama ca nici pensia nu e mica. Un calcul rapid ar arata o pensie de cel putin 40 milioane lei vechi (considerind ca ultimul salariu e calculat in jurul a 60 de milioane). Acuma, stimabilul Simirad spune ca salariul de presedinte CJ e cu „doar” 18 milioane lei vechi mai mare decit pensia (aici). Deci asta inseamna ca are un salariu de minim 58 milioane lei vechi ca si presedinte al CJ, plus pensia de minim 40 milioane lei vechi (nu calculez aici si indemnizatia de fost primar pe 12 ani, nici cea de fost ambasador pe trei ani). Asta inseamna ca ia de la stat minim 98 milioane lei vechi, care inseamna aproximativ 2.500 euro. Acum insa, Simirad e pus sa aleaga intre pensie si salariu. si ajunge la concluzia ca pentru „doar” 18 milioane lei vechi in plus, nu are rost sa renunte la pensie. Va ramine pensionar, daca si legea va ramine in vigoare. Pentru „doar” 400 euro pe luna, nu are rost sa isi bata capul cu sperantele oamenilor care l-au votat cu doar jumatate de an in urma.

Nesimtirea fostului primar e direct proportionala cu neverosimilitatea Partidului Moldovenilor, al carui creator a fost.

Written by Andrei Stavilă

ianuarie 7, 2009 la 12:05 pm

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Deci se impun niste rectificari(a nu se intelege ca nu sunt de acord cu tine). Simirad beneficiaza de pensie de ambasador, care este nitel mai maricica decat cea de profesor. Plus ca astazi Simirad s-a razgandit. S-a sfatuit el cu advocatii lui si a ajuns la concluzia ca nu intra sub incidenta ordonantei de urgenta, care si asa va fi schimbata pentru ca mai multi ministri cer acest lucru. Deci Simirad ramane presedintele CJ cu tot cu nesimtirea si badarania de care da dovada…pacat…

  raluca

  ianuarie 7, 2009 at 5:04 pm

 2. Am auzit ca restrictii similare s-au intamplat si pe la uaic incluse in niste regulamente interesante care cica ar fi provocat ceva miscari tectonice.

  Blogescu

  ianuarie 7, 2009 at 5:37 pm

 3. @ Raluca: undeva, cumva, nici nu ma asteptam ca Simirad sa ramina simplu pensionar…
  @ Blogescu: cred ca profesorii universitari buni ar trebui exclusi din aceasta ordonanta. Gadamer a predat pina pe la 99 de ani, daca nu ma insel – e adevarat, el doar asista in sala, cursul i-l tinea un prof mai tinar si mai in putere 🙂 Dar Gadamer era titular.
  E adevarat insa ca nu e cazul celor de la UAIC…

  andruska

  ianuarie 8, 2009 at 11:55 am

 4. Guvernul a dat o lege prin care salarriatii statului nu mai au dreptul sa primeasca si pensie de la stat.––legea prevede ca pensionarii nu mai au voie sa lucreze la stat, cu alte cuvinte, daca esti pensionar si logic, primesti o pensie, nu mai ai voie sa lucrezi ca salariat la stat, sa iei si salariu si pensie;
  dar, pentru anumite domenii cum ar fi sanatatea, educatia si cultura ( astea 3 deocamdata)–pentru ca este criza de personal in sanatate si educatie– se vor incheia niste convenii civile, adica, X care este pensionar poate sa lucreze in continuare la spital/ scoala, dar ca salariat plata cu ora ( i.e cat munceste atat ia banii, fara concediu medical, fara concediu de odihna platit, fara niciun fel de sporuri si beneficii).

  Yuki

  ianuarie 8, 2009 at 5:48 pm

 5. Mda, dar vorba cuiva, asta o sa coste statul mai mult. Adica ma angajezi la ora, dar negociem salariul…

  andruska

  ianuarie 8, 2009 at 6:25 pm

 6. nop, din contra, n-o sa-si negocieze nimeni salariul, vorbim de bugetari doar, plata cu ora sa face din salariul de baza impartit la nr. de ore lucrate.

  Yuki

  ianuarie 9, 2009 at 6:11 am

 7. Ce spui tu este de bun simt. Ma refeream insa la ceea ce spunea Alexandru Darie aici. Citez:
  „Prin faptul că actorii vor fi obligaţi să aleagă între salariu şi pensie nu se va face în realitate nici o economie, ba dimpotrivă. Chemaţi fiind de la pensie să joace, actorii vor putea cere, şi fraieri ar fi să n-o facă, o sumă foarte mare pe spectacol pentru că în cazul în care nu le dai salariul trebuie să-i plăteşti «la bucată», ca liber profesionişti. Cheltuiala statului în acest caz va fi cu mult mai mare pentru că dacă salariul e unul clar, stabilit prin lege, colaborările sunt negociabile.”

  andruska

  ianuarie 9, 2009 at 8:57 am

 8. in cazul actorilor mi se pare corect 🙂

  Yuki

  ianuarie 9, 2009 at 12:38 pm

 9. Ok, si eu sint de acord – dar trebuie sa vedem de ce. In definitiv, si actorii au un anumit salariu de la stat. De ce sa nu fie platiti conform principiului tau – „plata cu ora sa face din salariul de baza impartit la nr. de ore lucrate”? Ce diferentiaza un actor de un profesor, de pilda, in asa fel incit actorii sa fie avantajati? Intrebarea mea se refera, bineinteles, la un principiu de justitie sociala…

  andruska

  ianuarie 9, 2009 at 12:41 pm

 10. „Ce diferentiaza un actor de un profesor”–exista actori si actori; mi se pare normal ca un actor care umple la fiecare spectacol salile de teatru( si aduce astefl bani) sa-si negicieze salariul; in plus, actorul este un fel de liber profesionist, poate sa ceara cat vrea atata vreme cat exista cerere.

  Yuki

  ianuarie 9, 2009 at 8:00 pm

 11. Trebuie sa iti dau dreptate, cu o singura precizare: exista si profesori care umplu salile de clasa. (intrebare: ei de ce nu ar merita sa isi negocieze prelegerile?)
  Din nefericire, in Romania ei constituie o specie disparuta…

  andruska

  ianuarie 10, 2009 at 1:56 am

 12. „exista si profesori care umplu salile de clasa”
  ha ha ha, ba chiar au facut asta, altfel de ce crezi ca exista profesori universitari cu 3, 4 norme? :)))

  Yuki

  ianuarie 10, 2009 at 8:33 am

 13. 🙂
  Adevarul este ca ei mai umplu si catedrele – cu rubedenii, desigur:)

  andruska

  ianuarie 10, 2009 at 10:48 am

 14. Astept ca profesorii in varsta sa arate ca sunt intr-adevar intectuali de elita prin a face un gest intelept – sa se retraga la pensie.

  Simion

  februarie 7, 2009 at 5:01 pm

 15. @ Simion
  Si eu astept acelasi lucru, dar in zadar. Din nefericire, se pare ca nivelul inteligentei si comportamentul moral nu merg intotdeauna mina in mina.
  Multumesc pentru vizita 🙂

  andruska

  februarie 7, 2009 at 9:33 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: