Interactiuni

Basescu si modificarea constitutiei

with 3 comments

Constitutia Romaniei trebuie modificata – cu asta cred ca sintem de acord. Ceea ce mi se pare mie ciudat insa este faptul ca presedintele-marinar Bashinescovici face din acest act extrem de important un fel de afacere personala. Aflam din presa acestor zile cum vrea „mistăr prezident” sa faca din Romania o republica semi-prezidentiala si din Parlament o institutie unicamerala. Foarte bine si foarte frumos. Desi nu sint de acord cu aceste modificari (intrucit ele trimit catre o diminuare a procesului democratic) – totusi nu ma opun, romanul intotdeauna a avut nevoie de un „tatuc”, si acuma iaca e aproape de momentul in care il va primi.

Totusi, daca tot modificam constitutia, poate ar fi citeva elemente importante la care ar trebui sa ne gindim – dincolo de schimbarea importantei si naturii celor trei puteri in stat. Sint o multime de articole care ar trebui modificate sau eliminate complet. Un exemplu: articolul 54, aliniatul 1 din Constitutie suna asa: „Fidelitatea fata de tara este sacra”. Va vine sa credeti?! Unu la mina, nu gasim nicaieri definitia termenului de fidelitate; cit despre etichetarea acesteia drept „sacra” in constitutia unui stat laic, va las pe voi sa judecati (si chiar asa, ce inseamna, in sens laic, „sacru”?).

Iarasi important: ca tara membra a Uniunii Europene, cred ca Romania ar trebui sa renunte la timpenia (intretinuta si de alte state europene, e drept) articolului 1, alineatul 1: „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil„.

As mai aminti si necesitatea includerii dreptului homosexualilor de a se casatori, sau problema limbii oficiale (mi se pare normal sa adaugam si maghiara). Cind voi avea timp, voi citi Constitutia cu creionul in mina si voi propune si alte modificari.

Written by Andrei Stavilă

ianuarie 15, 2009 la 1:36 am

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. tara arde,baba’si piaptana floci 🙂

  Florea

  ianuarie 15, 2009 at 7:20 am

 2. Ai impresia că formulări de genul „presedintele-marinar Bashinescovici” te fac mai inteligent sau mai credibil?

  Cum ar suna: Mort de beat, blogger-ul lui Peshte, (an)Dushka a propus modificări ale Constituţiei?

  Lancaster

  ianuarie 16, 2009 at 1:38 pm

 3. Formulările de genul “presedintele-marinar Bashinescovici” nu sunt cu nimic mai prejos decit „tiganca imputita” sau „pasarica”, termeni folositi de presedintele marinar la adresa unor doamne.
  Eu cred ca fiecare are dreptul la libera exprimare. Formularea mea face referire la anumite sunete si sintagme (vezi citatele de mai sus) scoase de marinar pe cale bucala, dar care seamana perfect cu alt tip de sunete. In plus, marinarului trebuie sa i se vorbeasca „pre” limba lui. Cred ca inteligenta presupune sa nu ramii doar in sfere inalte, ci sa te poti cobori la nivelul fiecarui om, pentru a vorbi pe intelesul lui 😛
  Mai mult, teama mi-e ca faza cu „mort de beat”, sau cea cu „dushka” se aplica mult mai bine marinarului bautor de whisky la Golden Blitz decit mie 😛
  Modificarile pe care le-am propus eu pot fi bune sau rele. Le putem discuta. Eu insa nu sint persoana publica si nu-mi tratez cu dispret adversarii, cum face mistăr prezident.
  In rest, multam de vizita.

  andruska

  ianuarie 16, 2009 at 1:44 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: