Interactiuni

Cea mai tare intimplare cu Papi

with 4 comments

Cum din intimplare (asa fac atunci cind sint presat de timp: fug!) am ajuns sa lecturez istorii cu Papi, iata o chestiune iesita din comun. E vorba de Sinodul Cadavrului (sau Procesul Cadavrului), care a avut loc la Roma, in ianuarie 897.  Puteti citi si voi despre asta pe Wikipedia, dar daca nu aveti timp sau nu stiti engleza, iata o traducere selectiva. Sa o luam cronologic:

formosus (sursa imaginii)

864: Formosus devine episcop de Porto (sub pontificatul Papei Nicolae I). Are activitate de misionariat printre bulgari, iar acestia il iubesc atit de mult, incit cer Papei sa li-l trimita drept episcop. Papa refuza, intrucit legile de la Vatican interzic migratia episcopilor.

875: Formosus fuge din Roma de teama noului Papa Ioan VIII (motivele fugii nu sint cunoscute).

876: la Sinodul din Santa Maria Rotunda Papa Ioan VIII il acuza pe Formosus ca a corupt mintile bulgarilor, in asa fel incit, atita timp cit Formosus este in viata, ei nu vor accepta alt episcop trimis de Roma. Alte acuzatii facute de Papa: Formosus ar fi complotat impotriva pontificatului sau, impotriva tarii si impotriva regelui Carol cel Chel. Formosus si asociatii sai sint excomunicati.

878: La Conciliul de la Troyes Formosus il implora pe Papa sa ridice excomunicarea si jura ca, in schimb, va ramine mirean toata viata, nu va mai intra in Roma si nu va incerca sa-si recistige episcopatul din Porto (acest episod este controversat)

882: Papa Ioan VIII moare, iar Formosus isi reia episcopatul din Porto.

891 (6 octombrie): Formosus este ales Papa.

892: de nevoie, Formosus il incoroneaza pe Lambert de Spoleto drept conducator al Sfintului Imperiu Roman. Varul lui Lambert, Guy IV, ataca orasul Benevento si ii expulzeaza pe Bizantinii de aici. De frica lui Guy, Fromosus cauta ajutor in Bavaria si reuseste sa-l incoroneze (dupa o prima incercare esuata) pe Carolingianul Arnulf de Carinthia drept conducator al Sfintului Imperiu Roman (in 896).

896: Papa Formosus moare. Este urmat de Papa Bonifacius VI, care moare la doua saptamini dupa ce a fost ales. Noul Papa devine Stefan VI. Arnulf de Carinthia moare si el.

897 (ianuarie): Lambert intra in Roma si varul sau, Guy IV, il forteaza pe Papa Stefan VI sa convoace Sinodul Cadavrului pentru se razbuna pe Formosus. La ordinul Papei, cadavrul lui Formosus este exhumat si adus la judecata in fata Curtii Vaticanului. Trupul, imbracat in vesminte papale, a fost asezat pe scaunul papal. Formosus a fost acuzat de violarea legii canonice, de sperjur, si de faptul ca a activat ca episcop, desi era mirean. Papa Stefan a intrebat cadavrul: „De cei ai uzurpat scaunul episcopal al Romei, impins de un asa de mare spirit al ambitiei?” Apoi a ordonat ca trupul sa fie dezbracat de hainele papale, sa i se taie cele trei degete ale miinii drepte  care erau folosite pentru binecuvintari, si a declarat toate actele si ordinele lui Formosus drept nule (printre aceste ordine, era si cel care il facea pe Stefan VI episcop de Anagni!). Cadavrul a fost ingropat intr-un cimitir pentru straini, insa nu mult dupa aceea a fost iarasi dezgropat, legat cu greutati si aruncat in riul Tibru. Aceste intimplari l-au facut foarte nepopolar pe Stefan VI. Au inceput sa circule zvonuri conform carora trupul lui Formosus, dupa ce a ajuns la mal, a inceput sa faca miracole. A urmat o rascoala populara, soldata cu decaderea Papei Stefan VI din scaunul papal si trimiterea lui in inchisoare (unde, in iulie sau august 897, a murit strangulat).

897 (noiembrie): Papa Teodor II a convocat un sinod care a anulat hotaririle Sinodului Cadavrului, l-a reabilitat pe Formosus si a decis ca trupul lui, recuperat din Tibru, sa fie inmormintat in Basilica Sfintului Petru in vesminte papale.

898: Papa Ioan IX a intarit deciziile lui Teodor II, a anulat si el Sinodul Cadavrului si a interzis pe viitor judecarea unei persoane moarte.

Totusi, Papa Sergiu III (904-911), care ca episcop a facut parte din Sinodul Cadavrului (ca judecator al lui Formosus) a invalidat deciziile Papilor Teodor II si Ioan IX, reconfirmind condamnarea lui Formosus. De asemenea, a pus sa se scrie un epitaf laudativ pe mormintul Papei Stefan VI.

(Nota: Acest post este o selectie din articolul Wikipedia pe aceasta tema (in limba engleza). Traducerea imi apartine. Intregul articol poate fi citit in engleza aici si tot in engleza, mai pe larg, aici).

Written by Andrei Stavilă

ianuarie 16, 2009 la 9:28 pm

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Episodu’ relatat poate fi atrbuit perioadei „infantile” a crestinismului…

  Florea

  ianuarie 17, 2009 at 4:04 am

 2. Desigur. Si exact asa trebuie si luat. Totusi, mi se pare spumos 🙂

  andruska

  ianuarie 17, 2009 at 11:04 am

 3. „mai dragilor” (cf.ilici !)

  bunul simt ne invata ca nu este de luat in deradere lucrurile atat de tragice ca cele legate de destinul tragic al papei formosus.
  nu numai ca si crestini,dar si ca oameni ,cum v-ati simti daca cineva ar lua in deradere pe dalailama,unicul conducator lumesc recunoscut ,cu toate ca de jure e numai conducator spiritual al neamului sau inrobit …
  dar sa lasam acestea si sa trecem la interesul pentru romani al paei formosus.
  cand vorbim de bulgarii epocii respective( a tarului boris) vorbim de primul tarat care in mod mod natural ar trebui sa se cheme in istorie ,nu bulgar ci bulgaro-roman – dupa nationalitatea paturii conducatoare (dupa cum al doilea tarat- a lui asan si petru s-a chemat romano-bulgar)
  ei bine,atunci s-a hotarat viitorul catolic/ortodox (occidental/oriental)al identitatii stramosesti.
  desi cum se arata formosus (care se spune ca era si frumos) si care era f. iubit de romano-bulgari a pierdut prin intrigi partida ,noi nu am mai avut parte de cultul latin stramosesc dovedit la noi inca din primele secole, ci ni s-a impus ritul bizantin adus de la greci de catre calugarii metodiu si ciril ,care l-au si botezat pe boris cu numele crestinesc de mihail dupa numele imparatului bizantului.
  odata cu botezul ei au adus si alfabetul slavon folosit si in bisericile si cancelariile de catre romanii de la nord de dunare impreuna cu limba bulgarilor – slavona – pana la unirea principatelor.
  nota ,pentru a se intelege dependenta noastra istorica de bizant ,trebuie sa considerati imperiul ca un commonwelth actual in care influnta bizantina se intindea sigur pana in sudul transilvaniei
  consecintele acestor intamplari sunt izolarea de occidentul catolic,agravata de otomani si multe altele pe care le las sa le apreciati singuri .
  mai am de facut doua comentarii
  1)imparatul „roman” arnulf „a facut ordine” in panonia,devastata de barbari -inclusiv in folosul natiunii romane care se nastea in acele vremuri… nu stiu daca nu cumva i-a pus cu botul pe labe chiar pe slavi… (!?)
  2)reinvierea legaturilor cu roma in sec xviii a dus in transilvania la relansarea constiintei si luptei nationale in timp ce in principate prin eliminarea lui brancoveanu si cantemir a inceput epoca fanariota de cea mai trista amintire…
  3) learn more
  acestea fiind zise,va las si va salut cu respect:
  dr.m.v.

  miclaus vasile

  martie 3, 2009 at 12:45 pm

 4. Stimate domnule Miclaus Vasile,
  1. Bunul simt ne invata ca este absolut ok sa ironizam evenimentele si oamenii lipsiti de bun simt. Nu am nimic cu memoria Papei Formosus – dar modul in care s-au comportat unii dintre urmasii sai pe Scaunul Sfintului Petru ma umple de scirba. Si atunci e normal sa ii ironizez.
  2. Dalai Lama (aceasta aeste scrierea corecta a titlului religios) – adica, nici unul dintre purtatorii acestui titlu – nu stiu sa fi facut ceva macar pe departe asemanator cu circul produs de unii dintre urmasii lui Formosus.
  3. Cum adica Dalai Lama este „unicul conducator lumesc recunoscut”? Sint total naucit 🙂
  4. Ideea cu „sa nu ne atingem de liderii unei comunitati (nationale, etnice, religioase, politice) ca sa nu ii jignim pe membrii comunitatii respective” este, evident, o idee demna de cascadorii risului, deci trec rapid peste ea.
  4. Nu va suparati, dar intrebarea privind care cult a fost primul pe teritoriul „stravechi” romanesc – cel ortodox sau cel catolic – „latin stramosesc”, ca sa va citez 🙂 – ma lasa rece. E cam la fel cu intrebarea asupra primordialitatii oului sau a gainii. Adica inutila.
  5. „Ni s-a impus ritul bizantin” – banuiesc ca au fost aduse tancurile pe strada de catre „calugarii metodiu si ciril” (sic!) (iar va citez) si ni s-a impus precum vechiul regim la care si dumneavoastra ati contribuit pentru a-l face „multilateral dezvoltat”, nu-i asa? 🙂
  6. Daca imparatul Arnulf a ajutat atit de mult formarea natiunii romane, iaca va dau o idee care va poate aduce voturi data viitoare: de ce nu-i ridicati ditamai statuia la Cluj? Sa stim si noi ca nu ne tragem doar din Traian si Decebal, ci si din Arnulf 🙂 – si asa nu ni s-ar mai spune popor de homosexuali, precum in vechea si proasta gluma, ci si popor de triolisti 🙂
  7. „reinvierea legaturilor cu roma in sec xviii a dus in transilvania la relansarea constiintei si luptei nationale” (va citez iarasi). Desteptarea „constiintei nationale” a romanilor impotriva cui? Aaaa, impotriva ungurilor depozitari de identitate liturgico-stramoseasca „latina si catolica”, banuiesc? 🙂 M-ati lamurit bustean.
  8. Va inteleg „patriotismul local” (catolic si transilvan), dar sa stiti ca nu doar Transilvania a existat cultural si liturgic in „iepocile” de care vorbiti 🙂
  9. Va multumesc pentru indemn si va transmit acelasi lucru: „learn more”.
  Numai bine,
  AS
  [Nota. In mod evident, acest comentariu este un pamflet si trebuie tratat ca atare]

  andruska

  martie 3, 2009 at 1:55 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: