Interactiuni

Ungaria, my love (4). De ce a plins Basescu la Budapesta?

with 5 comments

Desigur, e deja de domeniul trecutului stirea conform careia Basescu a depus o coroana de flori la Monumentul Mileniului din Piata  Hosok (Budapesta). Apoi, am aflat cu uimire ca acelasi mistar prezident a plins. Iarasi. Acuma, ne intrebam si noi de ce. Citeva informatii (in engleza, aici):

Monumentul Mileniului a fost construit in 1896, pentru a comemora o mie de ani de la cucerirea maghiara a acestor teritorii. In nișele celor doua semicercuri se afla statuile unor mari oameni de stat maghiari (regi, guvernatori, sfinti). La baza monumentului se afla statuile ecvestre in onoarea lui Arpad si a celor sapte capitani ale tribului ungar care s-a asezat pe teritoriul cunoscut acum drept „Ungaria”. Statuia din virful „Coloanei Mileniului” il reprezinta pe Arhanghelul Gabriel, simbolul Bidericii Romano-Catolice. In fata coloanei se afla monumentul eroului necunoscut, un tribut adus eroilor unguri cazuti in razboi si ramasi neidentificati. Colac peste pupaza, Hosok Tere si Monumentul Mileniului este locul de adunare si de manifestatii a grupurilor nationaliste si ultra-nationaliste din Ungaria. Drapelul iredentist e o prezenta obisnuita in aceasta piata (si, in general, in Budapesta de fiecare zi nationala a Ungariei).

Si atunci, ma intreb si eu: de ce a plins Basescu? Ori a cunoscut semnificatia monumentului, si atunci a plins de ciuda ca a fost obligat, de protocoalele  diplomatice, sa depuna o coroana de flori intr-un asemenea loc. Ori nu cunostea semnificatia monumentului, si atunci a plins la comanda, in stilul lui, ca sa arate ungurilor ce mult pretuieste el eroii lor necunoscuti. Dar atunci, am semne de intrebare privind consilierii primului om in stat. Un singur avertisment: Budapesta nu crede in lacrimi, tovarase marinar!

[Ziarele romanesti au spus ca Basescu a depus o coroana de flori la monumentul eroilor romani care au pierit in timpul luptei pentru eliberarea Budapestei. Aici si aici. Say whaaaaaat? Iata ce scrie aici: „In front of the column is the Monument of National Heroes, also known as the Tomb of the Unknown Soldiers, a tribute to Hungary’s nameless heroes of war”; Si aici: „To the memory of the heroes who gave their lives for the freedom of our people and our national independence.” (aha, si romanii au fost inclusi prin inductie, nu?!)]

Si acum, doua poze facute ieri seara cu prezidentiala coroana de flori. Faceti click pentru a mari imaginile!

img_5463

img_5459

[Note:

1. Iubesc mult Ungaria si Budapesta; in plus, nu sint un nationalist. Nu condamn faptul ca Basescu a depus flori la monumentul eroului ungur necunoscut; insa lacrimile presedintelui mi se par o exagerare in contextul amintit mai sus

2. Pentru a vedea numele eroilor ale caror statui fac parte din monumentul respectiv, click aici]

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ei si tu acuma…i-o fi intrat ceva in ochi sau l-a amenintat Maria ca nu ii mai face mancarea favorita…nu cred ca avea nici una dintre semnificatiile rationale…mai plange omul, mai Andrei…

  raluca

  februarie 7, 2009 at 3:37 pm

 2. Da, mai plinge omul, in diverse situatii. Dar unii pling numai in fata camerelor de filmat 🙂

  andruska

  februarie 7, 2009 at 9:31 pm

 3. Pai daca asa le e norocul… sa fie urmariti de camere de filmat:)

  raluca

  februarie 8, 2009 at 8:36 am

 4. salut. imi poti explica ce inseamna „drapel iredentist”?

  olahus

  aprilie 14, 2009 at 12:49 am

 5. Salut. Sa o luam cu inceputul. Ce inseamna iredentism? Conform DEX:
  IREDENTÍSM s.n. Mişcare politică de eliberare naţională a unor teritorii aflate sub ocupaţie străină, devenită, după primul război mondial, mişcare anexionistă şi naţionalistă. [Var.: iridentísm s.n.] – Din it. irredentismo, fr. irrédentisme.
  In Ungaria exista un puternic curent iredentist in privinta Transilvaniei (dar nu numai a ei, ci si a altor terirorii pierdute in favoarea altor state). Indivizii respectiv folosesc (la fiecare sarbatoare nationala) steagul Ungariei Mari, deplingind ruperea tarii si militind pentru eliberarea Transilvaniei de sub ocupatia straina. Folosirea drapelului Ungariei Mari in asemenea acte militantiste este una iredentista. Prin transfer de sens, am numit acel drapel „iredentist”.
  Transferul de sens se justifica prin faptul ca steagul respectiv nu este doar o piesa de muzeu (cum ar fi drapelul Romaniei Mari, care include Basarabia si Bucovina plus sudul Dobrogei, Cadrilaterul). Steagul Ungariei Mari este un simbol actual, folosit intr-o actiune militanta cu un scop precis definit. Iata de ce il numesc „iredentist”.

  andruska

  aprilie 14, 2009 at 7:33 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: