Interactiuni

1. Varza calita cu slanina si afumatura

cu 15 comentarii

Debuteaza azi un al treilea serial, de data asta numit “Cratitza, o pasiune!”. Asta pentru ca intr-adevar sint pasionat de bucatarie. Motivele care m-au indemnat sa incep un asemenea serial sint multe. Pe de o parte, am auzit multe persoane spunind ca nu stiu sa faca nimic de mincare, “nici macar o mamaliga”. Pe de alta parte, multi care incearca sa gateasca ceva acasa se lovesc de problemele oricarei retete propuse de un specialist: dificultatea retetei, imposibilitatea de a gasi unele ingrediente cerute, si asa mai departe. In cadrul acestui serial, voi prezenta retete simple sau complexe, dar explicate pe intelesul tuturor, necesitind ingrediente uzuale si ieftine. Voi pune, desigur, de fiecare data si cite o poza. Chiar daca uneori fotografiile nu vor prezenta frumuseti aranjate asa cum vedeti la televizor, va asigur ca gustul este excelent! Desigur ca sugestiile menite sa imbunatateasca retetele mele sint binevenite. Iar daca ati gatit ceva urmind sfaturile oferite aici si v-a placut, nu uitati sa lasati un comentariu!

Incepem duminica asta cu varza calita cu slanina si afumatura. Aveti nevoie de: (1) trei linguri de ulei; (2) o capatina de varza (preferabil murata, dar eu voi lua in considerare aici o varza normala, pentru ca o puteti gasi oricind la magazinul din colt!); (3) o ceapa mare; (4) o bucata slanina (cit de mare e bucata stabiliti voi, in functie de cita carne doriti sa fie in varza – eu va sfatuiesc ca marimea slaninei sa fie de o palma); (5) cirnati afumati (citeva bucati); (6) 140 g bulion de rosii (sau citeva rosii intregi, dar eu dau reteta mai simpla si mai usor de facut iarna); (7) o cana de apa; (8 ) sare, piper (un virg de cutit, maxim doua de fiecare); (9) boia de ardei (o lingurita cu virf); (10) un ardei iute; (11) (optional, insa preferatul meu: citeva bucati de soric de porc!)

Mod de preparare:

1) Taiati marunt varza si ceapa

2) Preparati un sos, dintr-o cana de apa si cele 140 g de bulion (pur si simplu amestecati bulionul cu apa)

3) Daca slanina este groasa, o puteti taia pe lungime. Aveti astfel doua bucati, pe care le taiati in bucatzele mari cam cit o jumatate de deget

5) Puneti intr-un ceaun mai mare cele 3-4 linguri de ulei, iar cind uleiul este fierbinte adaugati varza si ceapa, taiate marunt. Mestecati din cind in cind, pina cind ceapa devine aramie si straluceste. Asta inseamna sa caliti varza :)

6) Adaugati apoi sosul si mestecati bine

7) Imediat dupa ce ati mestecat sosul cu varza adaugati slanina, cirnatii afumati, soricul. Apoi adaugati apa (nu chiar atit de multa incit sa acopere toata compozitia, dar nici prea putina). Adaugati condimentele (sare, piper, boia). Puneti un capac pe ceaun

8 ) Acum este momentul sa aveti rabdare. Tot ce aveti in ceaun trebuie sa fiarba bine. Mestecati din cind in cind. Cind stiti ca e gata? Pai sint mai multe metode de a afla. In primul rind, apa trebuie sa scada vizibil. In al doilea rind, puteti gusta varza – aceasta trebuie sa fie moale atunci cind o mestecati. De obicei, aceasta etapa dureaza cam 30-40 minute.

9) Luam ceaunul de pe foc si il punem repede in cuptor (varianta: eu prefer sa pun toata compozitia intr-o oala de lut, si oala de lut sa o pun in cuptor). Lasam cam 10-15  minute din momentul in care cuptorul e incins.

10) Intre timp spalam ceaunul (sau, daca ati pus ceaunul la cuptor, luati alt ceaun) si facem mamaliga.

11) Totul ar trebui sa fie gata in acelasi timp (mamaliga si varza calita din cuptor). Asezam totul frumos in farfurie (plus ardeiul iute), iar alaturi punem un pahar de vin rosu sec (in fotografia de mai jos eu am Egri Potugieser). Pofta buna!

[Nota: o reteta diferita si excelent prezentata o gasiti aici, insa va asigur ca mincarea iese mai grasa decit in reteta oferita de mine]

img_5469-640x4801

About these ads

Written by Andrei Stavilă

februarie 15, 2009 la 12:42 pm

15 Răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. unde e smintina? :-)

    Iulian

    februarie 15, 2009 at 3:57 pm

  2. Nu imi place cu smintina, mai ales ca vorbim de slanina si soric… nu merge! Ca sa nu mai zic ca oricum e o mincare grea, degrab’ datatoare de grasime pe burta!

    andruska

    februarie 15, 2009 at 7:04 pm

  3. Mama, Andruska, ce pofta ne-ai facut!!!!!!!!!!!!!!!

    Alina

    februarie 15, 2009 at 7:38 pm

  4. Si e doar inceputul. Sa vedeti ce urmeaza duminica viitoare :)

    andruska

    februarie 15, 2009 at 8:30 pm

  5. abia astept sa vina duminica :)

    Iulian

    februarie 19, 2009 at 5:53 pm

  6. @ Iuli
    Va veni, cu chestii traditional romanesti!

    andruska

    februarie 19, 2009 at 8:08 pm

  7. super reteta .ma pun si eu sa o fac

    lilik

    ianuarie 12, 2010 at 10:48 am

  8. super retetaa…tocmai am facut`o si eu si a iesit superrr buna!!a meu iubyt e innebunit dupa varza calita si…am facut reteta asta si s`a lins pe degete!!
    eu recomand reteta!E SUPERR!!

    aly

    februarie 10, 2010 at 5:26 pm

  9. andruska,ai cumva aceasta reteta si in engleza?Sa-ti explic de ce:sunt profesoara la o scoala din Craiova si particip cu elevii mei la un program european “Traditional Food”.Noi trbuie sa trimitem retetele pentru:plachie,sarmale,tochitura si varza calita,toate in engleza.Mi-ai fi de mare ajutor!
    Daca le ai si vrei sa mi le dai,trimite-le la adresa verra.verra@yahoo.com Multumesc!

    vera

    mai 10, 2010 at 8:46 pm

  10. Din pacate nu am retetele in engleza si timpul acum nu imi permite sa le traduc. Sint insa de acord sa folositi reteta daca gasiti pe cineva dispus sa o traduca.
    Cele bune,
    andruska

    andruska

    mai 10, 2010 at 8:52 pm

  11. mutumesc pentru raspuns,spor la gatit!

    vera

    mai 12, 2010 at 8:30 pm

  12. Felicitari…Un gust bun nu se uita niciodata…Indiferent de imprejurare.

    Ionut

    decembrie 4, 2010 at 7:22 pm

  13. Am sa incerc si eu reteta asta

    ciupitu

    februarie 26, 2011 at 7:48 pm

  14. Mestecati= actiunea de a tine ceva in gura si de a maruntii
    Amestecati= actiunea de a uniformiza, omogeniza ceva

    “Mestecati ceapa pana devine aramie”= OMG

    Dona

    iulie 4, 2011 at 9:52 am

  15. Citez din DEX:
    ‘A MESTECÁ méstec tranz. 1) (alimente) A sfărâma cu dinții (în gură), înmuind cu salivă (pentru a înlesni înghițirea și digerarea). 2) A învârti în gură cu limba. ~ gumă. 3) (mai ales alimente) A mișca (cu o lingură) pentru a obține o masă omogenă sau pentru a nu se arde la foc. 4) fig. (mai ales acțiuni reprobabile) A pune la cale; a organiza pe ascuns; a urzi; a țese; a unelti; a coace. /<lat. masticare '
    Sursa: http://dexonline.ro/definitie/mesteca
    Deci va rugam sa consultati dictionarul inainte de a va raci gura inutil cu exclamatii tip messenger :)

    Andrei Stavilă

    iulie 4, 2011 at 7:39 pm


Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 28 other followers

%d bloggers like this: