Interactiuni

Galuste de mamaliga

with 3 comments

Ar fi trebuit, de fapt, sa incep serialul cu un tribut adus Sandei Marin (care, evident, e femeie, oricite povesti s-au spus pe tema asta!). Si daca tot vorbim de ea, va recomand cu multa caldura cartea ei de bucate in editie integrala, aparuta la Humanitas – de altfel, singura carte de specialitate pe care o am si de care am nevoie (Oana, minunat cadou, multumesc!).

Si cum sa ii aduc un tribut memoriei ei decit prezentind o retzeta din aceasta carte? Si nu orice retzeta, ci una pe care nu o veti gasi in restaurantele cu mincaruri traditionale romanesti: galuste de mamaliga!

Atu-urile acestei mincari: ingredientele sint uzuale si ieftine, timpul de preparare este redus, complexitatea e si mai redusa, iar in primul rind – e foarte gustoasa!

Mi-am permis totusi sa schimb cantitatile oferite in carte (reteta 834, p. 259). Deci, pentru doua portii, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: o cana de apa, o cana de lapte, o cana de malai, o lingura de unt, 5 linguri de brinza rasa (brinza de oi, telemea, sau parmezan), sare, 2 oua, 6 linguri pesmet, ulei, smintina, cascaval.

7-galuste-de-mamaliga

Mod de preparare. Luati intii un paharel de palinca, sa mearga treaba bine. Puneti cana de apa si cana de lapte intr-un ceaun, presarati putina sare si lasati totul sa fiarba. Cind fierbe, adaugati cana de malai. Mestecati bine, ca pentru o mamaliga normala. Cind este aproape gata mamaliga, adaugati lingura de unt si 3 linguri de brinza rasa. Mestecati iarasi, pina obtineti o pasta. Acum, va trebui sa rasturnati „mamaliga” pe o farfurie. Luati din mamaliga cu o lingura unsa in prealabil cu unt, faceti galustele (framintati-le putin in mina, cu grija sa nu va frigeti) si puneti galustele in alta farfurie. Daca ati respectat proportiile, ar trebui sa va iasa 8-10 galuste. Dupa ce ati terminat compozitia, dati galustele intii prin cele doua oua batute, apoi prin pesmet, si puneti-le la prajit intr-o cratita cu ulei. Atentie! Nu va grabiti, nu dati aragazul la maxim, caci veti arde galustele! Aveti rabdare sa se rumeneasca incet (eu am lasat aragazul la jumatate din puterea sa maxima). Dupa ce scoateti galustele din ulei si le asezati pe farfurii (4 galuste pe fiecare farfurie) puneti repede pe doua galuste cascaval ras, pe a treia o lingura de brinza rasa, iar ultima galusca o lasati asa cum ati pus-o. Galustele se servesc cu smintina. Mai puneti alaturi si un pahar de Singe de Taur (Egri Bikaver). Dupa cum vedeti, fotografia arata minunat. Pofta buna!

Written by Andrei Stavilă

Februarie 22, 2009 la 6:00 am

3 Răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. e vorba de palinca aia confiscata la vama? 🙂

    Iulian

    Februarie 22, 2009 at 4:20 pm

  2. 2. Eh, nu, de fapt e tuica batrina 🙂

    andruska

    Februarie 22, 2009 at 9:01 pm

  3. atunci inseamna ca te adresezi acelor vamesi, de vreme ce palinca e in posesiunea (sau venele) dumnealor de-acu…

    Iulian

    Februarie 22, 2009 at 9:28 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: