Interactiuni

Pizza

with 2 comments

Daca e duminica, e serialul „Cratitza ca pasiune”! Cum saptamina trecuta v-am oferit o reteta care nu va poate ingrasa, revin acum cu o bomba calorica, in spiritul prieteniei traditionale dintre romani si italieni 🙂 . Pizza este o mincare pe care oricine crede ca o poate face, insa citeva secrete va vor ajuta sa transformati produsul vostru intr-o opera de arta culinara. Trebuie sa aveti insa timp si rabdare!

Aluatul

Ingrediente: 400 grame faina de grau [doua treimi faina fina, alba (normala) (in maghiara se spune finomliszt) si o treima faina de grau mai galbena la culoare si ceva mai grunjoasa – nu stiu cum se numeste in romaneste, dar in maghiara se spune rétesliszt. Despre diferenta dintre cele doua tipuri de faina puteti citi intr-un comentariu aici]; 1 cubulet drojdie; 4 linguri ulei (preferabil de masline), o cana (250 ml) de apa calduta, jumatate de lingurita de sare, jumatate de lingurita de zahar.

Mod de preparare: Turnati cana de apa in oala in care framintati. Dizolvati drojdia cit mai bine, adaugati lingurile de ulei, sarea si zaharul, dupa care intregiti mixtura cu faina (mai degraba „cit cuprinde” decit 400 de grame) adaugata in ploaie, amestecind cu o lingura pina devine foarte greu de amestecat cu ea. Din acest moment se ia compozitia in mina si se framinta 20 de minute. Apoi aluatul se pune intr-un recipient uns cu ulei, se unge si aluatul cu ulei, se acopera totul cu o folie de plastic si se baga la frigider (atentie, uleiul nu trebuie sa colcaie in recipient, altfel aluatul nu mai creste). Se lasa minim 6 ore, dar eu va recomand sa-l lasati 24 de ore, deci sa-l faceti cu o zi inainte de cea in care doriti sa mincati pizza.

[Surse: Reteta pentru aluat oferita de mine e un rezultat al combinarii mai multor retete. Puteti urmari aici sursa principala; ar fi bine sa vizionati si urmatoarele videoclipuri de pe YouTube: aici si aici]

[Varianta: cind adaug uleiul, sarea si zaharul, eu mai pun si condimente: cite o jumatate de lingurita din urmatoarele: piper negru macinat, boia de ardei, busuioc, maghiran, oregano, patrunjel macinat si asmațui]

[Atentie! Nu va descurajati daca aluatul nu va iese din prima la fel de fin si pufos precum cel de la restaurant. Aveti nevoie de experienta, si cu timpul o veti dobindi!]

Sosul

Ingrediente: una-doua linguri de ulei (preferabil de masline); 500 grame rosii (alegeti rosii mai moi, foarte coapte); o ceapa; doi ardei grasi; trei linguri de zacusca (in maghiara: ajvar, o gasiti la Tesco); doua linguri brinza macinata (telemea sau, daca sinteti boieri, parmeggiano); doua felii cascaval; 6 catei usturoi. Condimente: o lingurita piper negru macinat; o lingurita boia de ardei; cite o jumatate de lingurita din urmatoarele condimente: sare, busuioc, maghiran, oregano, patrunjel macinat, asmațui (puneti aceste condimente intr-un pahar, sa le aveti pregatite).

Mod de preparare: Taiati rosiile in bucatele mici; la fel taiati ardeii si ceapa. Puneti un ceaun (sau o tigaie) cu ulei la incins, si adaugati rosiile, ardeii si ceapa taiate marunt cind uleiul este fierbinte. Amestecati din cind in cind si nu uitati sa dati focul la mic. Tigaia ar trebui sa stea pe acest foc mic cam 45 de minute. Cu zece minute inainte sa fie gata, adaugati condimentele (ele trebuie adaugate spre final, altfel vor da un gust amar sosului), cele doua linguri de brinza si cascavalul, zacusca si usturoiul (zdrobit, sau macar taiat in felii). Sosul se va ingrosa acum, deci va trebui sa mestecati mai des, sa nu se prinda de ceaun. In acest moment puteti gusta sosul si, in functie de preferinte, mai puteti adauga condimente. Cind este gata, luam sosul de pe foc si il lasam la racit. Apoi il punem frumos in frigider si il lasam si pe el 24 de ore, sa aiba timp sa se macereze.

[Surse si variante. Pentru alte variante mai simple de sosuri (dar mai putin bune decit al meu!), vizionati si urmatoarele videoclipuri de pe YouTube: aici si aici]

Pregatirea pizzei

Sa ne imaginam ca au trecut 24 de ore si urechile ni s-au lungit de pofta. Mergem rapid la frigider si scoatem oalele cu aluatul si cu sosul Daca totul a iesit bine, ar trebui sa aveti cam asa ceva (sosul trebuie sa fie tare, nu zemos!):

0091-pizza-640x480

Acum eliberam masa si presaram faina pe ea. Luam jumatate din aluatul aflat la dispozitie, il asezam pe faina si il intindem bine (cu miinile, insa prin presare, nu prin tragere – vezi aici spre final!) sau cu ajutorul unui melesteu. Apoi presaram faina pe tava de copt si punem aluatul intins pe ea, cu grija sa nu se rupa (aluatul trebuie sa fie subtire, maxim jumatate de centimetru grosime!). Acum va trebui sa pregatim umplutura.

Ingrediente: una-doua cepe taiate rondele, 125 grame de Mozzarella (taiata in cubulete), 10-20 felii de salam sasesc (in functie de marimea tavei), citiva catei de usturoi taiati in doua (eu pun mult usturoi, ca asa imi place!), citeva masline, un ardei taiat in bucatele mici si mult oregano.

Mod de preparare: Este foarte important sa asezam sosul si ingredientele corect: nu trebuie sa supraincarcam aluatul, el trebuie lasat sa „respire”, altfel nu va fi moale si pufos! Punem intii sosul, apoi asezam cit mai frumos celelalte ingrediente. Deasupra presaram mult oregano. Daca totul v-a iesit bine, ar trebui sa aveti ceva de genul asta:

0092-pizza-640x480

Punem toata minunatia in cuptor si lasam sa se coaca – dupa propria experienta, in 20 de minute totul ar trebui sa fie gata si sa arate cam asa:

0093-pizza-640x480

Acum taiem pizza in patru si punem cite o bucata pentru fiecare portie (nu mai mult, ca va ingrasati!). Putem sa preparam rapid un sos de rosii dintr-un pahar cu apa, condimente (piper, rozmarin, o frunza de dafin) si o lingura de bulion (daca sinteti innebuniti dupa sosul de rosii), sau putem sa folosim preferatul meu, sosul de soia gata preparat. Alaturi adaugati un pahar de vin sau – daca suportati berea cind mincati (eu nu o suport!) – o halba de bere. Pofta buna!

0094-pizza-640x480

[Nota: sosul prezentat aici se poate folosi cu succes si la alte preparate: de exemplu la paste (numai ca aici, pentru un succes mai mare, va trebui sa adaugam in sos 500 grame carne tocata si prajita in ulei cu ceapa). De asemenea, acelasi sos este foarte bun de folosit impreuna cu piureul de cartofi]

Anunțuri

Written by Andrei Stavilă

Martie 1, 2009 la 6:00 am

Publicat în Ceaunu' si Cratitza

Tagged with , , ,

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mama, Andruska, esti bucatar-sef de acuma!!! Cred ca Alina e incintata!! 😉 Da’ la fete le dai cite o bucatica?

    Alina

    Martie 1, 2009 at 6:31 pm

  2. Alina e mai mult decit incintata 🙂 Cit despre specialitatile mele, va astept la Budapesta sa va convingeti singuri!
    Fetele nu au voie decit la specialitatile lor… Nu ca n-as sti sa fac si prajituri pentru ciini 🙂

    andruska

    Martie 1, 2009 at 7:11 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: