Interactiuni

Ananas umplut cu orez

with 3 comments

Saptamina asta va propun o reteta exotica, lipsita de multitudinea de calorii pe care sinteti deja obisnuiti sa o gasiti in compilatiile mele. Desi nu atit de consistent, preparatul este delicios, ingredientele sale sint uzuale si ieftine, iar complexitatea si timpul necesare realizarii sale sint reduse. Oricine poate sa faca asa ceva, deci aveti tema pentu saptamina viitoare reteta de azi! Reteta am luat-o de aici, insa am adus propriile imbunatatiri si clarificari.

Ingrediente (pentru doua persoane): 2 bucati ananas; 200g orez; 200g sunca presata; un ardei gras rosu mare, sau doi mijlocii; un ardei gras verde mare, sau doi mijlocii; 50g migdale; o lingurita coriandru macinat; o bucata de ghimbir (lunga de 3-4 cm) (sau o lingurita ghimbir macinat); 6-7 catei usturoi; piper alb (un virf de lingurita); sare (un virf de lingurita); un cub de supa de pui Maggi; 2 cani de apa; ulei pentru prajit.

Mod de preparare: Intii pregatim bucatile de ananas. Se pune ananasul culcat pe o parte si se taie de-a lungul un “capac” cit mai subtire posibil, ca sa lasam o “cupa” cit mai mare. Atentie, “motzul” de frunze nu trebuie taiat, ci lasat pentu estetica preparatului! Dupa ce am taiat capacul, cu o lingura si un cutit scobim bine fructul de miez, astfel incit sa nu ramina decit coaja. Miezul il punem intr-un castron separat.

Acum e timpul sa punem la fiert intr-o oala cele doua cani de apa, impreuna cu cubul de supa de pui Maggi. Dupa ce cubul s-a topit si supa e gata, adaugam orezul si il lasam la fiert. Cind apa devine mai putina, e necesar sa amestecam mai des orezul, sa nu se prinda de fund. Este important sa lasam orezul sa suga toata apa – sau, daca nu s-a intimplat asta, cind orezul e deja fiert va trebui sa il strecurati. Atentie, nu il spalati, doar il strecurati! Apoi orezul strecurat trebuie lasat la racit.

In timp ce fierbe orezul, in alta oala punem la fiert migdalele si le oparim bine. Dupa ce se oparesc le scurgem, le taiem felii si le punem deoparte pe o farfurie. De asemenea, taiem cei doi ardei cubulete si ii punem alaturi de migdale. Taiem si sunca in felii si o punem in aceeasi farfurie.

Punem una-doua linguri de ulei intr-o tigaie si lasam uleiul sa se incinga. Taiem usturoiul si ghimbirul felii si le punem in tigaie (daca aveti doar ghimbir macinat si nu proaspat, atunci nu puneti in tigaie decit usturoiul). Lasam 20 de secunde, apoi adaugam migdalele, ardeii si sunca. Amestecam bine toate ingredientele si le condimentam cu coriandru, sare, piper alb si (daca nu am avut ghimbir proaspat) cu ghimbir macinat. Lasam cam zece minute la foc potrivit, timp in care amestecam din cind in cind. Apoi scoatem totul, punem compozitia intr-o oala si o lasam sa se raceasca.

Cind atit orezul, cit si compozitia s-au racit, le amestecam intr-o oala separata. Recomand sa nu amestecati totul deodata, ci cite putin (puneti trei linguri de orez si apoi trei de compozitie, si tot asa) – intrucit secretul gustului tine de cantitatile egale de orez si compozitie. Apoi punem tot ce am mestecat (nu e o problema daca va ramine orez sau umplutura in plus, le veti minca la alta masa!) cu o lingura in cele doua bucati de ananas. Asezam frumos bucatile pe farfurie, turnam vin alb demi-dulce (un Tokay “Roy Mathias” – what else!?) intr-un pocal neaparat din lemn, si asta-i tot!

Tip: daca doriti sa fie mincarea ceva mai dulce, atunci puteti adauga in amestecul de orez si compozitie 3-4 lingurite din fructul de ananas pe care l-ati pus deoparte – evident, fuctul trebuind maruntit initial – si 1-2 lingurite de suc rezultat din fruct (eu insa prefer mincarea mai putin dulce, asa ca nu mai adaug fruct) Restul fructului il mincati ca desert.

Pofta buna!

014-ananas-umplut-cu-orez-640x480

(click pe fotografie pentru a mari imaginea)

Written by Andrei Stavilă

Martie 15, 2009 la 6:00 am

3 Răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Arata superbine cred ca are si gust superbun…da cum ti-a venit ideea sa pui orez in ananas???

    raluca

    Martie 16, 2009 at 8:45 am

  2. Dupa cum cu siguranta ai citit in primul paragraf al postului, am luat din alta parte reteta, deci ideea nu a fost a mea 🙂

    andruska

    Martie 16, 2009 at 12:48 pm

  3. Aha deci tu lecturezi site-uri culinare si asa ti-a venit ideea. Eu credeam ca intai ti-a venit ideea, ai gugalit-o si apoi ai facut-o…

    raluca

    Martie 16, 2009 at 1:22 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: