Interactiuni

Parlamentul European, feminismul si prostia omeneasca

with 9 comments

Parlamentul European a interzis folosirea cuvintelor „domnisoara” si „doamna”, considerate a deranja cucul si pupaza din capul stimabilelor membre (!) ale respectivei institutii. Mai mult, cuvinte precum „sportsmen” (sportivi), „statesmen” (oameni de stat), „men-made” (creat de om) vor trebui inlocuite cu echivalentele lor „athletes” (atleti), „political leaders” (lideri politici), respectiv „synthetic” (sintetic) sau „artificial” (artificial) (sursa; via Irina).

De asemenea, sint interzisi termeni care desemneaza meserii, precum „fireman” (pompier), „air hostess” (insotitoare de zbor), „headmaster” (director de scoala sau de liceu), „policeman” (politist), „salesman” (vinzator, agent comercial), „manageress” (de obicei inteles ca „directoare” sau „administratoare”, dar probabil ca sensul interzis e „gospodina”), „cinema usherette” (plasatoare la cinema) si „male nurse” (intraductibil, dar incerc: „asistent medical barbat” – pe asta de ce l-o mai fi interzis?!).

Totusi, spune articolul mentionat, membrii Parlamentului European Prostiei Omenesti au voie sa foloseasca cuvintul „midwife” (moașă), dar asta numai pentru ca nu exista un echivalent masculin al termenului. De asemenea, alesii neamurilor europene vor avea voie sa pronunte ticaloasele si injositoarele substantive „waiter” (chelner) si „waitress” (chelnerita), intrucit academicienii limbisti care s-au sters in partile moi cu frumushele granturi europene tot n-au reusit sa gaseasca un termen neutru din punct de vedere al genului („gender-neutral term”) care sa desemneze aceasta meserie.

Doar Struan Stevenson, un conservator scotian si membru al PE, s-a trezit din somnul ratiunii si a protestat. El si-a amintit ca Parlamentul Europei a mai dorit, in trecut,  sa interzica cimpoaiele (???!!!) si sa dicteze forma bananelor (???!!!). Philip Bradbourn, un alt conservator, i s-a aliat. Vedeti ca sint si conservatorii buni la ceva? 🙂

Articolul citat se incheie spectaculos: citeva regulamente bizare ale UE ramin totusi litera de lege, precum directiva care obliga ca fiecare pereche de cizme de cauciuc sa aiba un manual de folosire in 12 limbi!

Mai e ceva de spus? M-am saturat sa militez, pe acest blog, impotriva fanaticilor corectitudinii politice. Si m-am resemnat  cu gindul ca, intr-o zi, voi fi obligat sa intru la pirnaie pentru exprimarea unui cuvint. De exemplu, „domnisoara”. Stiti ce nu e drept? Ca abia am iesit dintr-un sistem concentrationar. Si intram in altul. Aveam si noi dreptul la un respiro…

[Un articol foarte bine scris, cu mult umor si echidistant pe aceasta tema (desi cam lung pentru cine nu e interesat direct) il cititi in Cotidianul]

Written by Andrei Stavilă

martie 20, 2009 la 1:20 am

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Era si bancul ala despre corectitudinea politica: e incorect sa se spuna „policeman”, „fireman” si „salesman”, corect e „police person”, „fire person”, respectiv „sales person”.

  In consecinta nu e corect politic sa se spuna „Show-ul lui David Letterman” ci „Show-ul lui David Letterperson”
  🙂

  alex

  martie 20, 2009 at 10:03 pm

 2. Eu mai stiu doua faine. Din pacate nu sint poante:
  1) inlocuirea lui „history” cu „herstory”
  2) cind se vorbeste de Dumnezeu, se foloseste pronumele personal la persoana a treia singular, feminin (She/her). Exemplu luat dintr-un articol foarte serios de filosofie:
  “One way to flesh this idea out is to pretend that there is a superbeing, GOD, who can comprehend very complex patterns. SHE alone grasps in full the pattern in the way that moral matters connect with descriptive ones” (Frank Jackson, Philip Pettit, and Michael Smith, “Ethical Particularism and Patterns”, in B. Hooker and M. Little, Moral Particularism, Oxford University Press, 2000, p. 90; sublinierile cu litere mari imi apartin)

  andruska

  martie 22, 2009 at 9:31 am

 3. Doamne ce treburi au unii….

  Cojo

  martie 27, 2009 at 9:12 am

 4. Pai trebuie sa-si justifice cumva banii luati, nu? 🙂
  Multam de vizita!

  andruska

  martie 27, 2009 at 12:23 pm

 5. In primul rand nu de aia scriu ca as fi dusmanul cuiva ,pur si simplu informez.
  Interesant ca de cand eram adolescent si a venit lovitura de stat ,si in loc de tovarasi s-au folosit cuvintele:”doamelor,domnisoarelor si domnilor”eu fara sa cunosc cuvantul feminism turbam de furie…
  La fel cum turbam de comunism.Ca sunt satul si de comunism si de capitalism.
  Asa ca:mi se pare normal si corect sa se indeparteze cuvintele sexiste.Problema e alta :mentalitatea.Noi traim inca in Republica Gratarista Patriarhala Manelia…Asa ca:e greu sa aceptam idei si lucruri noi.

  In final am un citat:

  -Ceea ce a facut barbatul, de sute de ani, femeii, este pur si simplu monstruos. Ea nu poate sa se considere egala cu barbatul. Iar conditionarea ei este atit de profunda incit chiar daca i se spune ca este realmente egala, nu va crede acest lucru. Aceasta idee i-a patruns in adincurile mintii, iar conditionarea a devenit propria ei convingere; ea crede ca este inferioara in forta fizica si in calitati intelectuale. Iar barbatul care a adus femeia in aceasta stare, nu o poate iubi. Iubirea poate exista numai intre egali, intre prieteni.-

  straight edge

  octombrie 1, 2012 at 3:07 am

 6. Si inca ceva:
  -ma opun misandriei la fel cum ma opun misoginismului.Unele feministe sau dovedit misandre ,din cauza asta folosesc cuvantul:egalitarism.

  P.S.in alta ordine de idei,primul comentariu mi sa trimis foarte greu,nu am timp si rabdare sa mai incerc inca un comentariu inafara de acesta ,asa ca nu mai intru pe blog sa vad daca mi sa raspuns doar astept sa fiu anuntat automat si voi raspunde pe facebook la comentarii daca gasesc autorul acolo.

  straight edge

  octombrie 1, 2012 at 3:38 am

 7. @straight edge:
  Pe acest blog primul comentariu al unui vizitator nou asteapta moderarea. Asta pentru ca nu vreau ca persoanele venite aici sa riste sa fie injurate fara sens (s-a intimplat de multe ori treaba asta). Din acest motiv, probabil, nu ai vazut imediat comentarul.
  In rest, in mare parte suntem de acord. Continui insa sa cred ca educatia (si nu interzicerea totalitara a unor cuvinte) este singura capabila sa inlature comportamentele aberante. In plus, nu sint de acord cu citatul dat (cine e autorul?): totusi nu mi se pare ca astazi femeia (mai) este atit de ‘conditionata’ pe cit autorul (autoarea?) vrea sa impuna. Cel putin nu in lumea occidentala, evident. Luicrurile s-au schimbat, in continuare se schimba, si nu putem sa-i facem pe orbii si sa negam acest lucru.

  Andrei Stavilă

  octombrie 1, 2012 at 6:28 am

 8. Ma rog.cuvintele exprima un mesaj..Dar conteaza mult si educatia binenteles.
  Normal ca azi nu este atat de conditionata femeia ca in trecut din punct de vedere legal are absolut toate drepturile egale, dar exista multe aspecte de conditionare traditionala si nu are rost sa le amintesc.Eu sunt radical.Citatul este a lui Osho.Nu prea ii fac reclama ca sunt anumite aspecte cu care nu sunt deacord sau cel putin sunt interpretabile in ce priveste declaratiile lui fata de animale ,mi se par disptretuitoare sau poate sunt metafore..ma rog.
  Ok,inteleg sistemul blogului,sa vad daca mi se trimite comentul.

  straight edge

  octombrie 1, 2012 at 2:14 pm

 9. Pai vad ca a fost trimis 🙂 E alegerea sa fii radical, dar am deja o impresie: esti un radical cu care se poate discuta :))) Nu vrei sa ii cunosti e radicalii cunoscuti de mine 😦

  Andrei Stavilă

  octombrie 4, 2012 at 12:16 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: