Interactiuni

Ursi de mamaliga

leave a comment »

Dupa doua incursiuni in bucataria orientala (ananas umplut cu orez si pui cu ghimbir) haideti sa ne intoarcem la bucatele romanesti si in special la preferata mea- mamaliga! De data asta va voi invata sa faceti ursi de mamaliga.

Ingrediente: o cana de apa, o cana de lapte, o cana de malai, preferabil 300g brinza de oi (de burduf) – insa in lipsa merge si telemea de vaci (framintata), 150g cascaval ras, un virf de lingurita de sare.

Mod de preparare: Punem la fiert apa, laptele si putina sare. Cind totul clocoteste, adaugam cite putin malai (in „ploaie”). Acum trebuie sa fim foarte atenti: nu trebuie sa punem prea multa faina de porumb, mai bine sa lasam initial mamaliga mai moale – intrucit, pe masura ce va fierbe, oricum se va intari. Daca varsam din prima prea mult malai vom avea o mamaliga tare ca piatra (deci puneti mai curind „cit trebuie” decit o cana)! Invirtim apoi bine mamaliga, si cind e gata o rasturnam intr-o farfurie si o punem la rece. [Tip: daca aveti mamaliga rece ramasa din ziua precedenta o puteti folosi pe aceasta la ursi, nu mai trebuie sa faceti alta!]

Dupa ce mamaliga s-a mai racit (atit cit sa o putem tine in miini) incepem sa luam din ea cu mina deapta, incercind sa intindem un strat pe mina stinga facuta căuș, ca in fotografia de mai jos:

0081-ursi-de-mamaliga-640x480

In căușul rezultat se pune brinza cit incape, ca in fotografia de mai jos:

0082-ursi-de-mamaliga-640x480

Peste brinza adaugam cascaval ras:

0083-ursi-de-mamaliga-640x480

Apoi adaugam un „capac” din mamaliga si incercam sa facem o bila din ceea ce avem in mina stinga. Atentie! Mamaliga se poate „rupe” si in acest caz compozitia poate iesi afara. In acest caz, vom „cîrpi” ruptura cu alte bucatele din mamaliga. Daca totul a mers bine, din ingredientele anuntate ar trebui sa va iasa patru ursi, ca in imaginea de mai jos:

0084-ursi-de-mamaliga-640x480

Ursii se pun pe gratar si se frig pe toate partile (o varianta la fel de buna ar fi sa ii puneti la cuptor). Cind mamaliga incepe sa se rumeneasca ursii sint gata. Se servesc cu ceapa sau cu maioneza de usturoi (combinatia brinza-usturoi am preluat-o din bucataria maghiara si trebuie sa va spun ca nu e deloc rea!).

0085-ursi-de-mamaliga-640x480

In final, trebuie sa mentionez doua chestiuni. Unu la mina, ursii se mai numesc si „bulz de mamaliga”, sau „boț de mamaliga”. Doi la mina, exista diverse moduri de a gati ursii – totul depinde de imaginatia bucatarului si de numarul caloriilor pe care doriti sa il aiba preparatul. De exemplu, ca ingrediente se mai folosesc (in plus) iaurtul, ouale si smintina, iar unii „destepti” rau mai adauga chiar si salam, parizer, sunca, kaizer afumat sau cirnaciori prajiti! Bine, nu spun ca ursul nu merge cu ceva cirnati de casa, dar cirnatii trebuie sa stea linga bulz, nu in el! Variante de ursi de mamaliga puteti cerceta aici si aici. Pofta buna!

Written by Andrei Stavilă

Martie 29, 2009 la 6:00 am

Postat in Ceaunu' si Cratitza

Tagged with ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: