Interactiuni

Recviem pentru Republica Moldova

with 2 comments

Nu ma poate lasa indiferent ceea ce se intimpla astazi in Republica Moldova (aici). Nu vreau sa fiu inteles gresit: desi sint convins ca premizele pentru fraudarea alegerilor au fost indeplinite cu asupra de masura, nu cred ca un vot corect ar fi intors situatia cu 180 de grade. In acest stat baza electoratului o constituie populatia inaintata in virsta si cea din mediul rural. Oameni care, din diverse motive (teama de ceea ce ar putea aduce un viitor incert, sau poate nostalgia anilor tineretii) voteaza in mod constant si sincer cu Partidul Comunist.  Restul electoratului raspindit in lumea larga ori nu este interesat de situatia politica din tara, ori nu este lasat sa voteze (vezi aici). In cel mai bun caz, in cadrul unui vot ireprosabil din punctul de vedere al corectitudinii sale procentele s-ar modifica, dar cistigatorii cauzei ar fi tot comunistii.

Nu despre asta vreau sa vorbesc acum. Ceea ce m-a impresionat profund in cadrul protestelor de azi (aproximativ 30.000 de tineri au iesit poe strazile Chisinaului; altii ar fi sosit din provincie, dar caile de acces in capitala au fost blocate) a fost o pancarta pe care scria, sfisietor: „Nu ne furati viitorul”. Aici, cred eu, se reduce totul. Jocurile politice – tema preferata a Chisinaului in relatiile diplomatice cu Bucurestiul – nu mai au sens aici. Tinerii nu lupta pentru unificarea cu Romania (un ideal nu stiu cit de demn de a fi luat in considerare); ei nu lupta pentru o ideologie, nici pentru principii nationaliste (desi citeva drapele romanesti au aparut in multime). Tinerii protesteaza acum pentru dreptul lor la un viitor normal, si atit. NORMALITATE – iata ceea ce revendica tinerii moldoveni. O situatie politica din care comunismul este expulzat ca ideologie gaunoasa a trecutului; o situatie in care drepturile individuale si cetatenesti de baza sint dorite cu ardoarea omului care nu mai poate respira; un apel deznadajduit catre cei ce au un puternic cuvint de spus in privinta noii ordini mondiale.

Din nefericire insa, apelul lor nu vine intr-un moment prielnic. Statele Unite si Europa au propriile probleme, si singurul lucru de care au nevoie acum este un conflict deschis cu Rusia, sustinatoarea comunistilor moldoveni. Fara sprijin moral international, lipsiti de putere pe plan intern, protestestatarii de astazi vor esua curind. Fata de analistii politici actuali de dincoace de Prut, eu nu cred ca protestele din Republica Moldova se pot asemana cu Revolutia anticomunista din Romania: contextul international este unul total potrivnic tinerilor aflati acum in pietele Chisinaului. Din nefericire, Republica Moldova isi semneaza, inca o data, propria condamnare istorica si politica – daca nu cumva si economica. Iar Statele Unite cufundate in criza economica si financiara – dar si Uniunea Europeana crizata pe problema energiei si divizata in privinta fiecarei probleme de politica internationala – nu pot decit sa priveasca neputincioase inabusirea singurului moment sublim din istoria tragica a Republicii Moldova de dupa caderea Cortinei de Fier.

[N.B.: urmariti cu incredere analizele lui Ion Marandici pe blogul lui. Este o sursa de seriozitate, profesionalism si implicare directa in ceea ce se intimpla in aceste zile in Republica Moldova]

UPDATE. Interesanta corespondenta lui Cristian Ghinea – <a href=”http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-5560365-notite-chisinau-alergind-intre-cele-doua-revolutii.htm&#8221; rel=”nofollow”>aici</a>

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. De ce recviem? Unde e semnatura pe condamnare? In a nu mai inghiti porcariile PCRM? Nu stiu ce va iesi, dar mai rau decat era deja nu cred ca poate fi. Voronin sa vorbeasca numai ruseste, sa-si cheme inapoi ambasadorul de la Bucuresti, sa vorbeasca cu vocea lui Ceausescu din 89 – oamenii aia nu vor sa traiasca asa si basta.
  Mi se pare firesc sa fim solidari cu ei acum – si ma bucur ca ai scris si ca ai facut-o pe tonul asta. Asa mi-as dori reactia romanilor (si pe cea a statului roman). Calma – fara sa ne amestecam cu Noua Dreapta & Co (s-au bagat si ei in mitingurile de la Cluj si Bucuresti) – dar robusta.

  George

  aprilie 7, 2009 at 7:35 pm

 2. „Recviem”? Intrucit ceea ce se intimpla acum – desi ma bucur ca se intimpla! – nu apare in contextul istoric potrivit, ca atare sansele de reusita sint mici. Din nefericire, da, ai nevoie si de un context international favorabil. Cu o Rusie tot mai ofensiva (atit pe plan extern cit si in regiune, vezi exemplele: criza gazului pe plan european, redefinirea de pe pozitii mult mai puternice a relatiei cu USA, cazurile Ucraina si mai ales Georgia), cu o America tot mai intoarsa spre sine insasi si cu o Europa divizata pe toate planurile, ca intotdeauna – situatia din Republica Moldova ameninta sa se „stabilizeze” in sens comunist. E pacat, dar singura iesire din situatia asta nu poate fi decit una singeroasa, asa cum a fost in Romania. Ceea ce nu se va intimpla – tinerii din piata, intresati mai mult sa isi faca poze cu scuturi si casti cistigate in luptele cu politia ori sa „ciripeasca” pe twitter „live”, desi capabili de o demonstratie de strada puternica, nu cred ca vor ajunge pina acolo. Vremurile s-au schimbat… Ce e mai grav insa este ca opozitia politica nu a iesit in strada alaturi de tineri.
  Da, si eu cred ca amestecul Noii Drepte duce totul in derizoriu…

  andruska

  aprilie 8, 2009 at 12:23 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: