Interactiuni

Peste prajit si peste la gratar

cu 3 comentarii

Sint un mare fan al pestelui prajit si al celui facut la gratar. De obicei, maninc foarte des caras, intrucit are  doua mari calitati: unu la mina, are o carne slaba si usoara, nu grasa precum crapul, de pilda; doi la mina, este un peste ieftin (cred ca e cel mai ieftin tip de peste pe care l-am gasit la Budapesta). Am mai cumparat insa si crap, si pastrav – toate cele trei specii merg bine gatite asa cum am spus deja. Desigur, exista o multitudine de combinatii pentru gatirea pestelui, si limitele sint date doar de imaginatia voastra.

Pregatirea pestelui. Haideti sa incepem cu citeva sfaturi generale pentru pregatirea pestelui: (1) pestele e proaspat atunci cind branhiile sint de culoare rosie; cind culoarea branhiilor merge spre o nuanta de maro-gri, e bine sa aruncati pestele respectiv; de asemenea, putem verifica prospetimea pestelui in felul urmator: il punem intr-un lighean cu apa, iar pestele proaspat va cadea imediat la fund; (2) chiar si atunci cind pestele este cumparat gata curatat, eu prefer sa il spal bine inainte de a-l gati; carasilor, de pilda, chiar daca sint curatati le ramine o pielita neagra in interior, pe burta, care trebuie eliminata prin spalare; (3) pentru un gust excelent, pestele ar trebui tinut in lapte 5-10 minute, inainte de a fi prajit (abia apoi trebuie dat prin faina si prajit); (4) trebuie sa il uscati bine cu un prosop de bumbac sau, si mai bine, cu hirtie de bucatarie (altfel pestele nu se va rumeni frumos); (5) cu un sfert de ora inainte de a-l praji, e bine sa presarati condimente pe el (condimentele speciale pentru peste se gasesc in supermarket-uri); daca nu doriti condimente, atunci e bine macar sa ii puneti ceva sare, pentru a nu se sfarima la prajit.

Pestele prajit. Presupunem ca am pregatit pestele, iar acum vine momentul sa-l prajim. Punem tigaia cu ulei la incins, trecem pestele printr-o farfurie in care in prealabil am pus una-doua miini de malai, apoi il punem in tigaie. Nu exista un timp standard pentru a lasa pestele la prajit pe o parte si pe alta, trebuie sa va ghidati dupa grosimea pestelui (sau a bucatii puse la prajit) si dupa preferintele voastre (unii sint innebuniti dupa un peste mai crocant, altii dupa un peste mai putin prajit; ce-i drept, daca prajiti prea tare pestele, carnea isi pierde gustul specific). Ideea ar fi sa nu lasati pestele la prajit pe o parte mai mult de cinci minute; mai bine il intoarceti des, si cind vedeti ca s-a facut il scoateti imediat din tigaie.

002-peste-cu-usturoi-640x480 Peste prajit pe ulei, cu mamaliguta si maioneza de usturoi

Pestele la gratar. Exista doua variante pentru pestele la gratarul din bucatarie (de aragaz). Putem praji pestele pe acest tip de gratar, pur si simplu – dar atunci nu il mai trecem prin malai. Mie mi se pare la fel de gustos ca si pestele prajit in ulei, desi gusturile sint evident diferite. In orice caz, este mult mai sanatos si nu ingrasa! O alta varianta este sa luati o folie de aluminiu (pentru gatit), sa o ungeti cu ulei si apoi sa inveliti pestele in ea. Pestele astfel pus in folie de aluminiu se prajeste in suc propriu pe gratar. Repet, exista o sumedenie de alternative pe care le aveti: eu am pregatit peste invelit in folie de aluminiu si facut “sandwich” intre felii de rosii; de asemenea, cu alta ocazie am umplut burta carasului invelit in aluminiu cu creveti proaspeti, frunze de ceapa verde si patrunjel. Si asa mai departe…

017-pastrav-la-gratar-640x480 Doi pastravi si un caras la gratar

022-peste-umplut-cu-creveti-640x480 Caras la gratar umplut cu creveti; garnitura: cartofi copti in cuptor

Usturoiul. Nu respectam cu adevarat pestele daca nu ii pregatim din timp si o maioneza de usturoi pe masura. Iata cum trebuie sa faceti. Curatati cit mai multi catei de usturoi si ii zdrobiti bine; adaugati sare si frecati usturoiul pina va doare mina; apoi e timpul sa adaugam, putin cite putin, ulei (in timp ce, evident, mestecam in continuare cu mina odihnita). Cind maioneza e gata, turnam ceva piper si iarasi mestecam. In continuare, vom adauga una-doua linguri de smintina (in functie de marimea maionezei) si iarasi amestecam. La final, luam o legatura buna de patrunjel, il maruntim pe fund si apoi il punem peste usturoi. Mai amestecam o data bine de tot; usturoiul va iesi astfel atit de bun, incit multa lume va prefera sa il manince gol, doar cu mamaliga! [Sfaturi: a) dupa ce zdrobiti usturoiul, inainte de a-l mesteca trebuie sa il puneti intr-o cana, nu intr-un bol - altfel nu se marunteste cum trebuie in timpul macinatului; b) atentie sa nu scapati prea multa sare, altfel veti strica gustul usturoiului; la o intreaga capatina de usturoi, eu pun maxim doua virfuri de cutit de sare (de multe ori prefer sa pun unul singur)]

Mamaliga. Evident, pestele prajit pe ulei incins sau pe gratar, alaturi de maioneza de usturoi absolut delicioasa, nu poate fi consumat decit cu mamaliga fierbinte! Recomand ca pentru peste sa faceti o mamaliga mai tare (mai virtoasa!) decit cea pentru brinza de oi, de pilda.

Desigur, la o astfel de mincare nu trebuie sa lipseasca un vin alb, sec. Daca sinteti in Romania va recomand un Sec de Murfatlar (Sauvignon Blanc), daca traiti in Ungaria atunci nu ratati un Teleki (Siklosi Olaszrizling).

In orice caz, voi mai reveni cu retete de peste, sint o multime. Va fac si o confesiune: mincarurile mele preferate sint brinza de burduf cu mamaliga (pe locul intii) si pestele prajit cu mamaliga si usturoi (pe locul doi!)

About these ads

Written by Andrei Stavilă

aprilie 12, 2009 la 7:00 am

Postat in Ceaunu' si Cratitza

Tagged with

3 Răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Buna ! Pestele e sanatos doar daca e preparat la gratar fara pic de ulei si EXCLUS folia de aluminiu care e toxica in contact cu caldura degajata. Pestele prajit e sanatos in proportie de 1/3 si pierde mult din calitatea nutritionala in contact cu faina sau oul. Iar mujdeiul de usturoi este de preferat clasic (maioneaza inseamna colesterol marit inutil).
    Multa sanatate !

    Lili

    iunie 2, 2010 at 11:04 am

  2. Incearca sa pui si un pic de zahar la maioneza cu usturoi. Iese fenomenal. Noi mai facem si peste in “saramura” ;dupa gratar bagam pestele intr-o fiertura facuta in prealabil cu mirodenii, usturoi, rosii coapte sau bulion, etc (ce va place) si apoi mai dam intr-un clocot. Ahhh.. Mari amatori de peste.

    Irina

    noiembrie 10, 2012 at 8:30 pm

  3. N-am stiut de adaugarea zaharului in maioneza de usturoi, dar incerc data viitoare, sint curios! Multumesc de vizita!

    Andrei Stavilă

    noiembrie 10, 2012 at 10:14 pm


Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 28 other followers

%d bloggers like this: