Interactiuni

The Secret Life of Words

with one comment

De mult nu m-a mai impresionat un film aşa cum a făcut-o The Secret Life of Words (un rezumat al filmului găsiţi aici – dar atentie, spoiler!, si trailer-ul aici), pe care l-am văzut de curând, deşi a fost lansat în 2005. Sunt încă o dată încântată de un film cu buget redus care are ceva de spus şi care nu are nevoie de efecte speciale şi de decoruri extravagante ca să o facă.

Un film despre uitare, despre un război despre care întotdeauna crezi că se întâmplă în altă parte. Un film despre monstruozităţile războiului din fosta Yugoslavie, care vorbeşte, fără scene sângeroase şi fără soldaţi umblând cu capetele retezate, despre cum putem pierde tot ce e mai omenesc în noi, despre moarte (nu numai ca anihilare fizică), despre uitare şi despre funcţia de catharsis a cuvintelor, într-o lume de tăcere şi de ruşine. Ruşinea supravieţuitorului. A celui care ar trebui să vorbească despre ororile cărora le-a supravieţuit şi s-ar putea să nu poată să o facă niciodată. Din film: „Before the holocaust, Adolf Hitler called all of his collaborators together and in order to convince them that he could get away with his plan he asked them who remembers the extermination of the Armenians? That’s what he said. Thirty years later nobody remembered the million Armenians exterminated in the cruelest possible way.” Istoria se scrie prin tăcerea şi ruşinea supravieţuitorilor.

Actorii principali sunt doi dintre favoriţii mei (Tim Robbins şi Sarah Polley) şi fac, cred, două roluri mari, două roluri grele. Încă o dovadă, dacă mai aveam nevoie de una, despre arbitrariul atribuirii Oscarurilor (filmul nu a fost nominalizat nici măcar la un Oscar, deşi ar fi meritat cel puţin vreo 4 nominalizări, în opinia mea)

Written by Nico

aprilie 24, 2009 la 11:09 pm

Publicat în Ce-i frumos si mie-mi place

Tagged with , ,

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Acum am ajuns si noi acasa. Am citit si recunosc, m-ai facut sa caut filmul asta (chiar daca a fost lansat in 2005, nu am auzit de el). Multumesc de recomandare.

    andruska

    aprilie 26, 2009 at 7:31 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: