Interactiuni

Ecler

leave a comment »

Disclaimer (Andruska): Reteta asta a fost probata de Arankas dupa sfaturile Sandei Marin (dupa cum v-ati putut da seama, eu nu ma omor cu dulciurile, nici la mincat, nici la preparat!). Totusi, recunosc ca a iesit delicios. Acum stiti cui sa-i multumiti (deopotriva pentru gustul minunat, cit si pentru bomba calorica!) 🙂

025. ecler 1 [640x480]

Ingrediente pentru aluat: 3 cani mari de apa, 100g unt, 6 linguri zahar, un praf sare, 125 g faina, 4 oua.

Mod de preparare: Se pune sa fiarba intr-o cratita apa cu untul, sarea si zaharul. Cand apa si cu untul incepe sa fiarba (la foc foarte mic) se toarna faina toata si se amesteca repede co lingura de lemn. Cand pasta nu mai are nici un cocolos, se iuteste focul, amestecand mereu, pana cand aluatul se desprinde de cratita. Se da atunci la o parte, se mai amesteca si cand incepe sa se raceasca (nu trebuie sa fie rece de tot) se adauga ouale pe rand: nu se pune oul urmator decat dupa ce cel dinainte s-a amestecat bine cu aluatul. Pasta trebuie sa fie potrivit de moale, astfel incat sa curga din lingura, dar sa-si pastreze forma acolo unde cade. Se toarna compozitia intr-un cornet (de hartie, plasic etc), umplandu-l pe trei sferturi, si se pun pe tava de copt (care nu se unge si nu se presara cu faina) mici bastonase de 3-4 cm diametru, lasand tot atata distanta intre ele , ca sa aiba loc de crescut. In lipsa de cornet se mai poate pune si cu lingurita.  Se dau la cuptor la foc potrivit si se tin 25-30 min. Nu trebuie deschis cuptorul prea des, mai cu seama cand incep bastonasele sa creasca, deoarece se lasa. Cand sunt gata sunt bine coapte si un pic uscate. Se scot din tava calde, folosind un cutit. Dupa ce s-au racit, se taie deasupra un capacel, se umplu cu crema de vanilie. Se pune apoi capacelul deasupra si se acopera cu glazura de ciocolata.

Ingrediente pentru crema: 1 litru lapte, 1 baton de vanilie sau 2-3 pachetele zahar vanilat, 4 oua, 175 g zahar, 80 g faina, unt 50 g.

Mod de preparare: Se pune batonul de vanilie in cratita cu laptele clocotit. Se acopera si se lasa sa stea astefel un sfert de ora, ca sa se parfumeze laptele. Se feaca bine intr-un castron ouale intregi cu zaharul si faina si se toarna laptele fierbinte, cate putin odata, amestecand mereu. Se pune apoi la foc potrivit mestecand mereu, ca sa nu se prinda crema de fund. Cand incepe sa se lege, se freaca repede si viguros ca sa se desfaca toate cocoloasele si apoi se da deoparte, batand in continuare cinci minute. La sfarsit se adauga putin unt si se mai amesteca din cand in cand ca sa nu se faca pielita deasupra. Se poate inlocui vanilia cu coaja rasa de la 2-3 lamai sau portocale.

Ingrediente pentru glazura: 100 g ciocolata, 150 g zahar, 1dl lapte, unt 30 g.

Mod de preparare: Se pune intr-un vas, la foc foarte slab, amestecand continuu, ciocolata taiata bucatele cu zaharul si ceva mai putin decat 1dl lapte. Dupa ce s-a topit, se pune sa fiarba la foc mai puternic si se lasa compozitia sa dea cateva clocote. Cand glazura este destul de legata se adauga untul. Se mai freaca putin, cat sa se amestece untul, si se toarna calda peste eclere.

Anunțuri

Written by arankas

Mai 17, 2009 la 12:32 pm

Publicat în Ceaunu' si Cratitza

Tagged with

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: