Interactiuni

Votul obligatoriu fata cu liberalismul si democratia

with 7 comments

Cum deja saptamina viitoare ne vom afla in plina desfasurare a alegerilor pentru Parlamentul European, m-am gindit ca ar fi bine sa scriu in cadrul serialului „Filosofia politica pe intelesul tuturor” despre trei subiecte de actualitate. In consecinta, astazi vom discuta despre votul obligatoriu, saptamina viitoare despre votul in alb, iar peste doua saptamini despre nationalism si extremism (mai ales ca la acea vreme vom avea si rezultatele si vom sti cum este reprezentat extremismul in institutia europeana).

Sa incepem cu primul subiect propus. Pe scurt, votul obligatoriu impune tuturor cetatenilor unei tari care au drept de vot sa se prezinte la alegeri si sa voteze. Privit prin aceasta prisma, votul nu este un drept, ci o obligatie civica, iar incalcarea ei nemotivata se pedepseste cu amenda, serviciu in folosul comunitatii sau chiar inchisoare, acolo unde primele doua variante nu au fost respectate de catre cel ce nu si-a indeplinit datoria. Votul obligatoriu exista in lege si se aplica in tari precum Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Cipru, Liechtenstein, Turcia si Uruguay; iar el exista in lege, dar nu este impus cu forta (nu se aplica) in Franta (numai pentru Senat), Grecia, Italia si Luxemburg (sursa).

Principalul argument impotriva votului obligatoriu vine de pe filiera liberala: oponentii sai sustin ca votul nu este o obligatie, ci un drept; si la fel ca in cazul oricarui drept, cetateanul poate opta intre a face uz de dreptul respectiv sau a renunta la acesta. Un drept care mi se impune cu forta nu mai este un drept, ci ori se transforma in datorie, ori este o contradictie in termeni – ca atare, este inclus in definitia termenului „drept” faptul ca pot uza de el sau nu, in functie de libera mea alegere. De exemplu, libertatea de expresie este un drept civil. Insa eu pot opta sa nu fac uz de acest drept in anumite dezbateri publice (poate nu am nimic de spus, sau poate pur si simpul nu vreau sa intru in respectivele dezbateri). Ar fi absurd sa mi se impuna sa-mi expun parerea asupra fiecarei chestiuni dezbatute in agora. La fel, spun oponentii votului obligatoriu, este absurd sa impui (sub amenintarea pedepsei) unui cetatean prezenta la vot.

Principalul argument in favoarea votului obligatoriu vine de pe filiera democratica (si nu este singurul punct in care liberalismul si democratia se ciocnesc violent – dar despre aceasta tema, intr-un articol viitor!). Conform teoriei democratiei, singurul tip de guvern legitim este cel care a adunat cele mai multe voturi in cadrul alegerilor periodice. Insa problema bazinului din care provin aceste voturi creeaza dispute aprinse. Sa luam un exemplu. Romania are, in mare, 22 milioane de locuitori (sursa). Din acestia, 18 milioane au drept de vot (sursa). Sa spunem, de pilda, ca in aceasta tara se prezinta la alegerile la termen doar 25% din cetatenii cu drept de vot, adica 4 milioane si jumatate de indivizi. Dintre aceste voturi exprimate presupunem cinci la suta voturi anulate, deci raminem cu 4.275.000 de voturi validate. Apoi sa spunem ca iese cistigator Partidul Bautorilor de Bere, cu 35% din sufragii, adica a fost votat de 1.496.250 de indivizi. Ei bine, ginditi-va ca intreaga tara este guvernata de un partid care a obtinut doar voturile a 7% din populatie! Putem considera acest guvern legitim? Din punct de vedere democratic, nu prea 🙂 Si aici intervine ideea votului obligatoriu: pentru a salva democratia si legitimitatea guvernului, unii teoristi ai democratiei cred ca dreptul de vot al fiecarui cetatean poate fi incalcat in sensul transformarii lui intr-o obligatie civica. Intr-o tara in care, de pilda, 95% din populatie merge la vot (restul de 5% lipsind motivat), oricare ar fi rezultatul alegerilor si oricite voturi anulate ar exista, legitimitatea guvernului este una considerabil marita.

Cum ar trebui sa privim votul obligatoriu? Personal, cred ca inaintea formularii unei opinii pro sau contra avem nevoie de citeva date in plus. In primul rind, ar trebui ca specialistii sa defineasca si sa argumenteze alegerea unui prag minim de prezenta la vot de la care incepind orice scadere a numarului de votanti devine periculoasa pentru democratie. In al doilea rind, cred ca este nevoie de un studiu asupra oscilatiilor prezentei la vot in tarile cu vechi state de plata in domeniul democratic, din momentul introducerii votului universal in fiecare stat. Daca oscilatiile se mentin in cadrul unor limite rezonabile, atunci nu este nici un pericol in a refuza adoptarea votului obligatoriu. In concluzie, implementarea (temporara a) votului obligatoriu, din punctul meu de vedere, poate fi justificata moral doar in cazurile in care: (a) previziunile prezentei la vot in anul electoral arata un procent aflat sub pragul de toleranta pentru supravietuirea democratiei; (b) studiile (pe fiecare tara in parte, sau la nivel de UE, daca vorbim de Parlamentul European) arata o scadere constanta si ingrijoratoare, cu fiecare ciclu electoral, a procentului de prezenta la urne;  (c) ambele situatii anterioare sint reale. In cazul in care niciuna din conditiile (a) – (c) nu este indeplinita, votul obligatoriu nu isi justifica implementarea.

Din aceasta perspectiva, votul seamana cu armata: in timp de pace (respectiv atita timp cit democratia nu este amenintata) stagiul militar nu ar trebui sa fie obligatoriu (si nici votul); pe timp de razboi insa, si in cazuri critice, poti fi obligat sa iti aperi tara cu arma in mina (respectiv, poti fi obligat sa votezi).

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ii foarte invit sa imi ofere sansa de a primi amenda. Ca eu nu mai votez pe nimeni 😀

  Dojo

  mai 30, 2009 at 4:57 pm

 2. Vezi tu, asta e si problema mea… Numai ca mie imi vine sa pling 😦
  Multam de vizita si te mai asteptam!

  andruska

  mai 30, 2009 at 8:49 pm

 3. Ai abordat un subiect actual.:) In Romanania l-am auzit pe Catalin Avramescu promovand ideea votului obligatoriu, dar personal sunt impotriva oricarei obligatii electorale. Participarea ar trebui sa fie in esenta voluntara, deci sustin argumentul liberal. In definitiv, daca votul este obligatoriu, cetateanul va vota doar pentru a nu plati amenda, nu pentru ca sustine un partid sau altul. Adeptii votului obligatoriu probabil au o definitie ingusta a democratiei si cad in capcana a ceea ce se cheama the „electoralist phallacy”.

  Sa mai adaug o observatie: in fostele state comuniste votul obligatoriu nu este agreat. Explicatia cea mai simpla este ca in trecut participarea la alegeri, in comunism era de peste 90%. Democratie – zero. Votul era de fapt o obligatie (observati afinitatile cu argumentul in favoarea votului obligatoriu intr-o democratie). De aici, probabil si retinerea pe care o au fostele state socialiste fata de votul obligatoriu. L-au avut odata, acum nu-l mai vor.

  Apoi mai exista un alt aspect. Neparticiparea este si ea de multe ori un vot, un vot impotriva tuturor partidelor. Nu in zadar in multe state democratice sau pe cale de a deveni in buletinele de vot figura optiunea „impotriva tuturor”. De exemplu Rusia anilor ’90. Cu cine sa voteze anarhistii? (Dar bautorii de bere in Romania? :)) Daca-l obligi pe anarhist sa mearga la vot, il transformi in democrat? Pentru unii neparticiparea la vot este o alegere. Nu si pentru cetatenii romani.

  Din pacate legislatia electorala romaneasca este atat de tampita incat ea descurajeaza participarea. La algerile uninominale recente mii de cetateni romani aflati in SUA sau aiurea nu au putut sa voteze din cauza prevederilor electorale. In plus, la fiecare alegeri zeci de persoane in RM nu reusesc sa voteze pentru ca statul roman nu poate asigura sprijinul logistic pentru participare, adica lumea pur si simplu sta la coada, dar nu reuseste sa voteze pentru ca nu ajung la urna de vot. Li se inchide usa in nas.

  Totusi, revenind la calculul tau statistic, sa stii ca problema nu este doar a Romaniei. Asa se intampla in fiecare democratie, acestea sunt guvernate de partide ce reprezinta vointa unei minoritati. Mai ales in sistemele electorale de tip majoritar. Sua, Marea Britanie – participarea este 60% (in cel mai bun caz), dar guverneaza partidul care are circa 31% din votul tuturor cetatenilor. Dar 60% este o rata inalta de participare. Demosul european este mult mai lenes: cred ca per ansamblu pentru Parlamentul European vor vota mai putin de 40% din europeni.
  Pentru Moldova stiu cifrele sigur: peste 2 milioane de alegatori, dar tara a fost guvernata de PCRM care a luat in timpurile de glorie 700 000 voturi, iar in 2004 parca vreo 600 000 (circa 25% din numarul total de cetateni).
  „Logica Actiunii Colective” de Mancur Olson este punctul de plecare pentru a explora cum minoritatile organizate isi promoveaza interesele uneori in defavoarea majoritatii tacute.

  Cam lung comentariu :))

  IM

  iunie 5, 2009 at 3:59 pm

 4. Si eu inclin sa sustin argumentul liberal, insa sint pregatit sa accept ca in situatii extreme votul obligatoriu ar putea fi necesar. Sa presupunem ca la alegerile nationale urmatoare se prezinta la vot 10% din populatia Romaniei, din care 3% voteaza partidul cistigator. Ai vedea guvernul care rezulta de aici drept unul legitim? Eu nu.Dimpotriva, as zice ca s-a dus naibii democratia.
  Solutia in asemenea cazuri extreme e simpla: cum spui tu insuti in paragraful 3 al comentariului tau, se poate pune pe buletinul de vot optiunea „impotriva tuturor”. Insa tu faci o confuzie intre cei ce stampileaza „impotriva tuturor” si cei care nu merg la vot. Primii tot voteaza, in timp ce ultimii nu voteaza. In primul caz guvernul are o legitimitate solida, in al doilea nu are legitimitate.
  Si eu sint de acord ca legea electorala romaneasca are lacune in ceea ce priveste incurajarea participarii la vot. Nici eu nu am putut vota la alegerile trecute din cauza asta. Si am fost frustrat.
  Stiu ca situatia nu este aceasta doar in Romania. Am dorit doar sa dau un exemplu, evident ca el se aplica si altor tari.
  Comentariul nu e atit de lung – se poate si mai lung 🙂 Chiar ma bucur sa aud si alte pareri, in de finitiv de asta avem bloguri, sa discutam si sa cistigam cu totii ceva de aici.

  andruska

  iunie 5, 2009 at 10:08 pm

 5. Solutia nu este sa obligi, ci sa afli de ce nu se prezinta lumea la vot si sa incerci sa propui reforme electorale, care sa readuca increderea/interesul in clasa politica.

  Nu vad nicio confuzie in paragraful trei. :)) NU am pus semnul egalitatii intre cei care nu merg si cei care sunt impotriva tuturor, exista sute de studii de sociologie electorala, care m-ar conrtazice. De fapt am scris „neparticiparea este si ea de multe ori un vot, un vot impotriva tuturor partidelor.”

  O buna parte nu merge la vot pentru ca uraste clasa politica si daca ar avea optiunea „impotriva tuturor” ar alege aceasta optiune. Acolo unde aceasta optiune nu exista (adica in majoritatea statelor democratice sau partial democratice) nemultumitii radicali raman acasa.

  Totusi, majoritatea celor care nu merg la vot este indiferenta (sunt sute de motive minore care alcatuiesc indiferenta colectiva). Ce incercam sa sugerez era ca nu exista o mare masa de cetateni indiferenti, ci exista multi cetateni carora le pasa, dar nu se regasesc in spectrul politic si aleg sa nu participe. Nu au incredere in politicieni.

  La o participare de 10% nu cred ca se valideaza alegerile in sistemele proportionale. Problema legitimitatii este mult mai ampla, dar fiecare democratie o rezolva in felul ei, adica stabileste un prag de participare la alegeri, in urma caruia parlamentul ales este unul legitim. In plus, legitimitatea poate fi de mai multe feluri nu una neaparat democratica etc. etc.

  IM

  iunie 7, 2009 at 11:54 am

 6. VOTUL OBLIGATORIU! Ce parere ai de el?
  Voteaza si comenteaza aici: http://fuia.ro/?cat=18

  fundulea

  iunie 13, 2009 at 3:08 pm

 7. […] si ati avea de ales intre Hitler si Stalin? Pe cine ati vota (mai ales daca votul, sa zicem, ar fi obligatoriu)? Daca exemplul vi se pare improbabil, atunci lasati-ma sa va spun ca gresiti. O exact asemenea […]

  Votul alb | Lupul Dacic

  august 12, 2014 at 3:45 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: