Interactiuni

Dulceata de nuci verzi

with 31 comments

Daca saptamina trecuta eu si Arankas v-am povestit despre dulceata de trandafiri, ne mentinem in trendul retetelor de sezon si va propunem astazi dulceata de nuci verzi, care ne place la nebunie! Nu e greu sa faceti rost de nuci, e de ajuns sa va plimbati pe strada 🙂 Iar dulceata este extrem de usor de preparat, deci nu aveti nici un motiv sa va fofilati! So:

Ingrediente:120 de nuci verzi, un kilogram de zahar, doua lamii, trei cani de apa, praf de cuisoare (3 lingurite), 4-5 baghete de scortisoara.

Mod de preparare: nucile se curata de coaja verde, astfel incit sa ajungeti la miezul aproape alb al nucii (pentru ca dulceata sa iasa buna, miezul trebuie sa fie relativ moale – daca nu este, inseamna ca nucile sint „trecute”). Nucile astfel curatate trebuie puse intr-o oala cu apa acoperita cu o farfurie mica, astfel incit toate nucile sa fie sub apa. Actiunea asta e necesara pentru a elimina iodul si gustul amar. Se lasa oala acoperita astfel cu farfuria aproximativ 12 ore, timp in care va trebui sa schimbati apa de patru ori. Apoi, intr-un vas emailat (sau ceaun) se pun trei cani de apa si zaharul, si se lasa la fiert. Cind zaharul este topit si apa da in clocot se adauga nucile (scurse in prealabil de apa in care au stat) si se stoarce o lamiie deasupra (se poate folosi si sare de lamiie sau Helas). Se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ o ora (timpul este evident aproximativ, depinde de cit de „legata” doriti sa fie dulceata – adica daca doriti cu mai mult sirop sau fara, ca un fel de marmelada). In timpul fierberii amestecati din cind in cind in oala si mai stoarceti din a doua lamiie. Pentru a afla daca dulceata este gata procedati in felul urmator. Luati cu lingura cu care mestecati in ceaun putin sirop si il puneti pe o farfurie uscata. Lasati siropul sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, daca va curge precum apa inseamna ca dulceata nu este gata si mai trebuie lasata la fiert. Daca va curge greu, dulceata e gata. Cu 2-3 minute inainte sa luati dulceata de pe foc adaugati scortisoara si cuisoarele si amestecati. Apoi puneti dulceata calda (o luati de pe foc si o lasati doar cinci minute sa se raceasca) in borcane pe care le inchideti cu capac cu filet. Intoarceti borcanele de dulceata cu fundul in sus si le lasati asa 15 minute (se va crea vid si astfel dulceata se va pastra mai mult timp).

034. dulceata de nuci - borcane [640x480] 034. dulceata de nuci - tartina [640x480]

Pofta buna!

Written by Andrei Stavilă

iunie 7, 2009 la 7:00 am

Publicat în Ceaunu' si Cratitza

Tagged with

31 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. eh, dulceata de nuci e una dintre cele mai rar gustate de mine caci mama are alergie la nuci si astfel nu facuse niciodata 😦 In schimb ne alintase cu dulceata de rosii verzi si dulceata de morcovi 😛

    ceziceu

    iunie 7, 2009 at 8:45 am

  2. De dulceata de morcovi nu am auzit, dar de aia de rosii verzi da! Cum este? Nu am gustat niciodata si mai ca m-as apuca sa fac, de curiozitate.
    Multam de vizita si te mai asteptam!

    andruska

    iunie 7, 2009 at 10:33 am

  3. ca marmelada la consistenta si foarte aromata. nu stiu cum se face, dar cert ca trebuie mult zahar 😛

    ceziceu

    iunie 7, 2009 at 3:58 pm

  4. dude de votat n’am votat [fu*k em :P] da’ dulceata asta e traznet!

    am dat copy/paste si i’am mailed lu maica’mea, sa puna’n borkane cu prima ocazie.

    ps: aia de trandafiri… bleah 😛

    t.s.

    iunie 7, 2009 at 7:03 pm

  5. Si daca nai Helas?

    dadatroll

    iunie 12, 2009 at 10:34 pm

  6. Storci un grapefruit 🙂

    andruska

    iunie 12, 2009 at 11:09 pm

  7. CU SIGURANTA O SA INCERC SI EU DULCEATA DE NUCI. E FOARTE BUNA PENTRU GAT

    mihaela

    iunie 17, 2009 at 9:06 am

  8. Succes! Sa ne spui cum ti-a iesit!

    andruska

    iunie 17, 2009 at 10:42 am

  9. Dulceata de rosii ( gogonele ) verzi o facea si mama , e foarte deosebita . Ea scobea fiecare gogonea si baga cate o nuca inautru

    teo

    iunie 22, 2009 at 4:20 pm

  10. @ Teo
    Super interesanta reteta! Trebuie sa o incercam si noi, multumim!

    andruska

    iunie 22, 2009 at 11:17 pm

  11. buna

    cosmin

    iulie 9, 2009 at 11:46 am

  12. este foarte buna

    cosmin

    iulie 9, 2009 at 11:47 am

  13. multumim 🙂

    andruska

    iulie 12, 2009 at 11:41 pm

  14. Cred ca o sa incerc dulceata de rosii verzi, dar caut reteta de nuci verzi intreaga, cu coaja verde, am mancat in copilarie si mi-a placut…

    Cristina P

    septembrie 8, 2009 at 11:55 am

  15. Dulceata de nuci cu tot cu coaja eu nu imi amintesc sa fi mincat, dar daca o gasesti te rog sa ne-o impartasesti si noua!
    Si inca ceva: mai gasesti acum rosii verzi?!
    Multumim de vizita si te mai asteptam!

    andruska

    septembrie 8, 2009 at 5:46 pm

  16. trebuie lasate intregi nucile?daca le tai in mai multe are ceva?

    violeta

    iunie 3, 2010 at 4:53 pm

  17. eu asa am facut…am pus nuci intregi. Nu cred ca este gresit sa le tai. doar esteticul ar putea avea de suferit 🙂

    Arankas

    iunie 3, 2010 at 6:01 pm

  18. am sa incerc si eu reteta….super dulceata de nuci facea si mama cand eram mica 🙂

    ramona-monica

    iunie 7, 2010 at 1:06 pm

  19. nucile se curata de coaja fiindca e amara si nu se taie in buc.se taie dor coaja verde pina ajungi la pulpa nucii

    daniela

    iunie 1, 2011 at 4:10 pm

  20. doresc si eu o reteta de nuci verzi cu coaja ,multumesc

    CORINA

    iunie 4, 2011 at 2:21 pm

  21. n/am folosit cuisoare la dulceata si nu stiu ce gust poate avea,eu trec nucile prin trei ape clocotite ,le usuc in prosop apoi le pun in sirop

    CORINA

    iunie 4, 2011 at 4:41 pm

  22. Interesant, vom incerca si asa!

    Andrei Stavilă

    iunie 4, 2011 at 7:43 pm

  23. Pentru dulceata de nuci verzi cu coaja, nucile trebuie oparite de vreo 3 ori, lasandu-le 10 min in apa clocotita de fiecare data. Apoi se spala in 7 randuri de apa rece (un sfert de ora de ora fiecare data se lasa sa stea) sau se lasa o zi in apa de var, schimband apa de 4 ori.

    Anca

    iunie 11, 2011 at 4:16 pm

  24. Vroiam sa fac anul asta dulceata de nuci dar imi era lene ,soarta insa a fost de partea dulcetii ,un vecin a taiat doua crengi din nuc si erau pline de nuci ,tocmai bune de dulceata, asa ca vrei nu vrei apucate de curatat nuci .150 x 3 = 450 buc.
    Le-am lasat in apa rece de ieri pana azi ,le-am schimbat apa de vreo 5-6 ori .
    Acum am pus o transa in borcane si mai am o transa pe foc.
    De anul trecut in dulceturi,gem,compot,muraturi am pus ghimbir proaspat ,cam o lingurita si mi-a placut f.f.mult ce aroma deosebita le da ,asa ca si la cea de nuci am pus si este super.
    Ca mirodenii am pus doar esenta de vanilie ,ghimbir si zeama de lamaie.
    Din nuci verzi cu coaja se face lichior de nuci .
    Anul trecut am facut pentru prima data gem de coji de pepene verde , de gogonele si dovlecei,am facut si simple si combinate ,au devenit preferatele mele iar anul asta vreau sa fac cat mai mult ,e o delicatesa .
    Cea de gogonele eu am facut-o simplu fara scobit sau alte fite ,cele mari le taiam in 4 cele mici le lasam intregi sau pe din doua .
    Bineinteles cu ghimbir ..
    Mi-am facut provizie de ghimbir proaspat si il tin la frigider ,eu stau in provincie ,iar ghimbirul proaspat se gaseste doar in hipermarketuri din orasele mari.

    Mihaela

    iunie 15, 2011 at 11:32 pm

  25. Felicitari si multumim pentru sfaturi!

    Andrei Stavilă

    iunie 16, 2011 at 5:00 am

  26. cand sant bune nucile verzi ptr. dulceata(in ce perioada se pot culege)???am o pofta de dulceata,am apa in gura

    cip

    iunie 20, 2011 at 1:47 pm

  27. Fix in perioada asta. Noi am cules acum o saptamina 🙂

    Andrei Stavilă

    iunie 20, 2011 at 7:41 pm

  28. Si eu citisem undeva pe net ca traditia spune ca nucile de dulceata se culeg exact in data de 24 iunie. M-am gindit ca are vreo legatura cu sarbatoarea religioasa din aceasta zi „Nasterea Sfintului Ioan Botezatorul”. Si acum spre seara (24 iunie) am cules si eu 120 de nuci verzi si am si apucat sa le curat. M-au cam durut miinile, ca se curata destul de greu, si a trebuit sa fac vreo 3 pauze scurte, in total mi-au trebuit vreo 2 ore pina am curatat cele 120 nuci. Insa cred eu, ca totusi e deja putin tirziu pentru a mai face dulceata din ele pt. ca deja miezul alb s-a intarit. Oricum voi duce reteta la bun sfirsit sa vad ce iese, si daca nu e buna, la anul (de-om fi sanatosi), oi incerca sa culeg nucile si sa fac dulceata cu vreo saptamina mai devreme fata de data de 24 iunie.

    ani

    iunie 24, 2011 at 7:39 pm

  29. Atunci succes data viitoare! 🙂

    Andrei Stavilă

    iulie 4, 2011 at 7:44 pm

  30. […]  https://andruska.wordpress.com/2009/06/07/dulceata-de-nuci-verzi/ […]

  31. […] căutat pe net o reţetă şi până la urmă m-am oprit la cea de pe site-ul andruskăi. Nu am pus tot ce scria ea pe acolo pentru că m-am gândit că în primul rând trebuie să […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: