Interactiuni

Solidarizari

with 9 comments

Ma solidarizez cu Ioan T. Morar si Mirela Corlatan, in plus am apreciat atitudinile lui Eugen Istodor si Alin Fumurescu (aici, aici, aici si aici). Cu mult timp in urma il apreciam pe Cornel Nistorescu, in 2004 (cind lucram la un ziar iesean) mi se parea misto ca omul putea scrie in fiecare zi cite un editorial, si nu vorbesc de articole de mina a doua. Intre timp insa, mi s-a acrit de personajul asta. Afacerile lui nu mi se par tocmai ok, prieteniile lui sint dubioase, el insusi imi face sila de fiecare data cind il vad pe sticla ecranului sau pe foaia de ziar. Parca imi disparuse o buna doza de stress zilnic in momentul in care s-a dat la fund – si speram sa ramina acolo. Dar n-a facut-o, a revenit treptat, intii in postura de analist politic la televizor (in definitiv toti sintem analistii lu’ peste, nu vad diferenta intre nea’ Ion de la birtul din Pocreaca si sus-numitul Nistorescu!) si apoi ca sef la Cotidianul. Mie imi pare rau de decizia patronatului, era singurul ziar pe care il citeam zilnic – obicei pe care nu cred ca il voi continua de azi inainte [intreaga poveste aici].

Ma solidarizez cu Andrei Plesu in incercarea sa de a se desparti cu eleganta si „melancolie” de Dilema… „noua” (aici; via Mircea Popescu). Oricit de criticat si criticabil ar fi omul asta, mie mai intotdeauna cartile si articolele sale mi-au placut, le-am savurat cu nesat. Inteligenta sprintena, ironia fina si politetea omului vechi sint calitati rare si care, se pare, au cam disparut din actuala „Dilema” (nici eu nu o mai citesc de ceva timp, si imi pare rau ca nu am prins momentul in care ar fi fost potrivita o explicatie pentru aceasta renuntare). Ii urez si ii doresc domnului Plesu sa ramina… „vechi”.

Ma solidarizez cu varianta de proiect a Ministerului Educatiei, conform careia obligativitatea religiei va fi eliminata din curicula scolara. Formula mi se pare perfecta: religia va fi o disciplina optionala, care va exista in functie de dorinta copilului sau a parintelui. In felul asta, pe de o parte, li se da peste bot fundamentalistilor de orice fel (atei sau religiosi), prin simpla eleganta a solutiei. Pe de alta parte, statul isi confirma, in sfirsit, una din atributiile existentei sale: neutralitatea fata de diversele moduri comprehensive de a privi lumea.

[UPDATE. Intrucit Cotidianul a fost singurul ziar in care am avut incredere si pe care il citeam zilnic,  continui sa mentionez aici intreaga nebunie si situatia absurda generata de sosirea lui Nistorescu: Cristian Patrasconiu a fost concediat. Scriu despre asta Costin Ilie, Costi Rogozanu (ceva mai putin inflamat), Ioan T. Morar, Eugen Istodor si Cristian Teodorescu. De partea cealalta, Nistorescu scrie un text asa-zis explicativ care atenteaza la inteligenta oricarui cititor al fostului „Cotidianul”.  Nu prea mai ramin oamenii pe care ii citeam zilnic, deci nici obisnuinta mea de a citi in fiecare zi „Cotidianul” nu mai este justificata. Ramin deci cu Hotnews si EvZ, in lipsa de ceva mai bun…]

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Si mie mi se pare foarte rezonabila solutia Ministerului Educatiei.

  Mircea Popescu

  august 2, 2009 at 10:22 pm

 2. Statul se poate numi orice numai neutru nu. In special prin Ministerul Educatiei. Religia nu va fi eliminata din curicula scolara. Religia crestina, poate. Dar nu si celelalte. Asa ca astea sint numai vorbe ca sa duca de nas pe nestiutori. Si sint multi.

  cristina

  august 3, 2009 at 5:26 am

 3. @ cristina
  Probabil eu sint un „nestiutor” care poate fi usor „dus de nas”. Insa stiu macar atita: putem dezvolta teorii care pot demonstra nu doar posibilitatea, dar si necesitatea delimitarii statului fata de adoptarea unei pozitii favorizatoare a unui stil de viata sau al altuia. Desigur, o neutralitate completa nu este posibila. Ca exemplu, un stat liberal si democratic nu va putea fi neutru fata de viziunile non-liberale, de exemplu fata de sistemul sclavagist. Dar aceasta categorie de viziuni non-liberale reprezinta o exceptie care confirma regula neutralitatii.
  Desigur, mai este problema punerii in aplicare a acestor teorii. Evident ca este dificil, si evident ca e posibil ca niciodata in viitor o asemenea teorie sa fie pusa suta la suta in practica. Dar intotdeauna conteaza NU sa atingem tinta propusa (orice tinta e un ideal), ci cit de mult ne apropiem de atingerea acestei tinte, a acestui ideal.
  Multumim pentru vizita, si te mai asteptam!

  andruska

  august 4, 2009 at 9:51 am

 4. Ceea ce am vrut sa spun este ca Ministrul Educatiei se foloseste retorica sa spuna cit de interesati sint ei de copii, cit de mult le pasa ce invata copiii, etc, etc. Dar in spatele acestor vorbe este de fapt un plan foarte bine dezvoltat. Nicidecum nu au interesul sa fie neutri. Au interese de promovare a unor agende prestabilite.

  Statul a incalcat Constitutia, asa comunista cum este. Prin Min. Ed. a monopolizat invatamintul. Asta este neconstitutional. Dar ce mai conteaza constitutia, doar legile sint facute ca sa fie incalcate, nu?

  cristina

  august 4, 2009 at 5:01 pm

 5. interesante luptele de culise.. de citit cand am timp 🙂

  zamolxis

  august 5, 2009 at 9:15 am

 6. @ Cristina
  Nu stiu daca statul a monopolizat invatamintul. In definitiv, exista si invatamint privat, deci nu vad unde este monopolul. Daca te referi la faptul ca statul impune un standard educational, pe care toti trebuie sa il respecte, atunci nu vad nimic rau aici. Educatia (si lipsa ei) conteaza atit de mult, incit nu as fi de acord sa riscam si sa lasam pe toti sa isi educe copiii dupa cum ii taie capul.

  @ zamolxis
  interesant ce se intimpla in culisele culiselor, acolo unde nu avem acces 🙂

  andruska

  august 6, 2009 at 7:27 am

 7. Da, normal ca romanii nu vad nimic rau ca statul sa impuna un standard educational, pentru ca asa au fost indoctrinati sa creada. Dar hai sa ne uitam la rezultate. De ce in tarile unde statul are controlul la standardul educational au universitati nu neaparat in TOP 100? Cum se face ca acolo unde statul nu impune un standard educational, exista printre cele mai bune facultati din lume? Cum se face ca multumita universitatilor private, a departamentelor lor de cercetare, avem ultimele noutati in tehnologie medicala?

  Cum se face ca acolo unde presedintii au fost invatati acasa (homeschool) tara aceea a inflorit cel mai mult din lume? Si cum se face ca acolo unde exista presedinti invatati in scolile de stat….ei bine, sa ne uitam la Romania, inca ni-s dragi ideile comuniste?

  cristina

  august 6, 2009 at 4:41 pm

 8. O mica observatie: si in Statele Unite exista un standard educational controlat in definitiv de stat, caruia pina si universitatile private (si intregul sistem educational) i se subsumneaza. Exista si exceptii, desigur – homeschool sub tote formele ei (inclusiv la Amish). Dar chiar si institutia homeschool functioneaza dupa anumite norme legale instituite si aparate de stat, right? Sa amintesc doar despre chestiunea predariiu religiei si / sau a evolutionismului in scoli? Si inca multe altele… Exista standarde in orice domeniu, si chiar daca ele nu sint impuse suta la suta de stat, intregul sistem educational reprezinta o institutie deloc complet straina statului.

  A doua mica observatie: evident, generalizezi gresit. La fel de evident, nu toti presedintii USA au fost „homeschooled”, dupa cum in alte parti ale lumii – inclusiv Europa – au existat presedinti / premieri care au invatat in sistemul public si au fost mari barbati si femei de stat.

  [Off topic: din pacate, in urmatoarea saptamina accesul meu la net va fi limitat, in consecinta raspunsul la comentarii poate intirzia destul de mult]

  andruska

  august 7, 2009 at 8:24 am

 9. In America, scolile de guvern sint supuse standardelor.(pentru ca sint ale lor) Scolile private care nu iau nici un ban de la guvern, precum si homeschoolingul nu au nici un standard impus de guvern. Absolut nici unul. Dar asta pentru nu se respecta Constitutia. Ministerul Educatiei functioneaza ilegal. Educatia nu are voie sa fie controlata de guvernul federal. In Constitutie scrie foarte clar ca fiecare din cele 50 de state isi pune standardul pentru statul sau. Legile care se pun intr-un stat, pot fi total diferite de legile altui stat. Dar asta se aplica doar la scolile publice. Din nou, scolile private si homeschooling-ul este exclus de standardele guvernului.

  Evident nu ai inteles: nu am spus ca TOTI presedintii USA au fost homeschooled. Washington, Jefferson, Madison, Adams, Lincoln au fost printre cei care au facut din America ceea ce a fost. Au facut ca multi oameni, din toate generatiile, sa vrea sa mearga in America, sa-si gaseasca visul. Ceea ce nu se poate spune despre nici o alta tara.

  cristina

  august 7, 2009 at 2:46 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: