Interactiuni

Cum isi face campanie domnul Basescu in Secuime

with 7 comments

[Nota: campania electorala are unele dimensiuni total ignorate de media centrale romanesti, prea ocupate poate cu subiectele „mari” de campanie, precum parerea actualului presedinte despre cum a fost sau nu domnul Antonescu aproape de sotia sa in momentele grele. Una din aceste dimensiuni necunoscute a fost sesizata perfect de George, autorul postului de mai jos si, evident, autorul invitat al „Interactiunilor”. Multumim, George, si te mai asteptam!]

Modul în care a decurs campania electorală din această toamnă ar trebui să ne îngrijoreze. Evident, oameni diferiţi au priorităţi şi temeri diferite, dar cred că, în ciuda diferenţelor, există motive serioase pentru un consens în această privinţă. Mai întâi, atmosfera în care se desfăşoară disputa politică este sufocantă. Instituţiile statului, care ar trebui să asigure un cadru decent pentru o asemenea competiţie, nu-şi fac treaba. Nu înţeleg, de exemplu, cum este posibil ca toată lumea să „asculte” pe toată lumea, inclusiv în clădirea Parlamentului, fără ca procuratura şi SRI-ul să ia măsuri vizibile. Dacă ne îndepărtăm de zona de responsabilitate a statului, nu scăpăm de probleme. Presa a devenit şi ea teren de luptă. Nu e o problemă că un ziar sau o televiziune îşi asumă o linie politică. Este însă o problemă dacă nu şi-o asumă explicit şi cu argumente, dacă atacurile se desfăşoară în imersiune, doar cu un vag periscop, ici şi colo, peste centură.

Apoi, ce ne „oferă” candidaţii? Un spectacol de rinocerizare, de bătălie greoaie, zdrăngănită, de blindate tâmpe care, evident, nu iau prizonieri. Populism şi oportunism, slalom printre temele importante, ritualuri de curtare a unei „majorităţi morale” inventate ad hoc – muncitoare, cinstită-deci-nedreptăţită, vag naţionalistă, creştin-ortodoxă.

Chiar şi în lateralul discursului, simptomele sunt similare. Despre această zonă este postul de faţă – şi nu l-aş fi rugat pe Andrei să-l găzduiască dacă nu mi s-ar fi părut o temă importantă. Iată despre ce e vorba: Preşedintele în exerciţiu doreşte să fie reales. Cum ne convinge? Pentru electoratul român, tema centrală este, în mod anormal, referendumul. Nu cred că aşa se discută o temă fundamentală, cum este reformarea instituţiei-nucleu a statului. Passons. Pentru electoratul vorbitor de maghiară din Secuime, domnul Băsescu are însă un alt mesaj, şi acesta ciudat în felul său. Domnul Băsescu îşi face campanie folosindu-se de imaginea fostului – şi probabil viitorului – premier al Ungariei, Viktor Orbán (sursa).

(click pe fotografie pentru a o mari)

Traducerea (mulţumiri, C) spune aşa:

„Orbán Viktor în tabăra de la Tuşnad: „În turul al doilea aş vota pentru Traian Băsescu”.

„De ce am aştepta până în turul doi?”

Ce este ciudat aici este că domnul Băsescu vrea neapărat să sugereze o strângere de mână (care NU există – atenţie la mâinile lui VO) care să-i aducă voturi. Ciudat, pentru că românilor domnul Băsescu le transmite un mesaj la limita naţionalismului, iar în această imagine apare cu un personaj politic care nu este cunoscut ca un mare admirator sau prieten al României. În timpul guvernării lui VO, relaţiile româno-maghiare au fost adesea tensionate, de ex. pe tema cetăţeniei (nu iau o poziţie, ci observ un fapt). Pe de altă parte, în timpul guvernării socialiste de la Budapesta şi a guvernului Tăriceanu la Bucureşti, au exista şedinţe comune de guvern (de ce nu mai sunt?) şi lucrurile au progresat. Este oare domnul Băsescu oportunist folosindu-se de o imagine care să placă secuilor, chiar dacă este în contradicţie cu discursul său pentru restul populaţiei? Dacă ne uităm pe spatele fluturaşului, lucrurile nu se clarifică.

(click pe fotografie pentru a o mari)

Traducerea (aceleaşi mulţumiri):

De ce să îl votăm pe Băsescu?
1. Pentru că el este politicianul care ştie cel mai bine ce înseamnă automia locală. Ca fost primar, Traian Băsescu ştie că deciziile trebuie luate acolo unde trăiesc cetăţenii; nu la Bucureşti trebuie hotărât ce e bine pentru comunităţile locale.
2. Pentru că el este singurul politician care în cursul vizitelor sale în Secuime niciodată nu a avut mesaje naţionaliste sau xenofobe, dimpotrivă, a vrut să asculte omul simplu, maghiar şi român.
3. Pentru că după ce a promis că miniştrii PDL vor veni cu proiecte cuprinzătoare în judeţul Covasna, acest judeţ a primit în 2009 mai mulţi bani decât în cei patru ani anteriori luaţi laolaltă.
4. Pentru că Partidul Democrat-Liberal, ca şi FIDESZ, face parte din cea mai mare familie politică europeană, Grupul Popular, şi este capabil să creeze un puternic pol de dreapta european.
5. Pentru că Orbán Viktor, preşedintele FIDESZ, crede că Traian Băsescu este acel şef de stat cu care se poate colabora cel mai eficient în vederea consolidării relaţiilor dintre România şi Ungaria, respectiv între maghiarii şi românii din Transilvania.

1. Este un citat, probabil, din Caragiale. Sau Urmuz. Nu comentez prestaţia domnului Băsescu la Primăria Bucureştiului. (Să notăm doar că cel mai mare oraş al României este doar pistă de accelerare electorală pentru mai toţi primarii. Rezultatele se văd, se respiră etc.) Dar mă întreb despre ce autonomie se face vorbire aici? Despre cea în dreptul căreia Preşedintele României a notat apăsat – şi deloc diplomatic – „niciodată” când vizita Budapesta? Iar dacă deciziile nu se iau la Bucureşti, atunci de ce se laudă domnul Băsescu că şi-a trimis miniştrii să asfalteze prin Covasna (la 3.)? Miniştrii şi banii nu au venit de la Cucuieţii de Ciuc. O mână îşi păstrează reflexele centraliste, ca în Dr. Strangelove?

2. – Poate că e ceva adevăr în afirmaţia: “domnul Preşedinte vorbeşte omului simplu”. Am menţionat deja că populismul domniei sale – şi al celorlalţi candidaţi cu şanse – mă irită. Totuşi, dacă îmi aduc bine aminte, domnul Băsescu la Tuşnad a insistat să fie el ascultat. Să fiu clar – naţionalismul din Secuime nu mi se pare mai sănătos doar pentru că e unul minoritar. E bine aşadar că Preşedintele merge acolo, dar maniera de dialog a domnului Băsescu nu e cea mai fericită.

5. – Este o enormitate. Orbán va avea un discurs mai agresiv la adresa României, mai ales dacă intră la guvernare cu extrema dreaptă, iar Băsescu este cel care l-a trimis pe Preşedintele Republicii Ungare la plimbare în martie, ceea ce nu a fost tocmai un act de prietenie (nici maniera Preşedintelui maghiar de a-şi aranja vizita neoficială în România nu a fost una amicală, dar una-i una, alta-i cealaltă).

Cam atât. Este doar un exemplu periferic de Newspeak electoral românesc. Poate ajută, unii zic asta despre exemple.

Written by Andrei Stavilă

noiembrie 17, 2009 la 7:07 am

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Interesant este faptul ca in februarie anul acesta, aflat la Budapesta, Basescu a declarat clar ca Romania nu sustine conceptul de drepturi colective. Prin prisma acestui fapt, dar si a altui eveniment amintit de tine, anume interzicerea intrariii in Romania a Presedintelui Ungariei, nu cred ca Victor Orban si-a dat acordul pentru folosirea imaginii sale in campania pro-Basescu.
  Iar de aici inainte lucrurile devin foarte interesante. Cine avea interesul sa il sustina pe Basescu? Sigur nu UDMR, care (inca) mai joaca in opozitie cu PSD si PNL. Ramin, evident, cei din PCM (Partidul Civic Maghiar) – nu e de mirare, stim de prietenia veche dintre domnul Basescu si domnul Szasz Jeno.
  Or, din moment ce PCM il ajuta pe Basescu si de aceasta data (chiar riscind sa se puna rau cu Victor Orban, a carui imagine o foloseste fara stirea sa, banuiesc) si tinind cont ca Szasz Jeno a vindut desigur scump pielea (pardon, votul) (inca) putinilor maghiari care il sustin, cu siguranta ceva promisiuni au fost facute. Vom afla probabil mai tirziu, dar e posibil ca George sa fi descoperit o relatie care va avea implicatii serioase in viitorul pe termen mediu.

  andruska

  noiembrie 17, 2009 at 7:36 am

 2. Pai e cam pe aceeasi linie dubioasa a restului campaniei. E constant dintr-un anume punct de vedere omul.

  krossfire

  noiembrie 17, 2009 at 9:23 am

 3. intr-o interesanta coincidenta, in ultimul meu twit bagasem un link catre 9 tipuri de handshake (http://twitter.com/InBonobo/status/5747571598). de unde reiese ca base e politician profesionist, dar orban nu-i (sau pur si simplu, nu stie cum sa scape de base).

  cert este ca poza in care base trage de handshake cat poate este trista pentru el si-l pune intr-o lumina defavorabila. base n-are absolut nici o sansa la votul secuimii.

  zamolxis

  noiembrie 17, 2009 at 2:41 pm

 4. Andrei, nu e clar cui îi aparţine fluturaşul, dar nu cred că e vreun accident de campanie. PDL Covasna, spun cei de la Transindex, a negat paternitatea (dar paternităţile se neagă adesea). Nu ştiu dacă PCM are vreun amestec. Şi nu aş spune că e descoperirea mea. Din păcate, Transindex nu are o versiune română. Din păcate, presa centrală nu prea dă atenţie „provinciei” în general, nu doar „provinciei” de limbă maghiară.

  Nu pot evalua şansele lui X de a lua voturi nu-ştiu-unde. Dar cum se cer voturi vedem toţi. Din modul în care se cer voturi putem deduce şi cui se cer voturi. „Oricum, oricui” nu surprinde bine caracterul nevertebrat al campaniei electorale 2009, pentru că aici ar încape şi coerenţa. E ceva mai rău însă şi exemplul de mai sus cred că arată asta foarte bine: domnul Băsescu se contrazice la adăpostul unei bariere lingvistice şi geografice. E doar o barieră mai limpede decât altele.

  Tot aceşti oameni politici vor profita de oricare altă barieră: de educaţie, de statut şi venit, de naţionalitate. De parcă ne-ar vrea prizonieri în micile noastre hexagoane sociologice. Dacă acesta nu e încă un pas în degradarea spaţiului public – sau un indicator al absenţei lui – atunci nu ştiu ce e.

  George

  noiembrie 17, 2009 at 5:43 pm

 5. E posibil sa nu gresesc prea mult cu PCM-ul. Uite, e calda stirea: aici

  andruska

  noiembrie 17, 2009 at 11:07 pm

 6. all is permise (in limita legii, in mod normal), cand e vorba de campanii electorale. scopul e lupta pentru putere, so, reclama se transforma intr-un nerv ideologic cu afinitati meta gen „vreti sa traiti in penthouse, sa va deplasati cu mercedes culoarea cerului, sa aveti aveti credinta lui Israel si parai cat pohtiti – votati-ma”. de ce crezi ca daca ti-ar prezenta un program teafar ca si Obama s-ar tine de cuvant?

  dorel curtescu

  noiembrie 18, 2009 at 3:01 pm

 7. „Totul e permis” e valabil numai in statele in care nu exista educatie democratica si minime cunostinte de teorie politica (care ar trebui predata la scoala). E si cazul Romaniei. Intr-o tara cu cetateni educati democratic, nu si-ar mai permite ei chiar totul, fie si in limitele legale.

  andruska

  noiembrie 18, 2009 at 7:41 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: