Interactiuni

Despre francezi, romani, tigani – vesnica vecinatate

with 10 comments

Chiar azi apare pe prima pagina europeana in BBC News un articol despre cum francezii comit un act rasist in vazul lumii. Cu vreo trei saptamani in urma, un reporter gaseste prin regiunea Pirineilor un anunt care avertiza ca s-au comis mai multe furturi prin trenuri si ca toate actiunile romanilor trebuie raportate autoritatilor feroviare. In original, arata asa:

BBC-ul preia stirea de pe un site francez de stiri (Rue89), o pune pe prima pagina si o arata lumii intregi, punand stampila “racist”. La francezi, stirea deja ajunsese de ceva timp pe Yahoo news-ul lor francez, pe tweets etc. Daca sondati putin forumurile, dati peste alte stereotipuri care arata totusi ca nu e o stire-alerta doar despre francezi si romani. Ca de obicei, pisica se arunca in ograda vecinului – romanii se disculpa, fac distinctia intre romi si romani, si ii stigmatizeaza la randul lor pe tigani… Asa sa fie? Sa ne vedem tot timpul ca vecini, cu perfectiunea unui stat-natiune in minte unde vecinii trebuie sa stea dincolo de gard?

Written by Caprescu

februarie 25, 2010 la 12:19 am

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tocmai ma pregateam sa scriu despre asta. Ma bucur insa ca ai facut-o tu, ai spus mult mai bine decit mine ce era de spus.

  andruska

  februarie 25, 2010 at 12:25 am

 2. Asadar ti-am luat postul din tastatura. Dar intr-adevar, trebuia spus. Nu stiu insa daca si in presa romana au aparut articole. De afli, da de stire.

  Caprescu

  februarie 25, 2010 at 1:53 pm

 3. Eu am văzut acum câteva zile ştirea pe hotnews şi un update . (scuze, nu mai ştiu cum se pun link-urile, cred că acest comentariu ar arăta mai bine editat)

  Elena

  februarie 25, 2010 at 5:45 pm

 4. Multumim pentru trimiteri. Am editat 🙂

  andruska

  februarie 25, 2010 at 9:04 pm

 5. Caprescule, in Arcadia gardurile sunt simbolice si vecinii (rromi, maghiari, romani) convietuiesc in perfecta armonie, doar stii! 😀

  arcadia

  februarie 26, 2010 at 6:40 am

 6. Elena, multumesc, mi-a scapat cu totul preluarea stirilor pe canal romanesc. Comentariile de la primul link as vrea sa pot spune ca mi s-au parut foarte trist-hilare, dar stigmatizarea, nelipsitele acuzatii de conspiratie, distinctia „romani albi” si blamarea continua ma impiedica sa le citesc amuzata. Oricum, de vreti sa cititi mai multe comentarii, de data asta din partea englezilor, iata aici http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1253130/Railway-race-row-SNCF-displays-posters-warning-passengers-report-sightings-Romanians-thefts.html.

  Caprescu

  februarie 26, 2010 at 3:33 pm

 7. Comentariile românilor sunt în stilul arhicunoscut, nu cred că mai e nimic de adăugat. Pe de altă parte, cele ale englezilor sunt cam greu de digerat, român fiind. Am văzut că tot bat în direcţia că dacă e adevărat că românii fură, atunci nu mai e nevoie de political correctenss. Dar dincolo de political correctness, xenofobie şi alte concepte de-astea, mă întreb dacă afirmaţia că numai românii fură bagaje, sau că cei care fură bagaje sunt majoritar români se sprijină pe nişte date concrete (număr de reclamaţii, arestări etc). Cumva, mă îndoiesc că sunt numai infractori români prin gările din Franţa.

  Elena

  februarie 27, 2010 at 4:11 pm

 8. Clar nu, am mai discutat la randu-mi despre ”perfectiunea” poporului roman dar….asta chiar e o problema (eterna si jenanta confuzie), una care chiar nu poate fi ignorata odata ce esti etichetat inutil.

  krossfire

  februarie 27, 2010 at 5:41 pm

 9. @ Elena
  Nope. S-au facut studii privind infractionalitatea pe etnii. Personal stiu de un studiu din Italia, unde s-a demonstrat ca numarul infractorilor emigranti (pe categorii infractionale) este proportional egal cu numarul infractorilor italieni. Pe de alta parte, e drept ca doar la furturi din buzunare imigrantii ajung la 80 la suta, dar in acelasi timp tot imigrantii constituie cele mai multe VICTIME ale agresiunilor soldate CU MOARTEA CELUI AGRESAT. Nu in ultimul rind, in Italia 70% din violuri (apropo de cazul Mailat) au ca autor prietenul/sotul victimei, iar 90% din violuri au ca autori cetateni italieni.
  Deci cam atit despre criminalitatea romanilor/romilor in Italia, de pilda. Sint convins ca se poate generaliza si pentru Franta samd. Mai multe amanunte aici (pp. 22-23)

  @ krossfire
  Etichetat inutil esti intotdeauna, atita timp cit oamenii inca mai gindesc in termeni de etnie/nationalitate/grup de orice fel etc. si nu inteleg ca individul este unic…

  andruska

  februarie 27, 2010 at 11:08 pm

 10. Andruska : Din pacate oameni care gandesc asa sunt si ei , de la obsesiile pana la opulenta inscrisa in traditiile de care tin cu dintii.

  krossfire

  februarie 28, 2010 at 9:59 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: