Interactiuni

Romii Finlandezi

with 3 comments

Romii din Finlanda sunt niste aristocrati. Chiar si cei care locuiesc in rulote au gesturi suple si haine demne de recuzita oricarui teatru care se respecta.  Cia Rinne povesteste cum de-a lungul timpului femeile rome din Finlanda si-au dezvoltat propria lor moda, constand in:  fusta din catifea neagra cu un design baroc si bluza cu volane din dantela ornamentata cu margele din slicla. Cand le vezi asa elegant imbracate, gandul iti zboara mai curand la picturile lui Velasquez  ori Rubens si in nici un caz la suratele lor din Europa Est-Centrala sau India.

Se stie ca,  o roma finlandeza poate sa aleaga daca vrea sa  poarte  costumul (puku) sau nu.  Toti romii din Finlanda  o sa-ti spuna  ca,  daca porti fusta din puku chiar si o singura data,  nu mai poti sa te infatisezi fara ea in fata batranilor din comunitate. Daca crezi ca nu esti dispusa sa porti mereu fusta cu pricina mai bine nu o imbraci deloc.  Multe mame isi sfatuiesc fiicele sa nu poarte fusta deoarece acest element vestimentar le expune usor prejudecatilor non-romilor.

Va traduc o confesiune din „Roma Journeys”.  Ritva povesteste: ” Port fusta de cand aveam doar paisprezece ani. Aceasta varsta este nefiresc de frageda pentru a incepe sa porti fusta.  A fost o greseala. Am vrut doar sa o probez acasa in fata oglinzii cand batranii din familie si alti oaspeti au intrat neanuntati in camera. Pentru ca ei m-au vazut cu ea din acel moment nu am mai putut purta haine normale din nou”.  Traditiile culturale ale romilor finlandezi sunt foarte mult influentate de cultul celor batrani. Sunt lucruri despre care nu se poate vorbi niciodata in fata batranilor comunitatii. Pana si inocetul subiect „zi de nastere” este considerat infam. Femeile tinere fumeaza pe ascuns si desi femeile batrane stiu ca ele fumeaza, sub nici o forma nu trebuie sa le si vada.

Romii finlandezi au un cult si pentru curatenie. Totul trebuie sa straluceasca. Hainele trebuie sa fie curate si frumos mirositoare. Chiar si asa sunt discriminati de catre finlandezi. In unele restaurante sunt intorsi din drum de indata ce pun mana pe clanta iar locurile de munca sunt din ce in ce mai putine pentru ei.  Inca din scoala primara uneori li se spune copiilor „tu esti un tigan! Oricum nu vei obtine nici un job”.

Written by arankas

martie 22, 2010 la 12:56 pm

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tiganii astia imi plac cel mai mult. Cand citesti asa ceva „Romii finlandezi au un cult si pentru curatenie. Totul trebuie sa straluceasca. Hainele trebuie sa fie curate si frumos mirositoare.” parca suporti mai usor duhoarea din autobuzele bucurestene… Poate candva si ai nostri vor gandi la fel…

  raluca

  martie 24, 2010 at 10:49 am

 2. raluca, in realitate toti romii (adevarati) au un cult pentru curatenie!!! Este ceea ce ei numesc „mahrime” (sau altfel, in functie de dialect) care este un amesc de curatenie spirituala si curatenie fizica destul de ciudat si de greu de inteles pentru noi. Daca autorii cartii ar fi dat si pe la romii cu „palate” (ca tot se plangea arankas) ar fi gasit o curatenie pe care rareori o intalnesti la romani! Si cam la fel e pe la toti romii care au cat de cat o stare materiala. Iar chestia cu „duhoarea din autobuzele bucurestene” e deja un stereotip, eu n-am mai intalnit de foarte multi ani romi care sa miroasa (mai rau decat majoritarii) prin autobuzele bucurestene.

  no name

  iunie 21, 2010 at 9:09 am

 3. no name
  subscriu la ceea ce ai spus mai sus! Problema e cu „ai nostrii” si cu mizeria lor (si nu doar cea urat mirositoare)…

  Arankas

  iunie 21, 2010 at 1:29 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: