Interactiuni

Dogs don’t think, do they?

leave a comment »

Cam de pe la Descartes incoace, ne-am obisnuit (noi, modernii) sa credem ca un animal e o masinarie automata fara suflet. Intr-un limbaj mai apropiat epocii noastre (behaviourism, carevasazica) un animal e tot un automat, de data asta bazat pe instincte si pe mecanismul stimul-raspuns. A spus-o Pavlov: aprinzi lumina, saliveaza ciinele! Intre Descartes si Pavlov si-a itit capul si Immanuel Kant, dupa care animalele nu pot face parte din imperiul moral – nici ca subiecte, nici ca obiecte ale atitudinii etice.

Geaba a incercat un Konrad Lorenz sa explice ca, evolutionist vorbind, e aburd sa crezi ca sentimentul moral a aparut asa, nitam-nisam in om; etologia comparata exact asta arata, ca atitudinea morala este dezvoltata in grade diferite in toata lumea animala, gasindu-si punctul maxim in fiinta umana.  Geaba sustine si Stanley Coren ca inteligenta (gindirea rationala) este si ea distribuita gradual pe scara evolutiei! Inca mai continuam sa credem, cu o ciudata atitudine religioasa fata de noi insine, ca sintem foarte deosebiti de restul luimii vii. Si ca sintem superiori, bineinteles.

Iata si versiunea video completa a filmuletului de mai sus  (cititi povestea si apoi scroll down pina la video). Discutam dupa aia.

Si mai puteti vedea:

UPDATE (17 martie 2011)

Si o dovada de loialitate fata de un prieten ranit in tsunami-ul din Japonia:

Written by Andrei Stavilă

septembrie 2, 2010 la 7:18 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: