Interactiuni

Biserica Mihai Voda

with 6 comments

Biserica Mihai Voda, Strada Sapientiei, nr. 5, sector 5, Bucuresti.

Written by Caprescu

septembrie 23, 2010 la 9:27 am

Publicat în Photo

Tagged with , , ,

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. 🙂

  Arankas

  septembrie 23, 2010 at 1:27 pm

 2. Lasind la o parte scirba care m-a apucat vazind reprezentarea lui Antonescu pe peretele unei biserici (daca de Antonescu e vorba), restul nu mi se pare nici specific romanesc, nici neobisnuit.
  Reprezentarile conducatorilor politici pe peretii bisericilor nu este evident ceva specific romanesc: daca aici l-am vazut pe Mihai Viteazul, prin bisericile din Florenta vezi mai peste tot portretul lui Cosimo de Medici, ca sa dau un singur exemplu.
  Drapelul Romaniei arborat in exteriorul Bisericii? In Biserica Sf. Caterina de Siena, chiar in stinga altarului, se afla drapelele Frantei si al UE, iar in dreapta drapelele vechilor ghilde sieneze.
  Si daca tot vorbim de ghilde, cam prin toate bisericile din Siena se afla drapelele breslelor care au contribuit la ctitoria respectiva. Ca atare nu ma mira sa vad ca scrie pe piatra de la intrarea bisericii pe care ai fotografiat-o „Elena Petculescu: Banc Post”.
  Deci, nimic specific romanesc. Am spus insa ca, mai mult, nu mi se pare nimic neobisnuit. Daca ne distantam de intrebari prost puse (e bine?; e rau?), dar si de eterna lupta atei/credinciosi, putem aprecia legatura intre puterea „lumeasca” si cea „spirituala” drept un simplu fapt antropologic si istoric relativ la batrina Europa. Chiar si universitarii care studiaza astazi aceste relatii rid atunci cind aud de „statul laic”: nu exista in realitate, in fapt, la ora actuala nici un stat suta la suta laic (de la USA pe ale carei bancnote scrie „In God We Trust” si pina la campioana laicitatii, Franta, care ofera subventii grase scolilor confesionale). Toate astea arata, inca o data, ca vorbim de un fapt cultural, antropologic. Si daca acest fapt este real, transpunerea sa in reprezentari artistice (de calitate sau nu) nu releva nimic deosebit.

  Andruska

  septembrie 25, 2010 at 9:36 pm

 3. Bine punctat – nu era intentia mea sa postez ceva „specific romanesc,” ci doar sa-l arat pe Antonescu pictat la intrarea in biserica. Sint de acord ca voievozi pictati se intalnesc mai in toate bisericile ortodoxe, dar eu vroiam mai degraba sa intreb sau sa aflu daca stie cineva mai multe despre pictura cu pricina. Din cate am dedus si auzit, a fost repictata dupa ’90 si a fost si un mic scandal la mijloc. N-as vrea ca discutia sa se mute in directiile mentionate in ultimul tau paragraf, caci ar insemna sa trecem usor peste Antonescu din pridvor.

  Caprescu

  septembrie 26, 2010 at 2:24 pm

 4. Ai dreptate: cum sa treci de Antonescu! Dai de bustul lui prin parc; fugi din parc, intri intr-o biserica sa spui un ardelean si tot de el dai. WTF????

  andruska

  septembrie 26, 2010 at 11:06 pm

 5. Antonescu e erou national merita sa apara in toate bisericile din romania

  Anonimus

  iulie 1, 2011 at 1:16 pm

 6. Iar dumneata meriti sa apari linga el, daca ma intelegi… 🙂

  Andrei Stavilă

  iulie 4, 2011 at 7:43 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: