Interactiuni

Republica Moldova: prohodul

with 16 comments

Daca ieri cintam recviemul Republicii Moldova, astazi intram direct in recitarea psalmilor specifici prohodului. Nu e de ris. Ceea ce urmeaza sa aflati intrece limitele imaginarului.

Ieri, zeci de mii de moldoveni se aflau in pietele Chisinaului, protestind. Multimea cucerise – la propriu! – sediile Presedintiei si Parlamentului. In acest moment, liderii celor trei partide de opozitie care au prins Parlamentul (Alianta „Moldova Noastra”, Partidul Liberal Democrat din Moldova si Partidul Liberal) au intrat la negocieri cu presedintele Vladimir Voronin. De aici incepe ticalosia, tradarea si decaderea celor trei personaje care au avut pentru citeva momente in mina schimbarea viitorului Republicii Moldova: Serafim Urechean (AMN), Vlad Filat (PLDM) si Dorin Chirtoaca (PNL).

Puteti urmari cele trei filme ale negocierilor (postate pe YouTube) aici (mai exact, aici). Veti vedea un Vladimir Voronin sigur pe sine si trei lideri ai opozitiei aflati intr-o continua, jalnica defensiva. Voronin parea un diriginte care-si cearta elevii vinovati de o boacana, sau un popa dojenindu-si enoriasii ca au preacurvit in post. Caracterul intilnirii este dat insa de tonul miselesc si politic bine ales al presedintelui: el nu cearta, nu urla, nu ameninta, ci dojeneste blind. Citez din memorie: „oameni buni, daca as discuta cu strainii as discuta altfel, dar asa sintem intre noi, ce naiba… Sintem concetateni ai aceleiasi tari, sintem de-un singe… nu e frumos ce ati facut… de ce nu ati asteptat sa vedem rezultatele finale ale alegerilor… nu e bine sa distrugem… Sintem de-un neam, haideti sa construim impreuna tara!” In tot acest timp, cei trei lideri ai opozitiei isi cereau umili scuze, se disculpau, ca ei nu au dorit nimic rau, au incercat sa stapineasca multimile, ca huliganii… Da, liderii opozitiei ii faceau huligani si „provocatori” pe cei care i-au sustinut, pe cei care i-au trimis in parlament, pe cei care au constituit motivul pentru care ei trei se aflau in fata lui Voronin, pe cei care le-au oferit sansa sa schimbe viitorul unei intregi tari! A urmat apoi Marian Lupu, presedintele Parlamentului Republicii Moldova, care i-a luat si el la rost pe Urechean, Filat si Chirtoaca: tinerii astia din piata sint de capul lor, nu va dati seama, unii sint acolo fara stirea parintilor, pot pati ceva rau, nu e normal sa nu va pese de ei… Cei trei se uitau in pamint – rusinati, vinovati, fara glas, distrusi.

Voronin isi dojenea elevii, copiii lui, si nu stiu de ce imi amintesc acum ca Elena Ceausescu, dupa ce cuplul dictatorial a fost prins, vorbea cu cei din jurul ei la fel: mai copii, v-am fost ca o mama, v-am dorit binele… Tatuca Voronin si-a pedepsit copiii neascultatori, trimitindu-i la coltul rusinii.

Sa fii sprijinit de o multime de zeci de mii de oameni si sa intri la negocieri cu capul plecat arata culmea impotentei si, de data asta, chiar culmea tradarii. Tinerii din strada au fost tradati de liderii impotenti si speriati, care au plecat de la asa-zisele „negocieri” cu coada intre picioare. Asa au pierdut cei trei momentul in care puteau schimba radical viitorul tarii lor. Voronin, aproape inexistent ieri, si-a luat avint si astazi a devenit Zmeul Zmeilor: a pus Romania la zid ca fiind sursa protestelor si capul rautatilor, a introdus vizele pentru cetatenii romani, l-a expulzat pe ambasadorul Romaniei la Chisinau, si a amenintat ca in cazul repetarii evenimentelor de ieri autoritatile vor face uz de forta, chiar daca e posibil sa fie varsare de singe (sursa). Voturile, evident, nu vor fi renumarate (aici). Si e doar inceputul. Autotitatile comuniste au iesit mai puternice din evenimentele de ieri decit erau inainte de alegeri. De acum, se dovedeste adevarat ceea ce spuneam ieri: singurul mod in care se mai poate schimba ceva in Republica Moldova este unul singeros, precum in Revolutia romana din decembrie 1989. Dar, dupa ceea ce scrie de la fata locului Cristian Ghinea (aici) se pare ca nu are cine sa faca o asemenea revolutie. E misto sa vii la manifestatie, sa cinti, sa strigi si sa-ti faci poze cu un scut capturat de la politisti, dar e naspa sa te pui in pericol. Asa ca mai bine mergem acasa, petrecerea s-a terminat. Citi se vor stringe azi in pietele Chisinaului? De ce au plecat acasa aseara?

Ai asezat, Doamne, pe roaba ta Republica Moldova intr-un loc intunecat, intr-un loc fara verdeata si fara odihna, in care au navalit toata durerea, intristarea si suspinul. Si din care au fugit toata libertatea, toata speranta si toate drepturile omului. Dumnezeu s-o ierte!

[Un comentariu pertinent pe tema asa-ziselor negocieri gasiti pe blogul lui Ion Marandici – aici. Va sfatuiesc sa cititi zilnic acest blog: Ion se ocupa de political science si este un fin observator al evenimentelor din propria sa tara]

Written by Andrei Stavilă

aprilie 8, 2009 la 12:02 pm

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. odata cu prohodul moldav cred ca romanii ar trebui sa cante si prohoadele ptr u.e, u.s.of a, osce et alia.. democratia nu pare sa mai reprezinte ceva pentru ei…probabil doar libertatea de a alege intre iaurt cu 5% grasime si iaurt cu 3% grasime.
    cum poate ue si sua sa afirme ca au fost „alegeri demo”, pozitive, etc. cand cu doua zile inainte de alegeri picioarele de roman nu mai putea calca prin r.mold.in timpul demonstratiilor telefoanele nu mai mergeau…dar voronin e intru adevar presedintele ales democratic. ergo, vointa popolara trebe respectata, conform orbetilor din berlin&paris.
    Nici nu ma mai mira ca Hitler si-a facut de cap cu democratiile europene. asemenea naivitate probabil va fi pedepsita crunt inca o data. si teama de robinetul cu gaz probabil va dezvalui in final natura europeana interesata doar de incalzirea partilor dorsale cu combustibil ieftin.
    cred ca moldovenii ar trebui sa zica pa uniunii europene et co, sa-l rastigneasca fara remuscari pe vova, si sa-si vada de porumbul si vinul lor. altfel mai devreme sau mai tarziu vreo uniune tot o sa-i stranga de gat si tot zdubii vor fi scosi vinovati.

    falco

    aprilie 8, 2009 at 3:37 pm

  2. Iti inteleg furia si pina la un punct o simt si eu. Din nefericire, politica – si mai ales cea internationala – este dictata de interese seci. Nu exista actiuni morale sau imorale, ci doar interese alaturate sau interese divergente. In aceasta roata a norocului chior, statele mici au cele mai multe sanse sa piarda. Este si cazul Republicii Moldova, acum.
    Totusi, nu cred ca solutia ar fi intoarcerea spatelui UE. Aceleasi interese seci arata clar ca un asemenea gest ar determina o apropiere si mai strinsa de Rusia. Ceea ce nu dorim.
    Nu stiu ce altceva sa spun. Si eu sint trist… Imi pare foarte rau. Si ma enerveaza ca nici macar Romania nu are o atitudine ferma…

    andruska

    aprilie 8, 2009 at 5:47 pm

  3. Oligarhia si Noapte Generalilor redivivus.

    Totusi, nu uita ca in afara oamenilor din strada, opozitia nu are sprijinul unei majoritati a populatiei, nu are sprijinul Vestului ca sa nu mai vorbim de sprijinul Rusiei. Daca ei ar prelua puterea, sunt sanse mari sa-i invadeze rusii. N-ai vazut ce s-a-ntamplat in Georgia?

    zamolxis

    aprilie 8, 2009 at 5:59 pm

  4. Cred ca in „majoritatea populatiei” ar trebui sa numaram si cei mai bine de un milion de persoane cu drept de vot aflate in Vest, si care nu au reusit sa voteze. Apoi, nu cred ca Rusii ar interveni militar. In Georgia a fost altceva, acolo pretextul a fost apararea regiunilor separatiste (si a venit ca un raspuns al Rusiei la cazul Kosovo, un fel de miscare provocata de mindria ranita). Acum Rusia nu are nici un motiv formal sa intervina, si nici nu cred ca vrea sa strice inceputul bunelor relatii cu UE si SUA – la fel cum, e drept, nici UE si SUA nu au chef sa se certe cu Rusia, si de aici lipsa de sprijin a Vestului. E pacat totusi, un sprijin moral al Vestului ar fi insemnat mult…

    andruska

    aprilie 8, 2009 at 6:26 pm

  5. Daca acolo se stinge lumina la ordin si oamenii sunt luati pe sus noaptea, cand nu se vede, ar fi cazul sa tinem noi reflectoarele spre ei. Nu pot opri internetul si telefoanele un an. Nu pot cere vize de la toti cetatenii UE. Voronin a demonstrat carei specii apartine, daca mai era nevoie.

    Emotional, reactia – lipsa de de fapt – Bucurestiului ma enerveaza. Sigur ca ne putem intreba de unde atata timiditate? Poate pt ca harti cu Romania mare au fost puse peste stema Moldovei la Chisinau? E un joc periculos – desi reunificarea trebuie sa ramana un obiectiv tacit al Romaniei. Pragmatic cred ca e bine ca tinem temperatura jos – un razboi al declaratiilor ar agrava lucrurile. Conteaza sa se obtina ceva dupa protestele astea.
    De exemplu, punerea sub semnul intrebarii a alegerilor, delegitimarea completa a regimului Voronin, o reactie a diplomatilor UE mai aproape de ce a spus Emma Nicholson samd. Astept alte mutari vizibile ale autoritatilor romane: inlesnirea acordarii cetateniei pt moldoveni, mai multe burse, sprijin pt media de limba romana si pt media din Ro care mai pot inca patrunde in Md.

    Ieri ma intreba cineva din Ro de ce imi pasa. Iar azi vad ca stirile cu Becali revin pe primele pagini. Poate daca privim o vreme spre Chisinau mai scapam de cinism.

    George

    aprilie 8, 2009 at 9:24 pm

  6. Sint de acord. Uite, imi aduc aminte ce am citit ieri in relatarea lui Cristian Ghinea:
    ‘15.30 La Parlament, aceeasi atmosfera de spectacol public. Aceleasi citeva zeci care dau asaltul la parter. Lumea scandeaza. Foarte putini jurnalisti. Un car al Pro-TV filmeaza in piata (intr-una din intilniri, cineva imi spune ca Pro-Tv local este o reduta antiregim. ”Stiti, nu este deloc ca Pro-TV din Romania, tabloidizat”. Mi se face rusine. Lasasem acasa televiziunile aparindu-l pe Becali)’
    Da, cred ca privind spre Chisinau mai scapam de cinism.

    andruska

    aprilie 8, 2009 at 10:15 pm

  7. […] 143 Ca se alege praful revolutia de la Chisinau,  probabil ca realizati. […]

  8. Voturile vor fi renumarate, dar din experienta mea de observator la sectii de votare la alegerile din Romania si Moldova stiu sigur ca de pe urma renumararii nu se va schimba mare lucru. Revolta a fost ceva spontan, mai grav este asa cum mentiona cineva mai sus ca 50% din populatie a votat cu PCRM. Cu proteste sau fara, dar acesta ramane un fapt.
    Beneficiarii regimului, pensionarii, minoritatile, multi saraci (Moldova are suficienti), acesta este electoratul consolidat si loial al PCRM. Le lipsesc tinerii.
    Revenind la relatarile presei romanesti despre Chisinau, de multe ori am impresia ca cei care vin din Romania (tara mea) in RM (tara mea) vin cu prejudecati. Isi imagineaza ca au o misiune civilizatorie, ca vin printre barabri, rusi etc. or toate astea + anumite secvente ale memoriei colective contribuie la formarea unor stereotipuri despre cei din Romania, pe care cu mult succes le exploateaza comunistii.

    Cred ca pe alocuri aceste violente sunt idealizate, iar varsarea de sange are deja loc, doar ca acum maltratati sunt cei care protestau. Presa din Romania ca de obicei e pe din afara, adica fiecare reporter are propria sa viziune teoretica despre ce este o revolutie, cine locuieste in RM si cine sunt comunistii moldoveni. Intrebati pe oricine cine este premierul Molodvei si cred ca putini vor sti sa raspunda. Necunoasterea sau indealizarea situatiei de pe loc a determinat si esecul politicii externe romanesti fata de RM. In acest caz presa din Romania a prezentat ceea ce se intampla la Chisinau drept o Revolutie fara a pricepe de fapt ca ceea ce este comunism in RM nu este acelasi lucru cu comunismul lui Ceasca. Acum toata lumea din RO are impresia ca Revolutia a esuat, dar de fapt aceste proteste nu au fost si nici nu s-au vrut a fi nicodata o revolutie, adica nu a fost nici un Lenin, nici un Dinescu, nici un Robespierre, nici un Vatamanu, nici un Eltin, nici un Che sau Chavez etc. etc.
    Dar sa vedem mai bine partea plina a paharului. Este pentru prima data cand protestatarii s-au razbunat pe o politie care i-a chinuit opt ani si i-a ciomagit atunci cand erau putini.

    IM

    aprilie 9, 2009 at 5:56 am

  9. […] Nu discut despre motivele pentru care răscoala moldovenească a eșuat. Sunt alții mai bine informați, și cunosc mai multe detalii. Un exemplu e aici: Republica Moldova: Prohodul de Andruska. […]

  10. @ IM
    E trist ceea ce spui, dar nu te pot contrazice. Totusi, ma gindesc ca daca multimea aceea ar fi avut unu-doi lideri adevarati, atunci s-ar fi cistigat ceva. Poate Presedintia, cum chiar tu ai propus. Si atunci, prin rezultate, totul ar fi fost mult mai aproape de o revolutie. Fie ea si de catifea.
    Cred ca o mai buna cunoastere a Moldovei de catre Romania are loc chiar in aceste momente prin intermediul blogurilor. Eu, de exemplu, datorita blogului tau am fost (in mare parte) la adapost de stereotipurile presei din Romania. Sint convins ca lucrurile vor evolua spre mai bine.
    Sper insa sa nu fie adevarat cind spui ca multi romani vin in Moldova cu idei civilizatoare. Ar fi autoironic, zau asa. Sint inca multi occidentali care ii considera barbari pe romani, deci ar fi ceva de genul „ride hirb de oala sparta” 🙂

    andruska

    aprilie 9, 2009 at 8:27 am

  11. #IM: Ai zis de prejudecatile pe care le au romanii vis-a-vis de basarabeni.

    Cred ca exista prejudecati de ambele parti si fiecare ar trebui sa incerce sa si le depaseasca pe ale sale.

    Trebuie sa fii constient ca fiecare din noi, in scoala, am invatat istoria putin „ajustata” in functie de interesele fiecarui stat.

    In Romania, inca de cand Imperiul Tarist a inceput sa-si faca simtita influenta in regiune a existat in continuu teama de o ocupatie (partial, prin ocuparea Basarabiei, temerea s-a dovedit justificata), de aceea romanii au fost educati sa fie suspiciosi fata de rusi (daca nu chiar sa-i urasca).
    In Basarabia, rusii au practicat politica coloniala obisnuita si la alte imperii. I-au invatat pe basarabeni sa aiba un respect amestecat cu teama fata de ei.

    Aceasta atitudine fata de rusi e una din „divergentele de opinie” pe care romanii de pe ambele maluri ale Prutului trebuie sa le rezolve si atunci n-o sa mai avem prejudecati unii fata de altii.

    Romanii de dincoace de Prut trebuie sa invete sa nu le mai puta tot ce e rusesc sau suna a ruseste, si sa fie mai relaxati cu privire la marea tara de la rasarit. Din pacate, de cate ori se joaca Putin cu robinetul de gaze toti romanii sar in sus ca arsi, desi depind destul de putin de el.

    Basarabenii pe de alta parte ar trebui sa invete ca exista multe „surse” de civilizatie si ca Rusia nu e nici macar cea mai mare dintre ele, asa ca o mica diversificare nu poate decat sa le faca bine. Din pacate, din cauza izolarii informationale a populatiei rurale lucrul asta e greu realizabil.

    alex

    aprilie 9, 2009 at 11:34 am

  12. […] 9 aprilie 2009 by Mithrandir S-a terminat. De fapt, nu s-a terminat definitiv dar a ajuns pe panta descendentă. Dacă cei trei […]

  13. scriam de partea plina a paharului, dar de fapt politia isi ia revansa, si cei care au aruncat sau nu au aruncat vreo piatra sunt batuti, intimidati etc.

    IM

    aprilie 10, 2009 at 5:23 am

  14. Mda… sa vedem ce urmeaza azi. Cel mai rau e ca nu poti decit sa astepti.
    Sa nu uit: Alex ti-a lansat o provocare la comentariul #11

    andruska

    aprilie 10, 2009 at 8:00 am

  15. […] Nu discut despre motivele pentru care răscoala moldovenească a eșuat. Sunt alții mai bine informați, și cunosc mai multe detalii. Un exemplu e aici: Republica Moldova: Prohodul de Andruska. […]

  16. […] Ca se alege praful revolutia de la Chisinau,  probabil ca realizati. […]

    143 – Marian Coman

    septembrie 27, 2017 at 11:04 am


Lasă un comentariu